El Grup d’Acció Local d’Estònia Peipsi - Alutaguse visita Catalunya
Els dies 15 i 16 de maig representants del grup Leader d’Estònia Peipsi – Alutaguse han realitzat un viatge d’intercanvi al territori català. La delegació visitant ha estat formada per l’equip tècnic del grup, representants de la seva junta executiva i per promotors públics i privats dels projectes Leader seleccionats com a millors pràctiques del darrer any. Les temàtiques d’aquests projectes giren entorn a la dinamització turística (parc d’esports d’aventura, organització d’un festival de música, promoció de la cacera com activitat turística), la promoció del productes locals (productors de mel i hortalisses), i la dinamització dels i les joves rurals, entre d’altres.
El viatge, organitzat per l’Associació d’iniciatives Rurals de Catalunya - ARCA, la xarxa regional dels tretze grups LEADER de Catalunya, i els GAL d’acollida, amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, té l’objectiu de difondre les bones pràctiques de l’eix Leader a Catalunya així com fomentar la cooperació i l’intercanvi dels grups GAL catalans amb altres grups europeus.
L’intercanvi es va realitzar durant dos dies, un dia a cada territori, el primer al Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori (CGDT) i el segon al Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord.
El primer dia de visita es va donar la benvinguda al Consell Comarcal de les Garrigues per part del president del Consell comarcal i del GAL de les Garrigues (CGDT), Juli Muro, i del gerent del grup Ignasi Perramon. El CGDT va presentar la seva estratègia territorial i dos dels projectes de cooperació en els que participa: Gestió Rural Sostenible, relacionat amb la Responsabilitat Social Empresarial, i Gustum, per a la valorització dels productes agroalimentaris locals. Seguidament, va tenir lloc un espai per a la coneixença i l’intercanvi sobre l’aplicació de la metodologia Leader a ambdós països. Finalment, es va visitar ‘El Mirador’, centre d’interpretació de les Garrigues on es va visualitzar un audiovisual sobre el patrimoni rural de la comarca.
A la tarda es va visitar la producció d’oli d’oliva ecològic Molí dels Torms – Olicatessen, on el seu propietari va explicar detalladament el procés de producció d’oli i la seva estratègia de comercialització. La següent visita va ser al poble de Torrebesses on el seu alcalde, Mario Urrea, va realitzar una visita guiada per els elements patrimonials rellevants del municipi: l’església romànica, el retaule de Sant Joan, la sitja, etc. La visita va finalitzar al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca, inaugurat el 2011, amb l’objectiu de posar en valor aquest ric patrimoni rural.
Ja al territori de la Noguera, es va visitar el Parc Astronòmic del Montsec i es va realitzar la visita guiada nocturna amb la visualització d’un audiovisual i observació de les estrelles. L’endemà es va fer la benvinguda al Consell Comarcal de la Noguera, per part del president del Consell comarcal i el GAL de la Noguera, Pere Prat, la gerent del GAL Gemma Cortada, i amb la presència de Miquel Rovira, president de l’Associació d’iniciatives Rurals de Catalunya i president del GAL del Ripollès. El Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord va presentar el seu territori i dos dels projectes de cooperació en els que participa: RITER (Red de Innovación Tecnológica para el emprendedor Rural), per tal d’impulsar l’ús de les noves tecnologies en la comercialització de productes, i FER (Futuros Emprendedores Rurales), per al foment de l’emprenedoria a les escoles. Referent a aquest últim es va visualitzar un vídeo elaborat pels estudiants de 5è de primària de Vallfogona de Ripollès sobre els projectes empresarials i les maquetes que han elaborat en el marc d’aquest projecte.
També es van visitar dues iniciatives empresarials d’èxit que han rebut o estan tramitant un ajut Leader: l’empresa de comercialització de mel i productes derivats ‘Alemany’ d’Os de Balaguer, i ‘Cunipic’ a Vallfogona de Balaguer, iniciativa innovadora que es dedica a la producció i comercialització d’animals de companyia.