Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Els grups LEADER aposten per la diversificació i per vies de finançament més enllà del FEADER per potenciar al màxim el seu paper al territori

ARCA ha assistit a la reunió d'Assemblea General de la REDR en representació dels grups GAL catalans.

Assemblea REDR.
Assemblea REDR

El Centre Cultural Palau de Benacazón a Toledo, seu de la Fundació de Caja Castilla-La Mancha, ha acollit aquest dijous, 23 de març, la celebració de l'Assemblea General de Red Española de Desarrollo Rural (REDR). Més d'un centenar de representants de Grups d'Acció Local i Xarxes territorials de tot el país s'han donat cita a la capital toledana amb l'objectiu de compartir experiències i conèixer de primera mà l'estat de situació de LEADER a Espanya.
La necessitat d'apostar per altres línies de treball i vies de finançament més enllà del FEADER, així com la necessitat d'una complicitat i alineació més gran amb les administracions i les Autoritats de Gestió, a tots els nivells, han estat algunes de les principals conclusions de la jornada, en què els grups LEADER han intercanviat propostes i maneres d'entendre i aplicar la metodologia a cada territori.

José María San Román, president de la Fundació de Caixa Castella-la Manxa; María Dolores Verdúguez, vicepresidenta de RECAMDER; Francisco Martínez Arroyo, conseller d'Agricultura, Aigua i Desenvolupament Rural de Castella-la Manxa; i Secundino Caso, president de la REDR, han estat els responsables d'inaugurar la jornada. El president de la REDR ha mostrat el seu agraïment a les autoritats regionals i a RECAMDER per acollir aquesta Assemblea, i ha destacat l'alineació de tots els actors territorials -Direcció General, Caps de Servei, Conselleria, Grups d'Acció Local- a favor d'un full de ruta en comú en benefici dels municipis. El president de la REDR també s'ha referit a la importància de continuar apostant pel medi rural en un moment en què aquest segueix estant a l'agenda política i mediàtica. "La societat necessita el medi rural, les ciutats ens necessiten, i els grups d'acció local fa trenta anys que lluitem pels territoris i busquem emprenedors disposats a donar resposta a aquests desafiaments".

Per la seva banda, el conseller d'Agricultura, Aigua i Desenvolupament Rural de Castella-la Manxa, Francisco Martínez Arroyo, ha subratllat la importància del medi rural a la seva regió i ha posat en valor l'eficàcia dels grups d'acció local per impulsar el futur de les comarques. «884 municipis de 915 municipis de Castella-la Manxa pertanyen a algun grup d'acció local. El futur dels nostres pobles passa per LEADER. Aquesta metodologia permet una forma única de treballar, on les administracions cedeixen competències als veritables coneixedors de les necessitats i desafiaments amb què compten els nostres pobles i comarques. LEADER ha aconseguit èxits impensables per a qualsevol administració», ha ressaltat. Entre les novetats anunciades pel conseller, destaca la publicació de la convocatòria dels ajuts per a les despeses preparatòries de les estratègies de desenvolupament local participatiu 2023-2027 per als grups d'acció local de la regió, publicades aquell mateix dia (accediu aquí al document oficial). A més, va avançar la creació d´una nova línia d´incorporació d´emprenedors rurals, una aposta per la cooperació LEADER i un muntant de 94M€ a disposició dels Grups d'Acció Local en aquest nou període.

Luis Planas, ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, va voler donar la benvinguda als assistents a l'Assemblea a través d'un vídeo, en què va felicitar REDR per l'organització d'aquest esdeveniment i va posar en valor la metodologia LEADER i la tasca de els Grups de Desenvolupament Rural: «LEADER és un dels grans èxits que ha tingut la Política Agrícola al nostre país. La meva sincera enhorabona als Grups d'Acció Local per la vostra feina», va subratllar.

Després de la inauguració, Isabel Aguilar, subdirectora general de Programació i Coordinació del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, va analitzar el paper de LEADER al Pla estratègic de la PAC 2023-2027 i va desgranar algunes de les seves principals característiques i novetats en l'aplicació. Entre els principals aspectes innovadors, en primer lloc, destaca un nou model d'aplicació de la PAC (New Delivery Model) basat en el compliment d'uns objectius i la consecució d'uns resultats. A més a més, cada EEMM comptarà amb un únic Pla estratègic amb intervencions de primer i segon pilar.  Pel que fa a les Estratègies multifons, hi haurà una convocatòria conjunta per a la selecció de les Estratègies EDLP i un Comitè conjunt per al seguiment de la seva aplicació. Finalment, la subdirectora general de Programació i Coordinació del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació també va recordar que es pot fer servir LEADER per donar suport a la iniciativa europea de Smart Villages.

La intervenció següent va ser la de María José Gómez, Directora de l'Institut d'Avaluació de Polítiques Públiques del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, que va analitzar els aspectes de la Llei Institucionalització de Polítiques Públiques recentment aprovada i, en especial, la vinculació d'aquesta nova mesura legislativa amb les àrees rurals. L'aspecte més rellevant d'aquesta nova Llei és que inclou, a la seva disposició addicional sisena, l'anomenat Mecanisme Rural de Garantia (o rural proofing), que suposa a la pràctica la incorporació de l'avaluació dels efectes territorials i sobre el medi i la societat rural en tot el procés legislatiu, amb la participació dels actors interessats en el disseny i l'aplicació. La nova llei implica també l'elaboració d'una metodologia d'avaluació específica seguint els principis i les eines de la UE. En definitiva, la nova legislació vol contribuir a millorar la situació dels reptes de la societat i del desenvolupament sostenible i, entre altres objectius generals, servir també com a eina eficaç per prevenir la despoblació.

Alexis Lebrat, gerent de la xarxa de GAL francesos LEADER France, tancava el primer bloc temàtic d'intervencions amb l'exposició sobre l'Agenda Rural Francesa. Aquest full de ruta recull un total de 181 propostes, dividides en temàtiques: joventut, serveis de proximitat, salut... L'Agenda Rural del país gal és un programa de treball, no una llei, nascut de les organitzacions rurals i dels grups LEADER de tot el país, elaborada de manera consensuada i de baix a dalt. Un aspecte molt rellevant és que inclou l'anomenat proofing rural o mecanisme de garantia rural. L'Agenda Rural, pionera a Europa, crida a la mobilització de totes les forces actives de les zones rurals: l'estat, les autoritats locals, els actors econòmics i les associacions, amb l'objectiu d'impulsar i no deixar enrere ningú al medi rural. A més, el país gal va ser el primer dels estats membres de la UE a donar suport al desenvolupament d'una "Agenda rural europea" que, quan s'hagi implementat, serà la contrapartida de l'"Agenda urbana de la Unió Europea". Des de la REDR es dona suport a Leader France en la seva aposta per la creació de l'Agenda Rural Francesa i en l'aproximació d'una proposta d'una Agenda Rural al territori espanyol.

Durant el segon bloc, anomenat "Àrees funcionals: apostes territorials més enllà de LEADER", gerents de Grups d'Acció Local de diferents regions espanyoles van debatre i exposar les diferents línies de treball i de finançament fora del marc de FEADER, i van analitzar des de la seva experiència les possibilitats de comptar amb altres possibilitats de dinamització territorial. Així, van intervenir Sergio Villava, Gerent del Consorci Eder (Navarra); Roberto Cordero, gerent de l'Associació de Desenvolupament Integral de Sierra Oeste de Madrid; Vanesa Balaguer, gerent de l'Associació de Desenvolupament Territorial Campoo Los Valles (Cantàbria); Sebastián Hevilla, gerent del Grup de Desenvolupament Rural Vall del Guadalhorce (Andalusia); Mireia Font, gerent del Consorci Alt Urgell-Cerdanya (Catalunya); i Beatriz López, gerent del Grup de Desenvolupament Rural Camí Reial de la Taula (Astúries). Els i les participants van llançar un missatge comú durant les seves intervencions: per donar resposta als desafiaments plasmats a les Estratègies de Desenvolupament Local, elaborades a través de processos participatius amb la població local, cal apostar per altres fonts de finançament i altres programes de treball nacionals i europeus. Aquesta taula també va servir per conèixer algunes iniciatives territorials i peculiaritats en l'aplicació i la manera d'entendre el LEADER a cada regió.

Posteriorment, María José Murciano, gerent de la REDR, acompanyada per l'arquitecte i dissenyador Tomás Alía, va presentar el projecte Artesania en Red (R), una iniciativa de REDR que vol posar en valor l'artesania com a element de canvi al medi rural de la mà dels Grups de Desenvolupament Rural. Alia, ambaixador del projecte a més d'un gran defensor de l'artesania de qualitat i la seva rellevància per a l'articulació dels territoris, va destacar la necessitat d'apostar decididament pels oficis i els sabers artesans que atresoren les nostres àrees rurals. «Fa 20 anys que posem en valor la gastronomia, ¿per quan l'artesania d'excel·lència? A Espanya no som rics en artesania, som milionaris. La cultura vertebra l'economia dels territoris com cap altre sector», va afirmar.

Després de l'aprovació de la memòria de gestió, els comptes i els balanços del 2022 i el pressupost del 2023 de l'entitat, va tenir lloc el comiat de l'Assemblea, a càrrec de Jesús Ortega, president de RECAMDER; Agapito Portillo, viceconseller d'Agricultura, Aigua i Desenvolupament Rural de Castella-la Manxa; i Secundino Caso, president de la REDR. 

FONT I FOTOGRAFIA: REDR