Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Els Cupons d’Innovació "BCN Smart Rural" impulsen 4 nous projectes d’innovació agroalimentària a la Catalunya Central

Els Cupons d’Innovació "BCN Smart Rural" impulsen 4 nous projectes d’innovació agroalimentària a la Catalunya Central.

Els Cupons d’Innovació "BCN Smart Rural" són una línia d’ajuts per a microempreses del sector agroalimentari i forestal dels municipis rurals de la demarcació de Barcelona. El seu objectiu és promoure la innovació, subvencionant la contractació d’un servei d’assessorament expert a una entitat de referència, per tal que aquesta ajudi l’empresa beneficiària a fer possible el seu projecte innovador.

Després d’una primera convocatòria l’any 2019, enguany, la segona convocatòria s’ha tancat amb un total de 8 sol·licituds, de les quals se n’han seleccionat 4: un projecte d’envelliment de cervesa en botes de fusta per part d’una microcerveseria del Bages; un projecte d’elaboració de plats cuinats de xai ecològic per part d’un ramader del Moianès; un projecte de rendibilització del cultiu del blat forment per part d’una explotació d’Osona, i un projecte d’automatització d’una granja de pollastres ecològics del Bages.

Cadascuna d’aquestes empreses rebrà un ajut del 80% del cost de l’assessorament sol·licitat, fins a un màxim de 2.730€. Actualment, ARCA es troba en la fase de cerca de potencials proveïdors per a cadascun dels serveis, i la previsió és que els assessoraments en qüestió es duguin a terme durant la primera meitat del 2021.

El desenvolupament de prototips culinaris amb xerigot, innovació destacada de la primera convocatòria
La posada en marxa de la segona convocatòria de Cupons d’Innovació "BCN Smart Rural" ha coincidit amb el tancament de la primera convocatòria del 2019. En aquella ocasió, es van concedir un total de 7 ajuts per als següents projectes d’innovació:

  • La conversió de l’explotació agrícola i ramadera Granja Escrigas (Santa Maria de Merlès, Berguedà) cap a un nou model d’agricultura regenerativa. L’assessorament va consistir en l’elaboració d’una diagnosi i un pla d’acció a càrrec de la consultora especialitzada Agroassessor Consultors Tècnics.
  • L’optimització de l’oli d’oliva corbella extra verge de l’empresa Agro-Migjorn (Navàs, Bages). L’assessorament va consistir en la realització d’anàlisis sobre els efectes de la maduresa de l’oliva i les condicions de molinada sobre les propietats finals de l’oli, i va ser contractat a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
  • La creació de nous productes a partir del xerigot per a Postres Artesanes de Santa Eulàlia (Lluçà, Osona). L’assessorament, realitzat per part de la Fundació Alícia, va consistir en el desenvolupament de tres prototips culinaris a partir del xerigot sobrant de l’elaboració de postres làctiques.
  • La incorporació de nous cultius herbacis de qualitat i orientats al consum humà a l’explotació agrícola i forestal del Sunyer d’Aguilar (Montmajor, Berguedà). L’assessorament va consistir en la realització de visites guiades a altres explotacions i l’elaboració d’un estudi propositiu sobre els nous cultius més adients, a càrrec de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
  • L’elaboració de nous productes a partir de les varietats ancestrals de cereals cultivades per l’Escairador (Berga, Berguedà). L’assessorament, realitzat per la Fundació Eurecat, va consistir en la caracterització i avaluació nutricional del blat de moro blanc del Berguedà i el blat forment roig.
  • La posada en marxa d’una plantació de llúpol ecològic a la finca de la Torre del Castell (Lluçà, Osona). L’assessorament va consistir en un estudi de viabilitat i planificació de la producció a càrrec de l’empresa especialitzada Biolupulus.
  • L’impuls de la venda directa online a l’explotació hortícola de l’Hort del Puig (Castellbell i el Vilar, Bages). L’assessorament, realitzat per l’empresa informàtica ADD Web Services, va consistir en el disseny i prototipatge d’un gestor de comandes online personalitzat.

Els 7 assessoraments esmentats van ser implementats en un període de 6 mesos, i la seva execució ha finalitzat amb una valoració positiva per part de totes les empreses beneficiàries. Aquest fet no fa més que confirmar la idoneïtat d’oferir programes de suport a la innovació específicament dirigits a microempreses del sector agroalimentari i forestal.

Els Cupons d’Innovació "BCN Smart Rural" s’emmarquen dins del PECT BCN Smart Rural, un projecte de desenvolupament rural implementat per la Diputació de Barcelona, ARCA i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), cofinançat per la Diputació de Barcelona i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

FOTOGRAFIA: IRTA