Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"El fet de treballar junts facilita l'intercanvi i l'apropament a la professió de l'altre i això, a més de resultar enriquidor, genera noves idees i oportunitats de col·laboració"

Tot i que el teletreball i els espais de coworking semblin qüestions que han sorgit fa quatre dies, hi ha professionals com en Lluís Jubert que a finals dels anys noranta ja hi apostava. Segurament en aquells moments no es parlava de coworking com a tal, però Jubert i altres professionals compartien un mateix espai on cadascú desenvolupava les seves feines i alhora es generaven sinergies i enriquidores col·laboracions. Vint anys després i arran la forta irrupció en les nostres vides de les noves tecnologies i d'Internet, el teletreball i els espais de coworking estan a l'ordre del dia. Si donem una ullada al territori, en podem trobar moltes iniciatives. Endinsem-nos amb en Lluís Jubert, impulsor de l’espai coworking Espais del Rec, en una antiga adoberia del segle XVII d'Igualada que des de finals dels anys noranta acull professionals dels àmbits de la creació, el disseny gràfic, el món editorial, l'interiorisme, l'animació i la programació web.

Lluís Jubert - Impulsor d'Espais del Rec.
Lluís Jubert - Impulsor d'Espais del Rec
  1. Què et va fer a apostar pel coworking en el barri del Rec d'Igualada?
    Va ser un fet progressiu, una cosa va portar a l'altra... A finals dels anys noranta, juntament amb en Ramon Enrich, amb qui compartíem Espai Gràfic, vàrem apostar per remodelar una antiga adoberia, del segle XVII, al barri del Rec. Buscàvem un lloc més ampli on reubicar el petit estudi que teníem i l'adoberia era un edifici de caràcter industrial, ampli, amb bona llum i prop del centre d'Igualada. En aquells moments, no parlàvem de coworking, però teníem la possibilitat de compartir espai i ens agradava la idea de col·laborar amb altres professionals. I per aquest motiu vàrem crear Espais del Rec, l'adoberia pensada com a diferents espais compartits amb professionals diversos. Espai Gràfic va passar a ser un d'aquests espais, en concret, el meu espai propi de disseny gràfic. I se'n van anar creant de nous: el de creació del Ramon Enrich, el del dissenyador industrial Ricard Vila i a poc a poc s'han anat incorporant més professionals d'àmbits diversos. En aquests moments, som set professionals que treballem en els àmbits de la creació, disseny gràfic, editorial, interiorisme, animació, web i programació.

  2. Com definiries el teu espai decoworking?
    És un espai gran i lluminós on els diferents professionals tenim el nostre subespai amb les taules i estris de treball pròpies. I amb uns espais compartits, com són la cuina, taula de reunions, lavabo... Cada professional desenvolupa la seva pròpia tasca i projectes. El fet d'estar junts facilita l'intercanvi, l'apropament a la professió de l'altre i això, a més de resultar enriquidor, genera noves idees i oportunitats de col·laboració. També, estar ubicats al barri del Rec ha generat una complicitat amb altres professionals que han apostat pel barri, el que ha fet possible que sorgissin diferents projectes compartits.

  3. Quins són els projectes pioners que han sorgit des de l'espai i que han aconseguit dinamitzar tot el barri del Rec?
    L'any 2009, quan compartia Espais del Rec amb el Ramon i el Ricard, va sorgir el projecte del REC.0. Un projecte conjunt amb d'altres tres professionals instal·lats al Rec i amants d'aquest barri. Teníem ganes de dinamitzar el barri. La zona del Rec tot i estar tocant a la ciutat, era un lloc oblidat. Tot i haver estat el motor industrial de la ciutat durant molts anys, encara hi ha algunes adoberies en actiu, la majoria d'edificis estan buits i la gent de la ciutat més aviat tenia por d'anar-hi. En aquest context, va sorgir la idea de fer un festival de pop-up stores de moda, amb la inquietud de donar visibilitat al patrimoni industrial i recuperar un territori. Dues vegades l'any i només durant 4 dies, les velles fàbriques i adoberies es converteixen en pop-up stores de moda, espais de gastronomia de carrer i propostes culturals. Podem dir que ha estat un projecte de coworking a escala de barri.

  4. Si parlem dels usuaris, com s'aconsegueix crear una comunitat fidel? S'entén que el dinamitzador hi juga un paper clau?
    Des d'un inici, ha estat un projecte molt horitzontal, de col·laboració entre tots. Lògicament, el Ramon i jo, com a propietaris de l'edifici, tenim un cert paper dinamitzador. Cal dir que els residents d'Espais del Rec, acostumen a ser de llarga durada i no es produeixen masses canvis. Aquest fet provoca una estabilitat que afavoreix sinergies, professionals i personals.

  5. Actualment ens trobem en una situació de crisi que està plantejant noves formes de vida i treball. Com us ha afectat a vosaltres com a espai?
    És una crisi que evidentment ens ha afectat. No tant com a espai, però sí en els projectes. Com a espai, hem hagut de tancar durant el confinament i prendre les mesures de prevenció necessàries quan s'ha pogut tornar a obrir, el fet de ser un espai amb sostre alt, fàcil de ventilar i amb distància suficient entre els subespais ho ha facilitat força. D'altra banda, crec que l'experiència d'aquesta crisi ha fet que valorem positivament aquests espais de coworking. Sovint resulta difícil el teletreball a les cases, sobretot si hi ha canalla, així que el fet de poder tenir un lloc compartit amb altres professionals resulta pràctic i enriquidor. Una altra cosa són els projectes que han quedat aturats. Aquest any s'ha hagut d'anul·lar el festival REC.0. Encara és aviat per valorar com afectarà tot això en el futur, jo confio que abans de finalitzar el 2021 es pugui reprendre. El barri té molt potencial i estic convençut que es continuaran tirant endavant projectes per dinamitzar-lo.

  6. Espais del Rec forma part de l'actuaciócoworkingimpulsada pel projecte "BCN Smart Rural", una iniciativa que vol interconnectar els espais del medi rural i urbà de la província de Barcelona. Com valoreu aquesta iniciativa?
    És una iniciativa positiva. Quan la vaig exposar als companys de coworking la van trobar interessant i engrescadora. El què passa és que poc després d'apuntar-nos al projecte va venir la pandèmia i tot va quedar aturat. Un cop es torni a la normalitat tinc ganes de contactar-hi de nou i mirar què podem fer.

  7. Si parlem de futur, quines serien les fites d'Espais del Rec per aquest 2021?
    Estem en uns moments que es fa difícil parlar de fites, cal anar veient com va tot plegat. A Espais del Rec, com espai de coworking, cada professional té els seus projectes i feines concretes, com a fita comuna la més important és que continuï havent-hi un bon clima de treball i se segueixin creant sinergies positives. En aquests moments, estem impulsant un nou format pels estudiants en pràctiques de l'Escola d'Art Gaspar Camps d'Igualada. Es proposa un circuit pels diferents àmbits professionals per tal que els estudiants puguin conèixer i participar en les diverses especialitats i formes de treball. La primera experiència està sent valorada positivament per part de l'estudiant i pels coworkers d'Espais del Rec.