El Grup Operatiu RETA publica la "Guia metodològica per a la creació d'espais test agraris" amb pautes per a la implementació d'aquesta iniciativa a Espanya
El "Grup Operatiu RETA" va néixer amb l'objectiu de treballar en la posada en marxa d'un projecte d'innovació social per atendre les necessitats de relleu generacional en el sector agrari, creant la Xarxa d'Espais Test Agraris a Espanya, fins ara inexistent, i començant la implementació dels espais test agraris en els nostres territoris.
La "Guia metodològica per a la creació d'espais test agraris", presentada recentment, proporciona les principals característiques, eines i recursos necessaris que s'han de tenir en compte per a la creació dels espais test agraris, amb l'objectiu de facilitar la incorporació progressiva de nous agents al sector. Així mateix, s'estableixen els passos a seguir per al seu desenvolupament i implementació. És important destacar que no hi ha una estructura i metodologia única i que cada espai test agrari és diferent i s'ha d'adaptar a la diversitat d'entitats implicades i a les diferents realitats del territori. És per això que aquesta Guia es considera una aproximació metodològica en la qual es defineix una base comuna de treball, però que en cap cas és una pauta tancada a noves orientacions.
La Guia està destinada principalment a persones o entitats públiques o privades que estiguin interessades a idear, desenvolupar i implementar un espai test agrari al seu territori.
Els espais test agraris són una iniciativa innovadora a Espanya que tenen per objectiu facilitar el relleu generacional a les explotacions agrícoles, ramaderes i forestals, atraient i assentant a les persones joves en els territoris rurals. Aquest objectiu s'aconsegueix a través de l'acompanyament de les persones que vulguin desenvolupar un projecte emprenedor en un entorn de prova, permetent una inserció progressiva i segura al sector agrari. Són programes innovadors adreçats als nous agents i als nous models agraris vinculats al territori.
Es defineixen els espais test agraris com un programa de facilitació dels processos progressius d'instal·lació de nous agents al sector agrari, coordinat mitjançant una governança estructurada i consensuada amb tots els agents implicats.
El desenvolupament d'un espai test agrari implica una gran quantitat de beneficis ambientals, socials i econòmics per al territori i les entitats on s'implanti, com l'enfortiment i la dinamització de l'economia i l'ocupació local, el relleu generacional en el sector agrari, la creació de models de producció i consum més sostenibles, els sistemes de cooperació o la participació social. A més, atorguen una excel·lent resposta a les dificultats que es troben les persones joves per a la incorporació al sector agrari.
El projecte engloba els territoris d'Extremadura i Catalunya, i està liderat per l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i la Red Extremeña de Desarrollo Rural (REDEX). Els seus membres beneficiaris a Catalunya són la Xarxa per la Conservació de la Natura (XCN), l'Associació Rurbans-Escola de Pastors de Catalunya i la Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal de la Terra Alta; així com la Universidad de Extremadura (UEX), TAGUS - Asociación para el Desarrollo Integral de Tajo-Salor-Almonte, i la Sociedad Cooperativa Limitada Nuestra Señora del Prado (COOPRADO), a Extremadura.
A més, el Grup Operatiu compta amb la col·laboració d'altres entitats com són la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Lleida, l'Associació Nacional de Criadors d'oví de Raça Ripollesa (ANCRI), l'Ajuntament de Arroyo de la Luz, i la xarxa francesa d'espais test agraris RENETA. El Grup Operatiu RETA i el seu Projecte d'Innovació estan coordinats per Neus Monllor, consultora agrosocial especialista en desenvolupament rural i relleu generacional.
Guia metodològica per a la creació d'espais test agraris
FONT: GO RETA