Els escorxadors petits fan xarxa per garantir el seu futur
Actualment, Catalunya disposa de 44 escorxadors de baixa capacitat d’ungulats actius, davant dels 60 que existien el 2015. Des d'ARCA donem suport a la Xarxa d’Escorxadors Petits (XEP), creada el 2024 que treballa per mantenir i reforçar aquestes instal·lacions
Els escorxadors de baixa capacitat són essencials per la pervivència d'explotacions ramaderes, que així puguin fer venda local i de proximitat dels seus productes sense haver de fer grans desplaçaments. A més, permeten una traçabilitat dels animals, i asseguren un benestar durant la matança, respectant el producte final. Actualment, hi ha 44 escorxadors petits d’ungulats actius, —davant els 60 que existien el 2015—, dels quals 28 formen part de la Xarxa d’Escorxadors Petits (XEP) creada el 2024 amb el suport de l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes (ARCA).
En conjunt, segons les últimes dades del Departament de Salut corresponents a l’any 2021-2022, a Catalunya hi havia 78 escorxadors de baixa capacitat actius: 54 d’ungulats i 24 d’aus i conills. En total, representaven el 57,35% dels escorxadors del país, però només gestionaven el 0,41% dels animals sacrificats. Aquest desequilibri posa de manifest la seva rellevància territorial, que va més enllà del volum productiu.
La desaparició progressiva d’aquestes instal·lacions, - de 54 a 44 escorxadors d’ungulats actius en 4 anys-, preocupa el sector, ja que posa en risc la continuïtat del relleu generacional i la disponibilitat de serveis bàsics als municipis petits.
Els escorxadors són instal·lacions que permeten sacrificar i especejar les canals dels animals destinats al consum humà —bovins, ovins, caprins, porcí i equins, i en alguns casos aus i conills— amb un màxim de 2.000 unitats de bestiar major anuals. Actualment, la major part de la seva activitat se centra en la carn ovina (30%), seguida de la caprina (27%) i la porcina (11%). En el cas de l’aviram, tenen un pes minoritari: els coloms i el gall dindi representen un 2% cadascun, i els ànecs un 3%.
A diferència dels escorxadors industrials, centrats en la producció massiva, els escorxadors petits són fonamentals per apropar els serveis als productors locals i promoure o incentivar la venda directa en circuit curt.
La XEP: innovació i col·laboració al servei del territori
La Xarxa d’Escorxadors de Proximitat (XEP) es va constituir formalment l’any 2024, donant continuïtat a l’estudi iniciat el 2021 pel Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines sobre la situació dels escorxadors de baixa capacitat. En aquella primera fase es van analitzar 8 instal·lacions seleccionades per les seves peculiaritats territorials, dimensions i singularitats: Alfarràs, Tortosa, la Fatarella, Berga, Tortellà, Camprodon, Ripoll i Vilaller. Actualment, la xarxa ja integra més de 28 escorxadors i treballa per fomentar la col·laboració, impulsar el relleu generacional i garantir la viabilitat econòmica del sector.
Entre les iniciatives destacades hi ha l'escorxador mòbil que dona servei a una dotzena d'explotacions de la Catalunya Central. I enguany, també ho fa en un punt comú: a les antigues instal·lacions de l'escorxador de Bellver on més d'una quinzena d'explotacions de la Cerdanya porten a sacrificar els seus animals. Aquestes innovacions han estat possibles gràcies a la flexibilització normativa estatal aprovada el 2020 (RD1086/2020) que regula l’aplicació de la normativa europea en matèria d’higiene alimentària.
En aquesta línia i amb l’objectiu de visibilitzar la importància del sector i fomentar l’intercanvi de coneixements, dilluns es va celebrar a Sant Martí Sapresa (Brunyola) la jornada “Enfortim els petits escorxadors locals: fem xarxa per conèixer, compartir espais i acompanyar en el relleu”.
La trobada va incloure presentacions de noves línies de sacrifici i adaptacions en els espais de sacrifici així com debats sobre finançament i noves formes de gestió. També es va posar sobre la taula la necessitat d’assegurar el relleu generacional, ja que molts escorxadors són gestionats per una sola persona propera a la jubilació, sovint combinant la gestió amb l’activitat carnissera.
Durant l’acte també es va fer una breu presentació de la xarxa donant a conèixer els seus objectius i principals línies de treball. A més, es van compartir dues experiències concretes: el procés de relleu en un escorxador municipal de baixa capacitat a Santa Coloma de Queralt i la instal·lació d’una nova línia de sacrifici per a aus en un escorxador fix de Sant Martí Sapresa, com a estratègia per augmentar l’ús de l’espai i afavorir col·laboracions amb altres productors ramaders locals.
En paraules d’Àngel Segarra, coordinador de la XEP: “Els escorxadors petits no només garanteixen el subministrament de productes de proximitat, sinó que també són un element clau per mantenir vius i actius els petits municipis rurals i reforçar la qualitat dels productes agroalimentaris”.

Alba Piqué a la jornada a Sant Martí Sapresa on es va reivindicar la innovació, el relleu generacional i els serveis compartits com a claus per a la supervivència del sector
En els últims anys i davant de les restriccions de les normatives europees, molts territoris rurals han reclamat recuperar els escorxadors de proximitat per no posar en perill la continuïtat i viabilitat de les explotacions ramaderes. La XEP i ARCA treballen per impulsar nous models de gestió, línies de sacrifici adaptades i serveis compartits, alhora que exigeixen més flexibilitat a l’administració catalana.
“Treballar en xarxa permet compartir coneixements, optimitzar recursos i desenvolupar models innovadors com els escorxadors mòbils i els punts de sacrifici compartits, assegurant el servei a les comunitats rurals i al sector primari”, defensa Alba Piqué, tècnica de desenvolupament rural i infraestructures agràries d’ARCA.
Tot i que el volum d’animals sacrificats als escorxadors petits és reduït, la seva funció és estratègica: dona viabilitat a explotacions de ramaderia extensiva que fan silvopastura i vetllen pel territori, es reforça l'economia local, permet la pervivència de comerços i la venda directa, i assegura el relleu generacional.