Els Caus de Mura, un allotjament carregat de valors
L’alberg Els Caus és un allotjament rural situat al nucli urbà de Mura, dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. Les instal·lacions són el resultat de la rehabilitació de l’antiga casa de colònies del poble, que era coneguda amb el mateix nom.
L’alberg disposa de 33 places, distribuïdes en 2 habitacions compartides, sala polivalent amb capacitat per a 100 persones, menjador amb 50 places, biblioteca, saleta amb llar de foc, piscina, calefacció (caldera de biomassa), equip d’àudio i projecció, i connexió wifi. Actualment s'està duent a terme l'ampliació amb que compten arribar a les 60 places.
Parlem amb... Ferran Martínez, soci-fundador de la cooperativa Els Caus –Turisme sostenible i cooperatiu SCCL, que gestiona l'alberg Els Caus.
- L’alberg Els Caus es constitueix l’any 2011 com una cooperativa. Per què vareu optar per aquest perfil empresarial?
Creiem que una cooperativa és el model empresarial més just, igualitari i solidari. Si tenim en compte que des de l’alberg volíem, i volem, seguir una filosofia de treball que estigui d’acord amb uns principis ètics, vam creure que una cooperativa era el model que millor encaixava amb el nostre projecte.
El fet de constituir-nos com a cooperativa, també ens va permetre formar part de la “Xarxa d’Economia Solidària -XES”, una xarxa formada per empreses i entitats que, com nosaltres, creuen que és possible ser eficaç i viable econòmicament, i alhora democràtic, equitatiu i sostenible.
- Dedicat a oferir activitats de lleure, l’alberg pretén promoure valors com el cooperativisme, la solidaritat, el respecte per l’entorn i la cooperació amb el territori. Ens pots explicar com s’aplica aquesta filosofia de treball en el dia a dia de l’espai.
Aquests valors han estat presents des de l’inici de l’alberg. El projecte de remodelació d’Els Caus fou dissenyat per una cooperativa d’arquitectes, la nostra gestoria és una empresa cooperativa, i treballem amb la banca ètica i finançadors particulars. Tot un seguit de serveis paral·lels necessaris per la posada en marxa i el dia a dia d’una empresa, i que hem escollit tenint en compte els nostres valors fundacionals.
Si parlem de cooperació amb el territori i economia de proximitat, Els Caus promou la filosofia del “km0”. Treballem amb proveïdors de la zona, i utilitzem matèries primeres del territori, tot comprant, sempre que ens és possible, als productors i comerciants més propers. En el cas del consum d’energia, per exemple, disposem d’una caldera de biomassa i comprem als proveïdors que comercialitzen pèl·let provinent dels boscos catalans.
Quant a la participació en altres cooperatives més grans, l’intercooperativisme, l’alberg és soci de Coop 57, una cooperativa de serveis financers ètics i solidaris; i de Som Energia, una cooperativa de consum d’energies renovables que treballa per promoure la creació de noves plantes d’energies renovables, a més de comercialitzar energia provinent de fonts renovables als seus membres. També som socis fundadors de Eticom - Som connexió, una cooperativa de consumidors que, seguint la línia de treball de Som Energia, ofereix serveis de telefonia mòbil i, properament, també d’internet.
Des d’Els Caus també participem de xarxes. Així, juntament amb altres entitats del territori, hem creat Treballem bé, una xarxa territorial de cooperatives a la comarca del Bages; formem part de l’Associació d’Empresaris Turístics de Mura; i també estem compromesos amb la Carta Europea de Turisme Sostenible- CETS del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Tot un seguit d’actuacions amb l’objectiu de fer xarxa amb el nostre entorn.
- Els programes de colònies de l’alberg estan dissenyats i organitzats per un equip d'experts en el camp de l'esport, el lleure i la docència, amb l’objectiu de garantir unes estades úniques. A grans trets, quines són les activitats que s’ofereixen en aquest sentit?
Tot i que des de l’alberg oferim aquest servei, actualment està externalitzat. Tot i així, a l’hora de cercar nous programes de colònies, busquem projectes creatius i innovadors, tot defugint les colònies més tradicionals.
Actualment, els programes de colònies que oferim es poden dividir en tres grans blocs: les colònies científiques, gestionades per la Cooperativa Nusos, per tal d’apropar la ciència als infants d’una manera lúdica. Les colònies d’aventura i muntanyisme, un seguit d’activitats esportives i de contacte amb la natura organitzades per l’empresa Emocions, Activitats en el Medi Natural. I les colònies de caire més lúdic, gestionades per Lleure dos mil, una entitat amb una llarga trajectòria en aquest sector, que ofereix un seguit de programes d’esbarjo centrats en temàtiques relacionades amb el territori com, en aquest cas, el campament “ELS BANDOLERS. Perot Panxampla & la seva tropa”.
A més d’aquests programes, també oferim activitats d’un sol dia organitzades directament per nosaltres amb l’objectiu que, a curt termini, puguem organitzar el nostre propi programa de colònies.
- Més enllà de les estades de lleure infantil, l’activitat principal de l’alberg es centra en l’allotjament de cap de setmana. A nivell personal, què creus que és el que el converteix en un lloc singular?
Podem parlar d’una suma de diferents factors. D’una banda disposem d’una sala polivalent d’aproximadament 90m2, equipada amb els serveis d’àudio i vídeo, que dóna a l’alberg molta versalitat i ens permet organitzar tot tipus de trobades i celebracions. Les petites dimensions d'Els Caus, comptant que la majoria d'instal·lacions de lleure són més grans, ens converteix en un allotjament immillorable per acollir activitats que reuneixen a grups mitjans que necessiten d'un espai exclusiu per fer reunions, ioga, celebracions i colònies, entre d'altres activitats.
D’altra banda, els espais de l’alberg han estat reformats amb cura i respecte, amb la participació i el treball dels propis habitants de Mura, dotant així a l’alberg d’una personalitat pròpia.
L’entorn també és un factor a tenir en compte. Estem situats en un poble amb un perfecte estat de conservació, que manté la seva estructura i encant històric, i dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, fet que ens proporciona un entorn natural amb infinitat de rutes, passejades i indrets naturals per descobrir a tan sols 40 km de la ciutat de Barcelona.
Finalment, també cal parlar de la nostra filosofia de treball. Una manera de fer coherent i amb consciència ètica que desperta afinitats, i que és un element clau a l’hora de diferenciar-nos de la resta.
- A partir dels serveis que oferiu, ens podries definir el perfil dels hostes de l’alberg?
Podem parlar de tres grups d’hostes. Els grups de famílies i amics, acostumen a ser grups nombrosos que necessiten un espai de grans dimensions i que, alhora, sigui econòmic, per tal de poder realitzar les seves trobades i celebracions, normalment en cap de setmana.
Un altre perfil de públic serien els esplais, casals, agrupacions d’escoltes i escoles, que s’allotgen a l’alberg durant les estades de colònies.
I, finalment, trobem les entitats, que ens visiten per a realitzar les seves trobades anuals i/o organitzar jornades, cursos i seminaris pels seus membres.
- Els Caus també promou una cuina saludable i uns bons hàbits alimentaris, tot col·laborant amb els productors del territori. En aquest sentit, com es transmeten aquests valors als visitants?
Tot i que la majoria dels nostres hostes ja coneixen la nostra filosofia de cuina saludable, quan arriben a l’alberg els informem tot donant-los-hi a conèixer la procedència dels productes amb que s’elaboren els menús.
El nostre objectiu, però, és millorar la comunicació en aquest sentit. Així, volem que els nostres hostes, quan s’asseguin a taula, puguin saber d’on procedeix cada un dels aliments amb què s’han elaborat els plats que s’ofereixen aquell dia.
- A través del programa Leader, l’administració pública dóna suport a iniciatives empresarials dedicades a la diversificació dels territoris rurals de Catalunya. En el vostre cas, heu tramitat aquest ajut amb el recolzament de l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. Ens pots fer una valoració de la vostra experiència?
Podríem dir que ha estat una experiència que ha tingut clars i ombres.
Un ajut d’aquestes característiques implica seguir una sèrie de normatives que, a vegades, poden ser molt inflexibles. Tot i que estic d’acord en que cal controlar i ser rigorosos amb la gestió dels diners públics, a vegades aquest fet pot suposar una càrrega burocràtica molt important. Tot i així, amb el recolzament i seguiment dels tècnics Leader del territori, aquesta tasca ha estat molt més senzilla.
Així doncs, tot i que sigui un procés complex i, a vegades inflexible a nivell documental, el programa Leader és una eina molt positiva a l’hora de tirar endavant un projecte, i sense la qual, en el nostre cas, no haguéssim tingut accés a altres fonts de finançament paral·leles.
- L’alberg també ha participat en el projecte Gestió Sostenible Rural, tot aplicant criteris de responsabilitat social i ambiental en la seva gestió. Alguna acció que hagueu impulsat?
Tot i que la filosofia de l’alberg ja contempla el respecte per l’entorn i la gestió sostenible, a través d’aquest projecte se’ns van plantejar punts i/o actuacions que en un principi no havíem contemplat, com per exemple l’ús de productes de neteja ecològics i respectuosos amb el medi ambient, o bé la sensibilització dels nostres hostes vers el consum d’aigua i energia mitjançant plafons i cartells informatius.
Es tracta de petites accions que ens han ajudat a millorar la nostra gestió, i de les quals ens sentim molt orgullosos.
- Tres anys desprès, quina valoració fas del funcionament de l’alberg? i els visitants?
Quan vam iniciar el projecte no teníem gaire experiència, podríem dir que “estàvem molt verds”. Aquests primers anys ens han servit per reinventar-nos, millorar els nostres serveis i anar creixent mica a mica, sense perdre de vista les necessitats dels nostres clients. Hem après a gestionar i a donar resposta tant als requeriments administratius, com als propis de l’activitat: reserves, comandes, gestió d’estocs, etc. Una tasca complexa en la qual encara estem treballant i que, a dia d’avui, seguim aprenent en el dia a dia de l’alberg.
Per la seva banda, la resposta dels visitants la trobem en la fidelització. Els nostres hostes repeteixen la seva estada, i la majoria de les nostres reserves provenen del “boca-orella” a través de recomanacions d’amics i familiars. Un indicador molt positiu que significa que fem les coses bé i ens anima a seguir endavant.
Si parlem dels punts forts de l’alberg, els nostres hostes valoren molt positivament la qualitat de la cuina i dels aliments que oferim, a més del caràcter familiar i respectuós que troben quan ens visiten. Com a punt feble, caldria destacar que l’establiment no disposa d’habitacions per a famílies on tenir un cert grau d’intimitat, una opció cada vegada més present als albergs i allotjaments d’aquest perfil.
- Ja per acabar, i de cara al futur, algun projecte en ment?
A nivell de gestió, volem continuar creixent i formar un equip de treball consolidat, per tal de donar un servei de qualitat i adequat a les necessitats de les activitats que s’ofereixen. Un equip que permeti organitzar-nos les tasques i millorar la conciliació de la vida laboral i la vida personal.
Pel que fa a les activitats, a més d’oferir programes de colònies propis, volem consolidar les activitats de cap de setmana. Actualment, hem organitzat diferents actuacions de forma esporàdica, el nostre repte a curt termini és ser capaços d’impulsar una activitat cada mes.
Finalment, i com a punt fort quant a activitats dirigides a les famílies, estem treballant per tenir un espai de permacultura. Un ecosistema on hi hagi una petita granja, un viver, arbustos i arbres fruiters, un compostador, etc.
Informació i fotografies: Alberg Els Caus de Mura