Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El projecte “Espais Naturals de Ponent” esdevé un projecte de dinamització social i econòmica del territori

El projecte “Espais Naturals de Ponent” esdevé un projecte de dinamització social i econòmica del territori.

L’Associació Leader de Ponent ha presentat Espais Naturals de Ponent, un projecte per donar a conèixer, potenciar el valor afegit i evolucionar els espais naturals protegits de les comarques de Les Garrigues, L’Urgell, el Pla d’Urgell i el Segrià Sud. Es tracta d’un projecte de territori que ha de conscienciar del valor afegit d’aquests espais i potenciar el desenvolupament social, cultural i econòmic del seu entorn.

Espais Naturals de Ponent és un projecte de cooperació impulsat per l’Associació Leader de Ponent i finançat en un 90% pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural,  i en un 10% pels Consells Comarcals de les Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell i el Segrià. En el desenvolupament del projecte hi ha participat, a més, agents vinculats al territori i als espais naturals: ajuntaments de la zona integrada en el projecte, el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, l’Associació Aladrell, i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

El projecte inclou 10 espais naturals de les comarques de Ponent que malgrat la seva riquesa natural – gran varietat de flora, diversitat d’espècies animals i d’ocells i excepcionalitat dels seus paisatges- no compten amb una percepció pública adequada a aquest valor: Aiguabarreig Segre- Cinca, Secans de Mas de Melons-Alfés, Secans del Segrià i Utxesa, Serra de Bellmunt – Almenara, Secans de Belianes – Preixana, Estany Ivars i Vila-Sana, Els Plans de Sió, Els Bessons, Vall de Vinaixa, Muntanyes de Prades – Serra de la Llena.
El projecte neix per revertir aquesta mancança amb la creació de la marca comuna Espais Naturals de Ponent, que agrupa els espais, en recopila la informació i la presenta al públic de forma organitzada. Al nou web www.espaisnaturalsdeponent.cat i a les xarxes socials el visitant trobarà tota la informació necessària per organitzar una estada que li permetrà descobrir paisatges humits i de secà, gran varietat d’ocells i d’espècies animals i formacions de flora úniques. El web també inclou vídeos i visites virtuals inèdites.
 

Un projecte participatiu i de territori
"Espais Naturals de Ponent" és un projecte estratègic pel territori, ja que en valoritza els seus actius naturals i posiciona a Ponent com un punt de referència. La dinamització d’aquests espais naturals contribuirà a la diversificació de l’activitat social i econòmica amb la creació de més llocs de treball, la dinamització i generació de noves empreses i serveis especialitzats –restauració, allotjament, serveis de guia, ornitologia, etc.- i el consum de productes locals.

En un futur, l’Associació Leader de Ponent preveu ampliar el nombre d’espais naturals que integra el projecte i impulsar-ne una divulgació més activa. Posarà en marxa una exposició itinerant, un programa d’activitats per dinamitzar els espais, i impulsarà xerrades al territori per donar a conèixer el seu valor afegit.

El projecte es va presentar públicament en un acte organitzat per l’Associació Leader de Ponent el passat 6 d'octubre. Un acte que va comptar amb la participació de Núria Civit, Alcaldessa de El Cogul; Antoni Villas, President del Consell Comarcal de Les Garrigues i Vicepresident de l’Associació Leader de Ponent; Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i el diputat Enric Mir de la Diputació de Lleida.

FONT I FOTOGRAFIES: Premsa Espais Naturals de Ponent