Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Els Espais Test Agraris es posicionen com una eina per al foment de la incorporació de nous agents en el sector agrari

Els Espais Test Agraris es posicionen com una eina per al foment de la incorporació de nous agents en el sector agrari.

Solsona, 08 de febrer de 2019

Després de la publicació favorable de la resolució provisional per part del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, el Grup Operatiu RETA, que té per objectiu crear una Xarxa d’Espais Test Agraris per a facilitar el relleu generacional a Espanya, celebra la seva primera reunió de treball a Madrid els dies 6 i 7 de febrer.

Tal com detalla el ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, els Grups Operatius són elements clau en el desenvolupament de l’Associació Europea per a la Innovació en matèria d’agricultura productiva i sostenible. Són agrupacions d’actors de diferents perfils, tals com agricultors, ramaders, silvicultors, indústries agroalimentàries o forestals, centres públics o provats d’I+D+i o de formació i assessorament, centre tecnològics o institucions sense finalitats de lucre, entre altres, s’associen per a aconseguir una innovació a fi de resoldre un problema o aprofitar una oportunitat, amb l’enfocament d’acció conjunta i multisectorial.

És en aquest marc d’actuació en el qual diferents entitats d’Extremadura i Catalunya s’han unit per a treballar eines innovadores que enforteixin els temes de relleu generacional en el sector agrari. El nombre de persones joves que agafen el comandament de les explotacions agràries familiars és cada vegada menor, fet que es constata en bona part dels territoris rurals que lluiten per mantenir les explotacions agràries familiars en un marc d’economia globalitzada i cada vegada més competitiva. Al mateix temps, es detecten processos d’incorporació al sector agrari per part de nous agents, amb poca experiències en el sector agrari i moltes vegades amb pocs recursos per a iniciar la seva activitat en una explotació agrària.

Aquestes tendències es descriuen en el Focus Group de la EIP-AGRI “ Nous agents en el sector agrari: lliçons per a fomentar la innovació i la iniciativa empresarial” el qual, entre altres accions, proposa com a futures línies de treball la creació d’espais test agraris i la implantació de pilots. Aquesta és una de les motivacions principals que va originar que diferents entitats catalanes i extremenyes s’unissin per a treballar de la mà en la posada en marxa d’un Projecte d’Innovació. Per això van treballar conjuntament en la Creació del Grup Operatiu entre maig i setembre de 2018, labor que va donar com a resultat la redacció del Projecte d’Innovació al que el Ministeri li dóna el seu suport.

El Grup Operatiu RETA està liderat per la Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), i compta amb les entitats catalanes de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), la Associació Rurbans-Escola de Pastors de Catalunya i la Federació d’ADF’s de la Terra Alta. Per la past extremenya, són la Red Extremeña de Desarrollo Rural (REDEX), el Grup d’Acció Local TAGUS, la Cooperativa Cooprado i la Universitat d’Extremadura, les entitats que participen activament. A més, el Grup Operatiu compta amb la col·laboració d’altres entitats com són la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Lleida, l’Associació Nacional de Criadors d’Oví de raça Ripollesa (ANCRI), l’Ajuntament de Arroyo de Luz i la xarxa francesa RENETA. El grup està coordinat per Neus Monllor, consultora agrosocial especialitzada en desenvolupament rural i relleu generacional. El projecte està cofinançat pel Fons Europeu Agrícola i de Desenvolupament Rural (FEADER).

El Grup Operatiu RETA té 18 mesos per a desenvolupar les seves tasques, entre les quals destaquen l’edició d’una Guia metodològica d’implementació dels espais test agraris, la creació d’un Centre de Suport al relleu generacional, així com la dinamització d’una xarxa d’espais test agraris de l’Estat Espanyol. Coma projectes d’inversió, està previst que s’implementi un espai test ramader Casar de Càceres, promogut per la Cooperativa Agroalimentària  Cooprado, i un altre espai ramader a la comarca de Terra Alta, impulsat pels ajuntaments de Gandesa, Prat de Compte, la Pobla de Massaluca i la Federació de les Agrupacions de Defensa Forestal de la Terra Alta.

El La primera reunió d’arrencada s’ha celebrat a Madrid durant els dies 6 i 7 de febrer, amb l’objectiu de coordinar les seves tasques i començar a aprofundir en les accions més immediates del Projecte d’Innovació. La sessió de treball del dimecres 6 de febrer ha tingut lloc a la seu de la Red Española de Desarrollo Rural, en la qual s’ha consensuat el programa i les activitats del projecte d’innovació; i en la que també s’ha reflexionat sobre la implementació dels espais test agraris a l’Estat Espanyol. La sessió del dijous 7 de febrer s’ha realitzat a la seu del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, amb la participació de Lourdes Barona, Subdirectora General Adjunta d’Innovació i Modernització del Medi Rural. El treball del Grup Operatiu ha donat com a resultat la posada en marxa del procés de redacció de la Guia metodològica d’implementació dels espais test agraris, així com la definició del Pla de divulgació.

Amb aquesta primera reunió, el Gruo Operatiu RETA avança cap a la creació i implantació dels espais test agraris a l’Estat Espanyol.

Contacte:

Laura Megias (ARCA) / 665 694 419

Neus Monllor (Consultora agrosocial) / 692 974 183

http://espaciostestagrarios.org/