Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El "Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic" convoca ajudes per a la creació d'ocupació verda

El "Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic" convoca ajudes per a la creació d'ocupació verda.

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), a través de la Fundación Biodiversidad, ha obert el termini de dues convocatòries de subvencions per donar suport a la contractació de persones aturades i projectes de formació i assessorament en economia verda i blava. L'objectiu d'aquests ajuts és abordar els grans reptes actuals com la crisi generada pel COVID-19, la pèrdua de biodiversitat, el canvi climàtic i la despoblació, que requereixen solucions basades en una economia justa i sostenible.

Per al suport a la contractació de persones desocupades en l'economia verda i blava s'ha llançat la "Convocatòria EMPLEA", dotada amb 5 milions d'euros. Poden sol·licitar aquests ajuts entitats privades, amb o sense ànim de lucre amb seu a Espanya, i persones autònomes que contractin o hagin contractat persones aturades a temps complet, per un període mínim de 6 mesos, entre maig de 2019 i març de 2021. La persona contractada, o l'entitat que realitza la contractació, han d'estar vinculades a l'economia verda i/o blava.
L'import de les subvencions per a la contractació de persones sense ocupació oscil·la entre els 1.900 i els 3.440 euros per contracte realitzat. La quantia depèn de si la persona contractada pertany a algun dels col·lectius prioritaris (dona, jove fins a 35 anys, majors de 45 anys, persones immigrants, amb discapacitat o residents en àrees protegides i zones rurals) i del percentatge de cofinançament de Fons Social Europeu, corresponent a la regió on s'ubiqui el centre de treball que realitzi la contractació (Extremadura, Andalusia, Canàries, Castella la Manxa, Melilla, Múrcia, Astúries, Ceuta i Galícia reben el 80%, i la resta de comunitats el 50%).
El termini de sol·licituds està obert des del 20 de febrer de 2021 fins a setembre de 2021.


CONVOCATÒRIA PER A FORMACIÓ I ASSESSORAMENT
D'altra banda, a través de la "Convocatòria MEJORA", dotada amb 5,7 milions d'euros, es pretén donar suport a projectes de formació i assessorament en qüestions vinculades a l'economia verda i blava.
L'import d'aquests projectes pot oscil·lar entre 100.000 i 300.000 euros. Es tindran en compte els col·lectius prioritaris (dones,  joves de fins a 35 anys, majors de 45, persones immigrants, amb discapacitat i residents en àrees protegides i / o zones rurals) i les regions amb més quantitat de fons disponibles per a aquests ajuts són Extremadura, Andalusia, Castella la Manxa, Múrcia, Canàries i Melilla.
El termini de sol·licitud per presentar projectes està obert fins al 15 desembre de 2020.


IMPULS A UNA RECUPERACIÓ VERDA
El "Programa Empleaverde" del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic és una iniciativa de la Fundació Biodiversidad creada l'any 2007 per l'impuls i la millora de l'ocupació, l'emprenedoria i el medi ambient. Està cofinançat pel Fons Social Europeu (FSE) en el marc de el Programa Operatiu Ocupació, Formació i Educació 2014-2020.

Aquest programa té una especial rellevància en un marc de recuperació verda per abordar els reptes associats a la crisi generada per la COVID-19, així com als ja existents com la pèrdua de biodiversitat, el canvi climàtic i la despoblació. Tots ells, requereixen solucions basades en una economia justa i sostenible.

El Programa s'alinea amb la pròpia estratègia de la Unió Europea, que identifica paquets de mesures per a la recuperació econòmica, així com les diferents estratègies d'àmbit nacional. La posada en marxa d'aquestes estratègies implicarà la identificació de nous  nínxols d'ocupació relacionats amb el medi ambient.

Als nínxols tradicionals d'ocupació verda (que inclouen agricultura i ramaderia ecològica, tractament i depuració d'aigües residuals, gestió i tractament de residus, producció d'energies renovables, gestió d'espais naturals protegits i zones forestals, serveis ambientals a empreses i entitats, i educació i informació ambiental) se sumaran noves oportunitats, com les que brinden les tecnologies de la informació i la comunicació, el turisme sostenible, les activitats específiques relacionades amb la mitigació o adaptació a el canvi climàtic, o la inversió en protecció i restaura ió de la natura.

Tot això, en el marc de l'Estratègia Europa 2020 de la Unió Europea per al creixement i l'ocupació, que reconeix la importància de la transició cap a una economia verda i eficient en l'ús dels recursos per aconseguir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.

El "Programa Empleaverde" té com a objectiu crear ocupació, millorar l'ocupabilitat i donar suport a la creació d'empreses en l'economia verda i blava, amb especial èmfasi en una economia vinculada a la conservació de la naturalesa i baixa en carboni i circular.

FONT: MITECO