Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El Govern dona llum verda a l'Acord nacional per a l'Agenda 2030 a Catalunya

L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, aprovada per les Nacions Unides el 25 de setembre de 2015, és el full de ruta global per fer front als grans reptes de la humanitat. Amb 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), és una agenda per eradicar la pobresa i les desigualtats, garantir una vida saludable, segura i pacífica per a les generacions actuals i futures, així com defensar la democràcia, els drets humans i la igualtat de gènere. A més, insta a  protegir el medi ambient, fer front al canvi climàtic, desenvolupar economies dinàmiques i inclusives i garantir el treball digne per a tothom.
Per tal d’assolir els ODS, l’ONU encoratja a desenvolupar respostes nacionals ambicioses, motiu pel qual el Govern de Catalunya va aprovar, el 25 de setembre de 2019, el Pla nacional per a l’Agenda 2030, que inclou 920 compromisos transversals per assolir els ODS.
Nacions Unides també fa una crida a crear aliances per implementar l’Agenda 2030 i per això aquest dimarts s’ha aprovat l’Acord nacional per a l’Agenda 2030, que permetrà la participació de tota la societat civil en l’esforç col·lectiu per assolir els ODS. D’aquesta manera, també es dona compliment al mandat donat pel Parlament de Catalunya en la Moció 20/XII sobre l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible.


Un procés participatiu per redactar l’Acord nacional
El mes de maig de 2019, el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i la Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals van iniciar un procés participatiu per elaborar l’Acord nacional, seguint un encàrrec de la Comissió Interdepartamental per a l’Agenda 2030 a Catalunya.
Es va identificar un grup d’actors públics i privats que han estat fortament implicats, entre els quals es troba ARCA, i de forma pionera, en els esforços per impulsar l’assoliment dels ODS a Catalunya, amb visió transversal, voluntat transformadora i des de la comprensió de la gran complexitat de l’Agenda 2030. Les contribucions d’aquest grup motor, fruit de tres reunions de treball, han permès omplir de contingut l’Acord nacional, assolint un consens ampli entre representants de sectors molt diversos.
El text de l’Acord nacional va ser validat el 7 de febrer de 2020 per la Comissió Interdepartamental de l’Agenda 2030, que inclou representants de tots els departaments del Govern. Aquest dimarts, amb l’aprovació per part del Govern, aquest document esdevé el full de ruta oficial de Catalunya cap a l’Agenda 2030.

Una aliança de país per assolir els ODS
L’Acord nacional és un text breu, de tipus declaratiu, que defineix una visió compartida sobre com contribuir, des de Catalunya, a avançar en la consecució dels ODS. Així mateix, defineix el rol i el compromís que han d’adquirir els diferents agents socials de Catalunya (sector públic; àmbit empresarial, sindical i professional; universitats i centres de recerca; societat civil organitzada i ciutadania) per crear “un futur que no deixi ningú enrere i no superi la capacitat de càrrega de la natura”, i “fer de Catalunya i el món un lloc millor l’any 2030”.
Ara l’Acord s’obrirà a tota la ciutadania, i tots aquells actors públics i privats que s’hi adhereixin, amb compromisos concrets per assolir els ODS, es podran integrar a l’Aliança Catalunya 2030. L'Aliança Catalunya 2030 serà una gran coalició de país per compartir informació, recursos i bones pràctiques, així com impulsar iniciatives conjuntes. 
Aquesta aliança, inspirada per l’ODS 17 de l’Agenda 2030, és una fita important quan només queden 10 anys per arribar al 2030. És, en definitiva, la contribució de Catalunya a la Dècada d’Acció Global declarada per Nacions Unides per accelerar la implantació de l’Agenda 2030.

Acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya

FONT: Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència