El Departament d'Agricultura impulsa el Grup de Treball de Joves en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va celebrar ahir, a Barcelona, la segona reunió del Grup de Treball de Joves, que s’emmarca dins del Comitè de Seguiment del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, amb l’objectiu d’examinar i debatre en profunditat determinats aspectes de l’estratègia i execució del PDR en aquesta matèria.
El PDR.cat2020 té com a primer repte estratègic establir polítiques especifiques per als joves del món rural, que fomentin el seu arrelament i desenvolupament econòmic i social.
En el decurs de la reunió d’ahir, es va explicar l’Informe Especial del Tribunal de Comptes Europeu, segons el qual el suport de la UE als joves agricultors hauria d’estar orientat a afavorir un relleu generacional eficaç, i les propostes de Reglament Europeu per al proper període 2021 2027 sobre l’establiment de joves agricultors i la posada en marxa de noves empreses rurals. El debat del Grup de Treball es va centrar a analitzar la implementació de les actuacions, des de la perspectiva dels joves, en tres àmbits: les mesures dirigides al sector agrari, al món rural -especialment pel que fa al programa Leader-, i les del PDR que no s’encabeixen en els àmbits anteriors. També es va coincidir en la necessitat de valorar les necessitats formatives i d’assessorament pel que fa als joves emprenedors del sector agrari i del món rural en general.
El Grup de Treball proposarà millores a implementar en les properes mesures i operacions de la nova Política Agrària Comuna (PAC) post 2020, per tal de millorar la integració de la perspectiva dels joves en les mesures del PDR.
A banda de representants del DARP, el Grup de Treball de Joves també està integrat pels membres del Comitè de Seguiment que ho han sol·licitat i que són: el nou Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya (CETAFC), l’Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) –xarxa que aplega els 11 Grups d’Acció Local (GAL) de Catalunya-, el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya, les organitzacions agràries UP i JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), i l’Agència Catalana de Joventut.
FONT:DARP