Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El programa ODISSEU, una de les iniciatives que es presentaran a la jornada "El Despoblamiento en el Medio Rural"

El programa ODISSEU, una de les iniciatives que es presentaran a la jornada "El Despoblamiento en el Medio Rural".

Aquest dimarts, Astúries acull una jornada sobre el despoblament rural, un problema que afecta, en major o menor mesura, tots els territoris rurals de l'Estat. Sota el títol "El Despoblamiento en el Medio Rural", la jornada servirà per reunir experts en aquesta temàtica, que seran els encarregats d'analitzar el perquè d'aquest fenomen; a la vegada que es presentaran un seguit de projectes i iniciatives encaminades a combatre aquesta problemàtica.
D'entre les iniciatives que es presentaran destaca el "Programa ODISSEU per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural, com a exemple de com retenir i/o facilitar el retorn del talent jove als territoris rurals. Mireia Font, gerent del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya, serà l'encarregada de presentar aquest projecte gràcies al qual s'han impulsat accions com els "Ajuts al Pràcticum ODISSEU", que han permès que 55 joves universitaris poguessin realitzar  les seves pràctiques en empreses situades en entorns rurals. 

La jornada s'iniciarà amb l'acte de benvinguda i inauguració, a càrrec, entre d'altres, de la Consellera de Desenvolupament Rural i Recursos Naturals d'Astúries i el president de la Red Asturiana de Desarrollo Rural. Seguidament intervindrà el Catedràtic de la Universitat de Valladolid, Fernando Molinero Hernando. Geògraf de formació, Molinero és l'autor del famós article "L'Espanya Profunda" publicat recentment i en el qual, segons explica, una reorganització de la població en nuclis de certa entitat (per sobre dels 5.000 habitants) possiblement pugui atendre millor a les necessitats dels 4,6 milions d'habitants que ocupen 392.000 quilòmetres quadrats de l'Espanya profunda i marginal.

La despoblació del món rural, així com la falta de relleu generacional al camp, també podrien mitigar si se solucionen algunes dificultats que pateixen aquests territoris; problemes molt acusats com la falta de connectivitat o el desenvolupament de noves infraestructures i serveis que afrontarà en la seva intervenció Pablo Priesca Balbín, un dels experts en noves tecnologies més reconeguts del panorama nacional. Balbín oferirà la seva visió de com la tecnologia pot portar noves i importants oportunitats per a l'economia rural.

Les dues intervencions donaran pas a l'exposició de sis projectes i iniciatives nacionals i regionals que vénen a demostrar que, si bé la despoblació és un problema que preocupa molt, també hi ha oportunitats que poden dibuixar un futur més esperançador per al medi rural, pel qual cada vegada es detecta un major interès, especialment entre els joves.

FONT: READER - ARCA