Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El proper 19 de juliol tindrà lloc IX edició Jornades Rurals: Turisme i món rural

El proper 19 de juliol la Coordinació Rural de Catalunya (CRUC) organitza la IX Edició de les Jornades Rurals sobre la joventut. En aquesta edició estaran centrades en la temàtica del Turisme i Món Rural. L'acte tindrà lloc a l'Escola de Capacitació Agrària del Solsonès, Olius.

La CRUC és una organització educativa, social, de servei a la joventut, no lucrativa, que treballa pel desenvolupament del món rural a nivell de Catalunya i amb programes europeus i internacionals. El projecte nasqué per pal·liar el buit existent d'un espai en l'àmbit local de reflexionar i debatre aspectes que afecten a joves, dones, col·lectius, entitats, associacions, persones i tècnics de tot Catalunya que viuen al territori.

El programa detallat de les jornades és el següent:
- 09.00 Acreditació

- 09.30 amb la benvinguda i presentació, a càrrec de:
    - Membre de Coordinació Rural de Catalunya.
    - Directora de l'Escola de Capacitació Agrària del Solsonès
    - Representant de l'Ajuntament d'Olius, pendent de confirmar
    - Representant de la Direcció General de Joventut, pendent de confirmar

- 10.00 Ponència  "Turisme rural a Catalunya. Una eina pel desenvolupament rural" a càrrec de Lluís Garay, professor d'estudis d'Economia i Empresa de la UOC. Doctor d'Història Econòmica i de les Institucions per la UAB-UB. I membre del Grup d'Investigació en Turisme i Noves Dinàmiques Socioterritorials en Àrees Rurals (TUDISTAR).

- 10.30 Grups de discussió. Cada grup està format per persones de l'àmbit tècnic, polític, associatiu, representant d'un establiemnt rural  i  persones que treballen pel territori, amb la finalitat de tractar el tema amb l’enfoc més ampli possible, que a través d’un moderador es debatrà sobre temes que s'han parlat a la ponència i altres preguntes que aquest formularà. Alhora, també participaran en aquesta edició de les Jornades 30 joves d'arreu del món ja que participaran en aquelles dates en camps de treball internacionals organitzats per l'organització emsentada.

Temes, entre d'altres, a treballar en els grups de discussió:
- Turisme rural equival únicament a agroturisme i cases rurals o pot haver-hi plans de desenvolupament turístic que incloguin activitats en l'entorn i productes locals per incentivar el turisme?
- Hi ha plans de desenvolupament turístic en el món rural?
- Hi ha un bon treball en xarxa des de les associacions de turisme rural? Es coneixen prou bé totes les opcions i xarxes?
- Falten estratègies de màrqueting o altres cursos específics per desenvolupar els allotjaments rurals del territori català?
- Les necessitats de les persones en turisme rural estan cobertes (noves tecnologies, formació, treball en xarxa, ajudes...)?
- El turisme rural pot ser una eina de desenvolupament rural?
- Ajudes per potenciar el turisme rural (LEADER, Diputacions, àrea de promoció econòmica de Consells o altres institucions)
- Estudis i titulacions de turisme rural.

- 13.30 Conclusions de la Jornada

- 14.00 Cloenda  a càrrec de:
     - Albert Solé, president de Coordinació Rural de Catalunya.
     - Representant del Departament d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
     - Representant del Departament d'Indústria, Comerç i Turisme.
     - Representant del Consell Comarcal del Solsonès.

- 15.00 Dinar gratuït per tots els participants a l'Escola de Capacitació Agrària.

Finalitzades les Jornades Rurals, Coordinació Rural de Catalunya editarà 100 llibres amb les Conclusions que es farà arribar a diferents Departaments, entre ells, al Departament d'Indústria, Comerç i Turisme, al Departament d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Natural, també al Parlament Rural Europeu per donar a conèixer la situació i estratègies sobre turisme i món rural. També ho rebran tots els participants i altres col·lectius i es podrà consultar al web de l'entitat.

És necessària inscripció prèvia al web www.cruc.info.