Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El projecte Erasmus+ "Farm incubators in Europe" torna a teixir xarxes reunint-se a Gaillac (Tolosa)

Després de celebrar dues trobades de coordinació, a Brussel·les l'any passat i a Berlín aquesta primavera, els socis del projecte han reunit per primer cop diferents agents vinculats als espais test agraris, al relleu generacional i a les polítiques alimentàries a Gaillac (Tolosa).

Trobada del projecte ERASMUS+  “Farm incubators in Europe – facilitating new entrants into farming" a Gaillac (França).
Trobada del projecte ERASMUS+ “Farm incubators in Europe – facilitating new entrants into farming" a Gaillac (França)

La trobada es va celebrar els dies 24, 25 i 26 d'octubre del 2023 a Gaillac (Tolosa) on la RENETA – Xarxa nacional d'espais test agraris francesa va actuar com a sòcia amfitriona. Els altres socis del projecte Erasmus+ presents van ser Agronauten (Alemanya), GAL Pays des Condruses (Bèlgica), Cooperativa CSA Oma Maa (Finlàndia), Landworkers alliance (Regne Unit), l'ARCA - la xarxa de grups Leader de Catalunya i la RETA - la Xarxa d'Espais Test Agraris (Espanya).

Un total de 40 persones, en representació de 6 països, van treballar conjuntament entorn una aproximació col·lectiva al concepte de 'farm incubators', a partir d'adquirir coneixement de cada realitat local i poder oferir propostes d'adaptació, a més de visitar i compartir experiències concretes de França, Bèlgica, Regne Unit i Espanya, països que compten amb espais test agraris ja en funcionament.

Els participants van arribar el dimarts, 24 d'octubre, a la tarda i van aprofitar per fer un acte de benvinguda on cada país va poder presentar breument la feina que està desenvolupant al seu territori a la resta del grup.

Dimecres, dia 25, va començar amb una sessió plenària on França, Bèlgica, Regne Unit i Espanya van explicar el desenvolupament dels espais test agraris als respectius països. Seguidament es va realitzar una visita de camp a espais test agraris efímers dedicats a la producció de llet de vaca, cultius i elaboració de pasta, i vinyes. A la tarda, es va visitar l'espai test agrari permanent 'Essor Maraicher' i es van poder conèixer els agricultors 'testers' i tota la infraestructura i maquinària per desenvolupar la seva activitat. Per acabar la jornada, els participants van compartir la seva realitat local en una dinàmica de petits grups, per definir conjuntament els propers passos a cada país i a nivell europeu.

Dijous, dia 26, es va fer una darrera sessió plenària amb la participació d'entitats locals com l'ajuntament de Gaillac, l'escola agrària MFR, la Cambra de pagesos o el projecte PAT (Projecte Agroalimentari Territorial), per visualitzar el potencial dels espais test agraris en estratègies agràries i alimentàries locals.

Una de les conclusions de la trobada ha estat la necessitat de continuar treballant per establir una xarxa europea d'espais test agraris, com a espai per a l'intercanvi, i la generació de recursos i coneixement per implicar a nous països, així com reivindicar la necessitat de nous models agraris que contribueixin al relleu generacional a Europa.

La RETA valora molt positivament el projecte Erasmus+ i la col·laboració amb totes les entitats assistents a la trobada. És clau poder compartir experiències entre països europeus que ajudin a desenvolupar els 'farm incubators' d'una manera més sòlida i adequada als reptes que planteja el sector agrari.

INFORMACIÓ: RETA - Red de Espacios Test Agrarios