Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El dictamen del CES sobre la Ley de Emprendedores recull la necessitat de mesures especials per al medi rural

El dictamen del Consell Econòmic i Social (CES) sobre l'avantprojecte de la Ley de emprendedores, que es va aprovar el 10 de juny, recull literalment, a proposta de COAG, que "s'ha de dedicar especial atenció a l'emprenedoria de les activitats econòmiques que es desenvolupen en el medi rural i impulsar les mesures oportunes per escurçar la distància digital entre el medi rural i el medi urbà".

A causa de les dificultats pressupostàries de les administracions, no s'estan cobrint en la seva totalitat l'augment de les sol·licituds d'incorporació de joves al camp (+79% en l'últim any). A més, s'estan produint retards en les resolucions definitives i en alguns casos es deuen quantitats ja concedides als agricultors joves instal·lats. "Davant l'elevada taxa d'atur juvenil i l'absència d'alternatives laborals al medi rural és vital donar suport a la incorporació de joves al sector agrari en la Ley de emprenededores per impulsar el desenvolupament econòmic i social dels nostres pobles", ha remarcat Eduardo Navarro, representant de COAG en el CES, al que ha afegit, "a més, és una gran oportunitat per emprendre el necessari relleu generacional en el camp". Segons dades de la Comissió Europea, només el 5,3% dels agricultors espanyols es troben per sota dels 35 anys, mentre el 56,3%, sobrepassava els 55 anys.

En referència a la distància digital entre el món urbà i rural, que segueix superant el 10% segons dades de l'INE, Navarro ha apuntat que el desenvolupament de les noves tecnologies de la comunicació seria molt important per a fomentar activitats com la venda directa de productes agraris: "Els últims estudis apunten que de cada 12 euros gastats en un esquema de canal curt de comercialització genera 30 euros per a l'economia local".

A nivell general, el dictamen del CES valora positivament les mesures que pretenen facilitar l'inici, desenvolupament i consolidació d'activitats econòmiques, tot i que considera que "l'objectiu de la norma és confús i el contingut complex i heterogeni. Així mateix, considera "oportú" el criteri de caixa en l'IVA, però entén que la "regulació restrictiva de la norma complica i encareix la gestió de l'impost" i "troba a faltar" mesures per pal·liar la restricció del crèdit que pateixen les empreses espanyoles .

Font: Agrodigital