Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

EL PENEDÈS APOSTA PELS ESPAIS COMPARTITS D’ELABORACIÓ ALIMENTÀRIA

El Viver de Cellers del Penedès i La Gatera, amb dos models totalment diferents, contribueixen a un mateix objectiu: promouen l’emprenedoria agroalimentària i faciliten l’elaboració de productes amb un alt valor afegit

EL PENEDÈS APOSTA PELS ESPAIS COMPARTITS D’ELABORACIÓ  ALIMENTÀRIA.

El passat dimecres 5 de juny, l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA) va organitzar la jornada “Obradors compartits. Visita al Viver de Cellers del Penedès i La Gatera”, dins la qual es van fer dues visites tècniques a obradors compartits de recent creació a la comarca de l’Alt Penedès.

La jornada va ser inaugurada pel regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el Sr. Miquel Medialdea, que va posar en valor l’alineació de diferents actors per tirar endavant projectes com el Viver de Cellers del Penedès, impulsat conjuntament per l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i la DO Penedès.

Posteriorment, va tenir lloc una ponència introductòria. Eloi Guinjoan, tècnic d’ARCA, va explicar què són els obradors compartits, quins models hi ha i quina funció social i territorial desenvolupen, subratllant l’impacte positiu que generen en quatre grans àmbits: en l’economia rural, en el sector agroalimentari, en el territori i en l’alimentació de les persones.

A continuació, va ser el torn de les visites tècniques. En primer lloc, es va visitar el Viver de Cellers del Penedès, situat a Vilafranca del Penedès. Es tracta d’un espai propietat de l’Ajuntament i gestionat per la DO Penedès, que va ser inaugurat per la verema de 2023. El Viver ofereix als usuaris la possibilitat de començar un projecte d’elaboració de vins en unes instal·lacions compartides amb altres vinicultors i equipades amb maquinària de primera qualitat. Els usuaris tenen un termini de 4 anys per utilitzar el Viver i fer créixer el seu projecte, després del qual hauran de valorar si el seu projecte pot caminar sol i crear el seu propi celler. Actualment, el Viver allotja un total de 7 usuaris que elaboren vins dins de la DO Penedès.

En segon lloc, es va visitar La Gatera, situat a Guardiola de Font-rubí. En aquest cas, es tracta d’un obrador de transformats vegetals i menjars preparats, creat i autogestionat per un col·lectiu de productors que s’han agrupat en una cooperativa. La Gatera es va posar en marxa a principis de 2024 i actualment ja hi elaboren 5 productors, amb la previsió que aquesta xifra es vagi incrementant en els pròxims mesos. Gràcies a la tipologia d’obrador, s’hi poden elaborar una gran diversitat de productes: pastisseria, olives, kombutxa, formatges vegans, melmelades, etc. La Gatera també té previst crear aviat un espai de coworking dins de les seves instal·lacions.

Finalment, la jornada es va tancar amb un espai de networking, on els participants van poder intercanviar impressions i generar coneixences, tot degustant una selecció de productes elaborats a La Gatera i el Viver de Cellers del Penedès.

La jornada, emmarcada dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, va comptar amb una vintena de persones assistents.