El Projecte d'Innovació RETA avança a bon ritme
Els passats 12 i 13 de novembre els membres del Grup Operatiu RETA es van reunir a Vic per avançar en el desenvolupament de les seves accions en relació al "Projecte d'Innovació sobre els espais test agraris". ARCA i la Xarxa de Conservació de la Natura, han estat les entitats amfitriones i encarregades de l'organització, conjuntament amb Neus Monllor, coordinadora de l'RETA.
La reunió tenia per objectiu consensuar i avançar en els temes clau del projecte que es concreten en la ideació i visió de la futura Xarxa d'Espais Test Agraris (RETA), la metodologia de creació i l'edició de la Guia d'implementació dels espais test agraris, la definició de la Carta d'Experts, així com el desenvolupament del pla de divulgació (pàgina web, vídeo divulgatiu, newsletter...).
Al llarg de la reunió es va desenvolupar una sessió de treball adreçada a consensuar la visió i possibles eixos estratègics de la futura Xarxa d'Espai Test Agraris (RETA), sessió dinamitzada per l'empresa EspaiTRes. Els resultats d'aquest treball són el punt de partida per a la consecució d'alguns dels objectius estratègics del projecte d'innovació. Els següents passos en aquest àmbit s'aniran desenvolupant durant els següents mesos amb una nova sessió de treball a Madrid el proper mes de gener de l'any 2020.
A la reunió també es va treballar de manera intensa en la metodologia de creació i la guia d'implementació dels espais test agraris. En aquest sentit, les tasques s'han centrat en la revisió i millora dels materials editables i en la verificació i millora del procés metodològic de creació dels espais test agraris. D'aquesta manera, es preveu la publicació de la Guia d'Implementació dels Espais Test Agraris durant el primer trimestre del 2020 i la seva difusió mitjançant sessions de presentació i accions de divulgació.
En relació als projectes pilot de Gandesa (Tarragona) i Casar de Càceres (Càceres), els quals estan immersos en ple procés de creació, es va treballar de forma col·laborativa per superar els punts crítics de cada procés i avançar en l'estructura, organització, i vincle que ha de tenir la carta d'experts amb cada un dels espais test agraris i amb la futura RETA.
Durant la revisió del pla de divulgació del Projecte Innovador RETA, es va presentar l'arquitectura de la nova pàgina web, que tindrà moltes més opcions que l'actual; es va consensuar la versió definitiva del vídeo divulgatiu, es van preparar els continguts per a la nova Newsletter, i es va revisar el protocol de xarxes socials i publicació de notícies.
Finalment, es va crear el comitè organitzador que començarà a treballar per a la celebració de la primera Trobada dels Espais Test Agraris a Espanya que tindrà lloc a finals de maig o principis de juny a Catalunya. Aquesta trobada serà un espai per compartir els principals avenços del Grup Operatiu, així com per començar a traçar la futura Xarxa d'Espais Test Agraris d'Espanya.
Amb totes aquestes activitats en marxa, el Projecte d'Innovació avança a bon ritme i s'esperen uns bons resultats en l'àmbit de la innovació social, el suport al relleu generacional, i la incorporació dels nous agents agraris.
FONT: projecte RETA