Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El projecte Ganga de SEO / BirdLife contribuirà a assolir les expectatives europees de la futura PAC.

Nota de SEO / BirdLife

A principis d'aquesta setmana, el Consell de Ministres d'Agricultura de la Unió Europea va debatre per primera vegada la comunicació de la Comissió sobre el futur de la política agrària comuna (PAC).

Aquest document, en paraules del comissari Dacian Ciolos, planteja un avanç d'aquesta important política cap a la integració dels objectius ambientals comunitaris, amb especial rellevància de la gestió sostenible es els recursos naturals, la lluita contra el canvi climàtic i la defensa d'un model europeu d'agricultura territorial. Millorar la viabilitat dels cultius al mateix temps que contribueixen a la conservació de la biodiversitat i el paisatge rural serà una prioritat de la futura PAC.

Davant d'aquestes propostes, sembla segur que les mesures agroambientals seran part important d'aquesta nova PAC, però serà necessari assegurar que el seu disseny i aplicació contribueixen realment als objectius plantejats.

Per això, el projecte Ganga de SEO / BirdLife, que avalua l'eficàcia de les actuals ajudes agroambientals per a la conservació de les aus i la rendibilitat de l'agricultor en els cultius herbacis de secà, veu confirmada la seva pertinença i la rellevància dels seus futurs resultats, ja que contribuiran a l'adequada definició d'aquesta eina.

Treball de camp en prop de 300 parcel.les

Amb aquest objectiu final, el projecte acaba d'iniciar la campanya d'hivern de treball de camp per a la presa de dades en les gairebé 300 parcel d'estudi repartides per les comunitats autònomes d'Andalusia, Aragó, Canàries, Castella i Lleó, Castella la Manxa, Catalunya, Extremadura i Navarra. Aquesta és la tercera campanya, després de la de primavera i estiu, que es desenvoluparà fins a finals de gener de 2011.

En ella es registrarà l'ús que fan les aus dels diferents substrats agraris que es presenten durant aquesta època de l'any: sembres recents, llaurats, guarets amb vegetació espontània, lleguminoses, límits, etc. Aquests mostratges de camp es repetiran en campanyes successives fins a la primavera de 2012, per obtenir una àmplia sèrie de dades que permeti obtenir resultats sòlids.