Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Els grups Leader catalans, Consorci de Desenvolupament de l'Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia, i l'Associació Leader Ripollés Ges Bisaura, formen part de la Xarxa d'Espasi Socials d'Innovació

Els grups Leader catalans, Consorci de Desenvolupament de l'Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia, i l'Associació Leader Ripollés Ges Bisaura, formen part de la Xarxa d'Espasi Socials d'Innovació.

El passat mes d’abril es va obrir la convocatòria per incorporar nous espais socials d’innovació dins la Xarxa Espanyola d’Espais Socials d’Innovació (ESdI). El CD52-Concactiva i l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura van presentar el seu model de treball que una vegada avaluat ha estat acceptat com a membres de la xarxa.

Els Espais Socials d’Innovació ESdIs són ecosistemes organitzatius en els que les activitats d’investigació i innovació estan dirigides per les necessitats i restriccions del territori.
Aquestes organitzacions impliquen a diferents actors que participen en la cadena de valor de la investigació i innovació: comunitats socials beneficiaries, empreses, emprenedors... El principal impacte d’aquests espais consisteix en garantir una innovació continua en la que el ciutadà és el principal protagonista del procés de co-creació.

Amb els ESdI es pretén estructurar aquests ecosistemes organitzatius d’innovació en operació per poder vertebrar futurs projectes d’investigació i innovació; ajudar en el procés de maduració d’aquests ecosistemes; promoure la interrelació entre els agents vinculats amb l’ecosistema per treballar de forma comuna; i aconseguir un posicionament ferm a nivell nacional i internacional que permeti rebre la influència de futurs programes d’investigació.

Així, aquest és un reconeixement, per un costat, de la metodologia de treball dels dos grups i, de l’altre, de la seva orientació al Desenvolupament Rural a través de les diferents accions que realitzen als territoris d’actuació. També, com a membres de la xarxa, els dos grups disposaran de recursos i intercanvi d’experiències entre els diferents socis que els permetrà col·laborar de forma més efectiva i eficient en les diferents accions que porten a terme en favor del desenvolupament de les comarques on s’actua.

Per formar part de la Xarxa, el Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia ha presentat com a estratègia del seu espai social les mesures dirigies al desenvolupament de l’economia i la qualitat de vida al territori que gestiona. Les accions desenvolupades s’orienten a la promoció del turisme de qualitat i l’impuls a les microempreses, ambdós actuacions orientades especialment al sector vitivinícola. L’objectiu es valoritzar i explotar els recursos del propi territori amb la finalitat d’aconseguir un desenvolupament endogen sostenible. Des del Consorci s’impulsen projectes d’innovació a partir de la creació de nous espais perquè els ciutadans posin en pràctica experiències innovadores. Destaca l’especialització dels dos vivers d’empreses emmarcats dins el sector agroalimentari i l’apropament de les noves tecnologies a la població, als emprenedors i a les empreses.

Per la seva banda, l’Associació Leader ha presentat el seu ESdI sota el nom ENFO-CO2 – Energia Forestal, menys CO2. Amb aquest Espai es pretén agrupar totes aquelles organitzacions (empreses, fundacions, consorcis, associacions...) amb una estratègia comuna en matèria d’estalvi i eficiència energètica, gestió forestal i implementació d’energies renovables per tal de crear una estratègia única per innovar en aquests camps i treballar conjuntament.

Actualment, la Xarxa d’Espais Socials d’Innovació compta amb 19 membres. El proper 24 de maig es reconeixeran públicament els nous membres incorporats aquest 2012 en una Conferència Internacional sobre ESdIs a Los Santos de Maimona (Extremadura). En representació dels dos grups catalans hi assistirà la tècnica de l’ARCA, Gemma Estany.

Notícia nous membres ESdI_Govern d'ExtremaduraFONT:
Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia
l'Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura