El I Congrés sobre la Tàpia de les terres de Lleida se celebrarà el 25 i 26 de març al Pla d’Urgell
La tàpia és una tècnica de construcció basada en la utilització de terra argilosa, abocada en un motlle i compactada
Els dies 25 i 26 de març, l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell ubicat a Mollerussa, acollirà el I Congrés sobre la Tàpia de les terres de Lleida. La programació i ponències del Congrés, supeditades al compliment de la normativa en matèria sanitària que sigui vigent en el moment de celebrar-se, es basaran en tres grans eixos: la tàpia com a patrimoni arquitectònic, la tàpia des del punt de vista socioeconòmic i quin futur tenen les construccions de tàpia.
Tanmateix, el Congrés serà un espai per donar valor al sector agroalimentari de la plana de Lleida. Serà a través del projecte Gustum – impulsat des de l’Associació Leader de Ponent – que oferirà un tast a peu dret elaborat amb productes locals i de proximitat als assistents.
El Congrés sobre la Tàpia a les Terres de Lleida emergeix com a acció destacada de la Taula de Treball sobre Construccions en terra, constituïda l’any 2019 per l’Associació Leader de Ponent. Atès que la tàpia es considera un patrimoni important de les terres de Lleida i fins a aquell moment no s’estava posant en valor, i coincidint amb la intenció d'impulsar un congrés sobre aquest tema per part de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, s’encomana l'organització d'aquest esdeveniment al 2020 i es materialitza com a primera tasca de la Taula. L’esclat de la pandèmia impedia la realització d’aquest en les dates previstes i es va posposar fins al març del 2022.
Durant aquest temps, la taula de treball no ha aturat la seva activitat, sinó que ha realitzat diferents trobades virtuals per tal de fer seguiment de les comunicacions que arribaven per a presentar-se al Congrés, així com també per començar a elaborar els materials gràfics i de difusió de l’esdeveniment.
L’Associació Leader de Ponent fa anys que treballa per donar visibilitat a la conservació patrimonial dels elements construïts amb tàpia amb activitats destacades com les jornades tècniques realitzades en el marc del PATT sobre aquesta eina constructiva i que han servit per crear espais de debat com el de les construccions en terra o bé a través d’accions concretes emmarcades en els projectes de cooperació com Espais Naturals de Ponent o Col·laboraXPaisatge.
En definitiva, dos anys després, es reprèn la iniciativa de celebrar el Congrés, que es situa com a punt de partida per a la conservació patrimonial d’elements construïts amb tàpia a la plana de Lleida, però amb l’objectiu també de reivindicar una eina constructiva adaptada i integrada al territori i que pot esdevenir una peça clau en l’arquitectura del futur per les característiques i qualitats que la fan summament sostenible; i ser reconeguda i estudiada per les seves múltiples vessants: arquitectònica, social, cultural, econòmica i mediambiental.