El govern de la Generalitat vol convertir la RSE en un “projecte de país” i implicar-hi totes les administracions
El govern de la Generalitat de Catalunya vol convertir la Responsabilitat Social Empresarial en un “projecte de país” i promoure la seva aplicació a tots els estaments públics de Catalunya, segons va anunciar dijous a Miravet el director general d’Economia Social Cooperativa i del Treball Autònom del Departament d’Empresa i Ocupació, Xavier López. Més de 65 persones, entre representants de l’administració pública i professionals i experts en matèria de desenvolupament local sostenible, van participar en la jornada “La Responsabilitat Social a l’Administració Pública”, organitzada a l’emblemàtic castell de la Ribera d’Ebre, en el marc del projecte de cooperació interterritorial Gestió Sostenible Rural.
López va explicar que, amb la voluntat de treballar des d’una perspectiva més integradora, el govern de la Generalitat ha impulsat una comissió interdepartamental liderada des del mateix Departament de Presidència, l’objectiu de la qual és definir una estratègia de foment d’aquest concepte que abordi tant la seva aplicació interna en el sí de l’administració, com la seva aplicació externa, en l’àmbit de la difusió. El director general va anunciar que la intenció del govern és que aquesta estratègia impliqui a la totalitat de les administracions públiques del país: Generalitat, diputacions i administració local.
La inauguració de l’acte va anar a càrrec del Director General de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, que va ressaltar el paper clau de l’administració pública a l’hora de promoure polítiques de gestió socialment responsable a les petites i mitjanes empreses del nostre país com a formula per garantir el seu desenvolupament sostenible i el del propi territori. De fet, i a través del projecte Gestió Sostenible Rural, el Departament d’Agricultura de la Generalitat va incorporar ja l’any 2009 el foment de la RSE en els processos administratius de gestió dels ajuts de l’Eix 4 del PDR 2007-2013 com a estrategia de suport al desenvolupament equilibrat i responsable de les organitzacions del món rural.
La jornada va comptar també amb la participació del Director General d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa del govern d’Aragó, Javier Navarro, que va explicar el paper proactiu del govern d’Aragó per fomentar, des de l’any 2001, la Responsabilitat Social Empresarial a les empreses d’aquesta Comunitat; i de l’expert Josep Maria Canyellas, que va equiparar el paper de l’administració local a una empresa a l’hora de gestionar la seva responsabilitat social i va insistir en la necessitat de distingir entre “l’aplicació debones pràctiques de RSE” i l’adopció d’una “autèntica política de gestió de la RSE”.
L’acte es va cloure amb un panell d’experiències públiques entorn la RSE, en el qual la tècnica de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró, Montse Cusachs va presentar la xarxa Retos de Territoris Socialment Responsables i el coordinador de programes del Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya, Oriol Tarrats, el projecte Interreg Cogita.
A la tarda, els assistents van fer una visita guiada al Castell de Miravet a càrrec de l’alcalde de localitat, Toni Borrell i van navegar pel Riu Ebre amb un llaüt tradicional promogut per l’Ajuntament d’Ascó.
Gestió Sostenible Rural és un projecte de cooperació interterritorial entre divuit Grups d’Acció Local de Catalunya, Balears i Aragó –coordinat per ADRI-NOC-, que preveu la implantació de polítiques de Responsabilitat Social Empresarial en les empreses beneficiàries dels ajuts Leader. Amb aquest programa, que s’ha desenvolupat entre els anys 2009 i 2012, es pretén impulsar la sostenibilitat i la RSE de les activitats econòmiques dels territoris rurals, avançar cap a la creació de Territoris Socialment Responsables i afavorir la intercooperació i la creació de sinergies entre territoris rurals sostenibles.
FONT: GSRural