Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Els GAL de Catalunya visiten Euskadi

Els dies 9, 10 i 11 de març els GAL de Catalunya es van traslladar a Euskadi, en el marc d'un projecte de cooperació entre ARCA- GAL LEADER PONENT- MENDINET (GAL EUSKADI)

Els GAL de Catalunya visiten Euskadi.
Els GAL de Catalunya visiten Euskadi

Els dies 9, 10 i 11 de març els GAL de Catalunya es van traslladar a Euskadi, en el marc d'un projecte de cooperació entre ARCA- GAL LEADER PONENT- MENDINET (GAL EUSKADI), que té per objectiu impulsar des de l'àmbit rural la connexió de la societat amb la seva pròpia economia i cultura local, fomentant el compromís de la mateixa amb el desenvolupament territorial sostenible, els productes locals, el medi rural i litoral, des del punt de vista de la seva multifuncionalitat, restablint la confiança i el coneixement mutu productor/consumidor, potenciant així el vincle“rural-urbà.

El dijous 10 de març es va començar amb una visita a Goreko, una empresa familiar situada a Mungia creada amb l'objectiu de proveir de productes de qualitat, ecològics sense cap mena de químic per a la seva obtenció. Seguidament es va realitzar una altra visita a ITTURBALTZA Artisau Elikagaiak, una explotació familiar que es dedica a la criança de Cavalls de Muntanya del Pais Basc (Euskal Herriko Mendiko Zaldia), vaques aptitud càrnia de diverses races (mixtes de limousin i asturià, pirinenques i marrons alpines), cabres azpizuri i azpigorri, i porcs criats al camp. 

La tarda va continuar amb l'assistència a Elikagunea,un lloc de trobada gastronòmica del País Basc, situat a Plaça de la Fira d'Azpeitia. És un projecte cooperatiu que busca potenciar el sector primari impulsant l'alimentació a Euskadi i transformant el model de consum. Després es va visitar la sidreria Lizeaga, on es va fer un tast amb l'enòleg de la sidreria, i on es va sopar posteriorment.

Divendres es va visitar la finca agroecològica Karabeleko, que és una finca experimental pionera en agricultura ecològica, creada a partir de la unió d'esforços de Agifes, Blasenea i Kimu Bat, i que compta amb la qualificació de Centre Especial d'Ocupació. Seguidament es va visitar Goenaga Yogur. Aquesta família s'ha dedicat a la producció lletera, sent en 1983 quan es comença a transformar aquesta llet en iogurt i es decideix comercialitzar-ho i distribuir-ho directament. D'aquesta manera, s'ofereix al consumidor un producte pròxim, natural i de confiança.

Finalment, es va visitar la cafeteria Diametro200, que està estretament lligada al projecte Orona Ideo, que busca crear un model d'empresa sostenible des d'un punt de vista social i mediambiental. La necessitat d'alimentar a la plantilla d'Orona amb productes locals i temporada va donar com a resultat Diametro200.

Participants

Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)
Associació Leader de Ponent
Consorci Leader per al Desenvolupament de la Catalunya Central
Associació Leader Ripollès Ges Bisaura
Agència de Desenvolupament del Ripollès
Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona
Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central
Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya
Consorci Leader Pirineu Occidental
Consorci Leader del Camp
Organisme Autònom de Desenvolupament de la Conca de Barberà
Consorci Intercomarcal d'iniciatives Socioeconòmiques