Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El món rural debat com regular els espais agraris per revitalitzar el món rural

El món rural debat com regular els espais agraris per revitalitzar el món rural.

La Fundació Món Rural, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), la Diputació de Barcelona i l’Associació d’Entitats de Desenvolupament Rural Europea (AEIAR) organitzen una jornada amb l’objectiu de posar sobre la taula eines per promoure l’accés a la terra de nova pagesia i impulsar els canvis de normativa necessaris.

El dimecres 12 de juny el Centre d'Estudis i Recursos Culturals de Barcelona acollirà la jornada “Regular el sòl agrari per revitalitzar les zones rurals”, un esdeveniment que pretén debatre sobre com s’hauria de renovar la normativa europea per tal de promoure noves iniciatives de revitalització dels espais rurals

Un sector a l’alça que reclama canvis normatius
El creixent nombre de persones interessades en desenvolupar un projecte agrari, així com l’evident abandonament dels espais agraris, com a conseqüència de la manca de relleu generacional, la planificació urbana no desenvolupada i una baixa productivitat, fan que la gestió d’aquests recursos sigui necessària per garantir la sostenibilitat al món rural.  L’abandonament dels espais agraris té conseqüències greus per la societat com els grans incendis forestals, la pèrdua de biodiversitat, la minva en la resiliència enfront el canvi climàtic, la impossibilitat d'avançar en la sobirania alimentària, el fre a la transició energètica... En definitiva, una pèrdua d'oportunitats en el món rural que implica més despoblament i abandonament de l'activitat agrària.

Els organitzadors de l’acte consideren que cal facilitar que totes les persones que volen emprendre un projecte empresarial al sector agrari, o que en volen consolidar un d’existent, puguin accedir a terres com a element productiu necessari. D’aquesta manera es facilita el relleu generacional i la incorporació i consolidació de projectes, persones i talent al sector agrari. En aquest sentit, la priorització en l’accés a la terra de col·lectius determinats (joves, dones, col·lectius específics) i amb mètodes productius concrets (per exemple l’agroecologia) és un recurs a tenir en compte per orientar el relleu del sector i el model productiu agrari, sempre i quan vagi de la mà d’una actualització de la regulació.

Una jornada tranversal amb experts de diferents països
La jornada de dimecres començarà a les 15.30h amb la presentació oficial a càrrec de Dionís Guiteras, vicepresident primer de la Diputació de Barcelona i responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat. Tot seguit es farà la presentació de l’Associació Europea de Desenvolupament Rural a càrrec del seu president, Michael Baylac.

La primera sessió expositiva serà sobre les inversions i moviment de capital en sòl agrari a la Unió. Anirà a càrrec de Frank Proust, diputat de la Unió Europea, i d’Anne-Françoise Melot, cap de la unitat de Lliure circulació de capital i aplicació del dret de la UE. La segona sessió parlarà sobre política europea i legislació agrària, a càrrec de Gerard Peltre, president de l’Associació International Ruralitat, i Josep Pena, Director dels Serveis Territorials a Barcelona.

Un cop exposat el marc teòric, es durà a terme el debat sobre la necessitat de la regulació del sòl agrari a la Unió Europea, amb els ponents de les sessions i Sònia Callau, de la Diputació de Barcelona; Volker Bruns, president de l’Associació d’entitats de gestió de sòls i establiment rural (Alemanya); Emmanuel Hyest, president de la Federació Nacional de la SAFER (França); i Albert Puigvert, gerent d’ARCA.

Finalment, el Director General de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, clourà la jornada.

Més informació i inscripcions