El rigor i l’humor es troben en una jornada de reflexió sobre la ruralitat a Europa
El proper divendres 13 de desembre tindrà lloc al Palau de l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses la jornada de reflexió i debat “Soc una dona feliç a l’Europa rural”. L’acte té per objectiu exposar diferents visions sobre el món rural, sobre els canvis que han esdevingut els darrers anys, sobre el futur de la pagesia i sobre el paper de les noves generacions, entre altres.
El programa ofereix tres xerrades tècniques orientades a compartir un marc general de pensament, així com dues taules de debat en que els protagonistes mostraran la seva visió des de les experiències vitals entorn el món rural. La jornada té la voluntat de mantenir un to crític i rigorós, al mateix temps que divertit i còmic. En Claret-Clown serà l’agromestre de cerimònies, encarregat de guiar el programa sota el prisma de l’humor i d’aportar una nova mirada a les jornades tècniques de reflexió i generació de coneixement.
El matí començarà amb l’obertura a càrrec de Ramon Roqué, alcalde de Sant Joan de les Abadesses i president del Consell d'Alcaldes i Alcaldesses del Ripollès, i de Neus Monllor, consultora agrosocial i especialista en polítiques de desenvolupament rural i relleu generacional.
Tot seguit, Iñigo Álvarez de Eulate Bada, consultor en desenvolupament local i temes europeus a Gestores Europeos, serà l’encarregat d’obrir la sessió de xerrades amb una visió sobre la Unió Europeu. Farà una revisió del passat, el present i el futur amb una mirada fresca i provocadora, tant pel que fa a la idea de Europa com al perquè de les polítiques, amb la xerrada “Unió Europea: qui som, d’on venim i a on anem”.
A continuació Albert Puigvert, gerent de l’Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i molt bon coneixedor de la realitat europea i catalana, serà l’encarregat de parlar de les polítiques públiques al món rural, de reflexionar sobre el paper dels diferents agents del territori i d'oferir-nos una visió transgressora del moment actual a l’Europa rural, amb la xerrada “Les polítiques de desenvolupament rural i el buxus sempervirens”.
Finalment, la darrera xerrada del matí l’oferirà Neus Monllor, consultora agrosocial i doctora en geografia i medi ambient, qui compartirà la seva experiència envers les polítiques de relleu generacional al camp, així com de la importància de vincular l’aliment amb les estratègies locals de desenvolupament rural, amb la xerrada “El relleu generacional al camp: menjar per fer política agrària d’arrel”.
Després d’una pausa acompanyada de coca del Ripollès, les taules rodones seran les protagonistes. A la primera, que porta per títol “El nou paradigma agrosocial, què hi ha de nou?”, diferents especialistes agraris i rurals reflexionaran sobre els paradigmes actuals, tot aportant una visió personal des de la seva experiència, tant al món acadèmic, com tècnic, com de camp. Anna Roca, Manolo Sánchez, Pedro Cano i Vicenç Llovet seran les persones encarregades de compartir elements engrescadors pel debat.
A la segona taula, que porta per títol “La nova pagesia, un model pel Producte del Ripollès?”, coneixerem quatre experiències agroalimentàries de joves productors i productores, que sota la marca de garantia “Producte del Ripollès” elaboren productes de gran valor afegit, amb el segell del territori, la proximitat i la integritat de defensar els aliments que la terra ens brinda. L’Anna Cervantes i l’Hèctor Garcia (ous ecològics Ca la Xica), l’Enric Camprubí (carn ecològica Pirinat), Jordi Marcé (cervesa artesana Minera) i Marina Puigcorbé (derivats làctics i formatges Mas Lladré), seran qui ompliran de contingut la taula rodona.
Una vegada acabades les exposicions per part de les persones convidades, s’obrirà un espai de debat entre el públic per tal de compartir les diferents visions sobre la ruralitat a Europa. Seguidament en Claret-Clown tindrà el paper de relatar les Clownclusions de la jornada, un resum en clau humorística d’allò més rellevant que la sessió hagi aportat. Finalment, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaunes, serà l’encarregada de tancar la jornada amb l’acte de cloenda.
El programa inclou dos actes gastronòmics. El primer és un dinar-networking amb Producte del Ripollès, en que les persones assistents podran degustar diferents plats elaborats amb productes agroalimentaris locals de la marca de garantia. El segon és un pinxopote gastronòmic pels carrers de Sant Joan de les Abadesses en que tothom és convidat a sumar-s’hi.
Amb tot plegat, l’acte vol ser un espai d’encontre d’aquelles persones que viuen i senten la ruralitat en primera persona, de les que s’emocionen quan la pagesia s’expressa, de les que pensen que cal treballar per un món rural viu, així com de totes aquelles que tenen alguna cosa a dir i compartir vers la ruralitat a Europa.
FONT I FOTOGRAFIA: Neus Monllor