Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El Departament d'Agricultura aprova els ajuts de cooperació interterritorials i transnacionals dels Grups d'Acció Local Pesquers

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha aprovat els ajuts de cooperació interterritorials i transnacionals dels Grups d’Acció Local Pesquers d’aquest 2020, per un import total de 47.375 €, cofinançats al 85% pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca.
La cooperació és un mecanisme que pot contribuir a definir fórmules integrades per al desenvolupament comú en diferents territoris. Els projectes de cooperació aprovats permeten identificar sinergies i complementarietats entre els participants i assolir la massa crítica necessària per incrementar els efectes de les accions.

Enguany, les ajudes han beneficiat les dues iniciatives de cooperació: 

 • Dinamarca i els ports pesquers del litoral català amb flota d’arrossegament
  La primera de les iniciatives, que ha rebut un ajut de 38.375 €, és un projecte de Transferència de coneixement i tecnologia amb Aalborg (Dinamarca) per a les pesqueries catalanes en la modalitat d’arrossegament.
  La iniciativa compta amb quatre participants: l’Associació Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava, l’Associació Grup d’Acció Local de les Terres de l’Ebre, la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i la Danish Export Association, i té com a objectiu l’ampliació del coneixement i la capacitació dels patrons d’arrossegament, amb tècnics del sector pesquer i científics col·laboradors en matèria de tecnologia pesquera avançada, per aconseguir incrementar la sostenibilitat i viabilitat econòmica de la modalitat.
  Fins ara, han participat en actuacions com la 26a edició de la International Fisheries Exhibition (DanFish) Aalbord (Dinamarca), en un Intercanvi de coneixements amb pesqueries daneses de la modalitat d’arrossegament i en la Transferència de coneixement i les experiències d’èxit obtingudes al sector d’arrossegament català.

 • El delta de l’Ebre i la Toscana
  La segona iniciativa, subvencionada amb 9.000 €, és un projecte de cooperació mediterrània entre el delta de l'Ebre i la Toscana per intercanviar experiències de comercialització i turisme pesquer.
  En aquest projecte, els participants són: l’Associació Grup d’Acció Local de les Terres de l’Ebre i la FLAG Alto Tirreno Toscano. La seva finalitat és conèixer i intercanviar accions sobre la comercialització de la galera (Squilla mantis) i el desenvolupament del turisme pesquer entre els territoris de la Toscana i el delta del Ebre, amb activitats socioeconòmiques comunes centrades en l’activitat pesquera, les activitats extractives de sal marina i l’aqüicultura de bivalves.
  Aquest grup de cooperació ha realitzat fins ara les accions següents: conèixer i experimentar el model de comercialització pesquer de la zona del FLAG Alto Tirreno Toscano, especialment pel que fa a la galera, i millorar la comercialització a la zona del GALP Mar de l’Ebre, posant-ne en valor la riquesa nutricional i culinària. També han projectat el model de turisme pesquer de Sant Carles de la Ràpita a la zona de la Toscana. I, finalment, han intercanviat coneixement i experiències sobre altres activitats derivades del mar, comunes a tots dos territoris, com ara l’activitat d’extracció de sal marina i l’activitat d’aqüicultura amb mol·luscs.
  L’àmbit territorial del projecte inclou municipis de l’àmbit del GALP Terres de l’Ebre: Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Deltebre, l’Ampolla, l’Ametlla de Mar, Amposta, Sant Jaume d’Enveja, i el territori del FLAG Alto Tirreno Toscano: zona costanera des de Marina di Pisa, al sud, fins al port de Marina di Carrara, al nord, i les zones interiors de Lunigiana i Garfagnana.

Aquests ajuts contribueixen a implementar l’Estratègia marítima de Catalunya 2030 (EMC) amb iniciatives i projectes que connecten les línies estratègiques d’actuació (LEAS) de l’EMC amb la ciutadania i el territori i fomenten un desenvolupament sostenible i respectuós envers l’ús de la mar, la creació i el manteniment d’ecosistemes marins resilients, la millora de la qualitat de vida de la ciutadania i un marc de governança innovador que garanteixi l’operativitat.

FONT: DARP