Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El programa LEADER català al seminari “Extending LEADER Innovation” a Brussel·les

El programa LEADER català al seminari “Extending LEADER Innovation” a Brussel·les.

   Ahir, 22 de febrer, es va celebrar a Brussel·les el seminari “Extending Leader Innovation” organitzat per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (ENRD) en el qual van assistir-hi més de 70 representants de GALs, xarxes i autoritats de gestió de tot Europa vinculades al programa Leader. L’objectiu principal era el d’enfortir i millorar la innovació del LEADER a nivells locals, nacionals i europeus, ampliant-ne el seu abast i incrementant ambicions.

   La innovació dins del LEADER és una de les principals causes de la fundació dels 2.600 Grups d’Acció Local LEADER que operen per tot Europa a nivell local. Entre d’altres accions, la Unió Europea està impulsant la innovació als territoris rurals a partir de la creació de Grups Operatius, que  ajuntaran productors i agents d’innovació per co-crear coneixement i abordar problemes específics o oportunitats rellevants per agricultors i silvicultors, i també, cada regió de la Unió Europea ha desenvolupat una Estratègia d’Especialització Intel·ligent (“Smart”).

   El seminari va començar amb la Benvinguda als participants per part de la diputada de la DG AGRI de la Comissió Europea, Helen Williams, i tot seguit John Grieve, de la ENRD Contact Point, va introduir la sessió amb la ponència “La innovació Leader en Acció, història i enfocament”. Seguidament, el professor Bill Slee va desenvolupar diferents enfocaments en innovació amb la presentació “Per què necessitem una innovació rural més potent dins de Leader?”, la qual es va complementar amb les ponències de tres experiències d’èxit a nivell europeu. Cal destacar el discurs del GAL TAGUS (Extremadura) sobre la innovació en el territori rural extremeny per ser l’únic grup europeu que ha introduït els conceptes d’especialització intel·ligent en la seva estratègia de desenvolupament.

   Acte seguit, va tenir lloc la ponència “Connectant els diferents móns de la Innovació Rural” en la qual es van desenvolupar diferents aspectes relacionats amb la innovació rural incloent l’European Innovation Partnership (EIP AGRI), les AKIS (sigles en anglès de Coneixement i Innovació Agrícola dels Sistemes en Transició), les Estratègies d’Especialització Intel·ligent, els Grups Operatius, etc. El matí va finalitzar amb un Grup de Treball participatiu on tots els participants van donar idees per determinar en quin nínxol es podria encabir Leader en l’entramat d’actors per a la innovació.

   Durant la sessió de tarda van tenir lloc 3 workshops paral·lels, dels quals ARCA i l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura va participar a “Temes prioritaris d’Innovació Leader, objectius i metes”. Va ser aquí on Albert Puigvert i Tuneu, en representació d’ARCA i de l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, va presentar els projectes ENFOCC i Barcelona Smart Rural.

   Puigvert va destacar que és clau per a la innovació en el Leader, construir ponts amb els agents d’innovació (que sovint no són els que més es publiciten) perquè puguin “aterrar” al territori rural, amb un llenguatge clar i adaptat a les realitats pròpies, uns objectius-resultats mesurables i un seguiment avaluació-valoració constants, amb projectes més enllà del curt termini. Juntament amb la possibilitat de combinar fons per al desenvolupament dels projectes, com és el cas de l’ENFOCC i el PECT BCN Smart Rural.

   El seminari va acabar amb una sessió de cloenda on es va fer recull de conclusions i de possibles accions a desenvolupar en els diferents territoris rurals.

   ARCA considera la participació en aquest tipus de seminaris molt satisfactòria ja que permetre explorar noves línies d’actuació innovadores en el desenvolupament d’estratègies locals així com crear sinergies entre la innovació LEADER i les necessitats locals.

 

FONT: Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya