Els espais test agraris guanyen terreny
Aquesta tardor es publicaran les convocatòries de quatre espais test agraris a Passanant i Belltall, Gandesa, Ponent i Sant Vicenç dels Horts
Durant els propers mesos es publicaran les convocatòries per a la selecció de nous emprenedors agraris, concretament als espais test agraris de Passanant i Belltall, a la Conca de Barberà, Gandesa, capital de la Terra Alta, Sant Vicenç dels Horts, al Baix Llobregat, i a Rufea (en el marc de l’Espai test agrari de Ponent), a l'Horta de Lleida. Dues de les quatre convocatòries són espais test agraris de nova creació (Passanant i Belltall i Gandesa) mentre que els espais test agraris de Sant Vicenç dels Horts i Rufea a Lleida, ja havien iniciat la seva activitat com espais test agraris i ara obren de nou una convocatòria. Aquestes convocatòries se sumen a la que ja es va fer durant la primavera passada a l’espai test agrari de Sora, dedicat a la ramaderia extensiva i silvopastura i primer d’aquest sector a l’Estat espanyol. Tots ells busquen donar resposta a les noves generacions de pageses i pagesos que es volen incorporar al sector. L’acompanyament i suport que reben els i les emprenedores en tot el procés, a més de la disponibilitat de les infraestructures necessàries per a desenvolupar la seva activat, fan dels espais test agraris una eina clau per al relleu generacional al nostre territori.
L’espai test agrari de Gandesa se situa en un entorn de muntanya, en una finca forestal de 533 hectàrees, on s’hi desenvoluparà un projecte productiu de ramaderia centrat en el cabrum de carn i en la prestació de serveis de silvopastura. En aquesta finca, composada principalment per boscos, matollars i antigues zones de cultiu s’hi han delimitat quatre rodals per on transitarà el ramat, un fet que contribuirà tant a l’alimentació del bestiar com a la reducció del risc d’incendi.
Impulsat gràcies a l’Ajuntament de Gandesa, l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, el Consell Comarcal de la Terra Alta, el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) i ARCA. A més de l’accés a la finca esmentada, l’espai test agrari posarà a disposició de la persona seleccionada un corral de 300 m2, equipat amb material ramader pel maneig del ramat al corral, plaques solars per a l’enllumenat, subministrament d’aigua, tancat perimetral i caseta d’obra. També, es posarà a disposició de la persona emprenedora un pastor elèctric i tancats fixes i mòbils preparats per a ser instal·lats a la finca.
La persona emprenedora que s’incorpori a l’espai test agrari de Gandesa podrà realitzar el test d’activitat agrària durant un període de 2 a 3 anys i mig. En finalitzar el període test, s’orientarà a la persona per tal de trobar noves terres o explotacions que busquin relleu. També, es podrà endur la reposició del ramat per tal d’iniciar el seu propi projecte professional.
Pel que fa a Passanant i Belltall, l’espai test agrari se centra en cultivar l’all de Belltall, així com altres cultius complementaris a aquesta varietat local. L’All de Belltall és un producte típic del territori amb una producció molt escassa, de manera que amb aquest espai test agrari es vol incentivar el relleu generacional especialitzat en el cultiu d’aquesta varietat d’all, i alhora visibilitzar-lo, professionalitzar-lo i optimitzar-lo.
Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Agrupació de Productors d’All de Belltall, l’Ajuntament de Passanant i Belltall, l'Organisme Autònom de Desenvolupament de la Conca de Barberà, i ARCA. Aquest espai test agrari posarà a disposició dels emprenedors/es una finca de 2 hectàrees de terra agronòmicament òptima pel cultiu de l’all de Belltall i situada a prop del nucli de Belltall. També es facilitarà accés a maquinària compartida que permetrà mecanitzar bona part del procés productiu de l’all. En aquest espai test agrari, la persona emprenedora podrà desenvolupar-hi el test d’activitat i comptar amb acompanyament transversal durant un període de fins a 3 anys
Per altra banda, l’espai test agrari de Ponent neix amb l’objectiu de donar suport a nous projectes agraris basats en l’agricultura ecològica, el comerç de proximitat i el valor afegit; i per promoure el relleu generacional agrari. Es composa d’un espai test agrari permanent amb diverses parcel·les al viver d’agricultors de Rufea, impulsat per l’ajuntament de Lleida, i espais test efímers per a l’acompanyament dels traspassos de finca i el relleu generacional agrari, impulsat per l‘ADV ecològica de Ponent.
Totes aquestes actuacions compten amb el finançament del PECT Pobles Vius i Actius, en els espais test agraris ubicats a la província de Tarragona; i amb el PECT AgroBioFood B. Ponent per les actuacions de Lleida. Dos projectes d’especialització i competitivitat territorial finançats per al Generalitat de Catalunya i amb cofinançament de les Diputacions de Lleida i Tarragona.
Finalment, l’espai test de Sant Vicenç dels Horts es crea per dinamitzar el sector agrícola local i fomentar la incorporació de nous agricultors i agricultores al sector de l’horta. Recolzant pràctiques ecològiques i sostenibles, l’espai ja compta amb una persona que està desenvolupant el seu test d’activitat en aquestes terres i ocupa una de les dues parcel·les. La segona parcel·la està en procés d’arranjament i adequació per tal de posar-la a disposició d’una nova persona emprenedora.
Quatre iniciatives, totes elles, que cerquen promoure la incorporació de nous pagesos i pageses al sector agrícola i ramader, donant-los l’oportunitat de posar en pràctica els seus coneixements i testejar els seus projectes tot oferint-los el suport i acompanyament necessari en tot el procés.
Actualment a Catalunya hi ha 3 espais test agraris en funcionament, mentre que 7 es troben en etapes finals de planificació i s’espera la seva posada en marxa en els propers mesos. Aquesta dinàmica reflecteix com els espais test agraris estan esdevenint uns dispositius d’incorporació agrària progressiva i de facilitació del relleu agrari, amb cada cop més recorregut i reconeixement a Catalunya, a l’Estat espanyol i a Europa. De fet, una de les mesures prioritàries de l’Agenda Rural de Catalunya és l’impuls dels espais test agraris per a la incorporació al sector de la nova pagesia, sovint sense tradició familiar agrària.
ELS ESPAIS TEST AGRARIS COM A EINA D’INCORPORACIÓ AL SECTOR AGRARI
Els espais test agraris sorgeixen de la necessitat de les noves generacions que es volen incorporar al món agrari i troben múltiples barreres d’accés com l’accés a la terra, accés al crèdit, falta d’experiència pràctica o desconeixement de xarxes al territori que facilitin l’aterratge al sector. A la vegada, també donen resposta a la falta de relleu generacional existent a les empreses agràries familiars. Els espais test agraris, doncs, tenen la voluntat de facilitar el procés d’incorporació de pagesos i pageses al sector, tot minimitzant el risc que suposa emprendre en l’àmbit agrari, ja que durant el test d’activitat, els/les emprenedors/es poden testejar el seu projecte agrari, adaptar-lo al llarg del temps i posar a prova les seves pròpies capacitats i competències amb autonomia, tot facilitant una incorporació agrària més sòlida i amb majors garanties de continuïtat.
Per a fer això, els espais test agraris compleixen tres funcions: ofereixen suport legal, faciliten un suport físic per desenvolupar l’activitat; i recolzen a la persona emprenedora en tot el seu procés d’incorporació. Un acompanyament integral des d’un inici que l’ha convertit en una eina innovadora per ajudar a revertir la tendència actual de la falta de relleu generacional.