Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Els grups Leader presents en el XVIII Fòrum d'estudis sobre la Joventut "Joves i nova ruralitat: reptes i oportunitats"

Els grups Leader presents en el XVIII Fòrum d'estudis sobre la Joventut "Joves i nova ruralitat: reptes i oportunitats".

Les aportacions dels ponents i les experiències presentades el 22 i 23 d’octubre en el marc del XVIII Fòrum d’Estudis sobre la Joventut “Joves i nova ruralitat: reptes i oportunitats” indiquen que estem vivint un procés de canvi en el món rural que encara no està clar on ens portarà. Però sí s’ha evidenciat que hi ha molts joves que estan fent aportacions perquè aquest canvi en el món rural ens acosti a un model de més equilibri territorial, de revalorització de la pagesia i la cultura rural i d’una relació més sostenible amb la natura.

En aquest context de canvi, s’obre l’oportunitat de contribuir a construir aquest nou món rural en aquesta línia de més equilibri territorial, diversificació i sostenibilitat. Però per materialitzar aquest canvi amb èxit és necessari abordar tot un seguit de reptes que els diferents experts i joves emprenedors han expressat durant aquests dos dies.

Un primer repte que l’Administració ha d’entomar per contribuir a aquest canvi és plantejar-se cap a on es vol que vagi el món rural. Alguns dels ponents, com Jaime IzquierdoNeus Monllor, van insistir en la urgència d’abordar aquest debat de manera àmplia i que sigui l’Administració, juntament amb tots els agents implicats, qui lideri la definició d’un model rural nou, diversificat, jove, innovador i sostenible.

Un segon repte que es va apuntar al llarg del Fòrum és que calen solucions originals i adaptades a la realitat local. En aquest sentit, segons Monllor, cal fer microcirurgia per abordar problemes claus pel desenvolupament rural com són l’accés a la terra, la comercialització de productes d’origen rural o el relleu generacional. I per abordar aquest repte és fonamental el paper dels ens locals en el suport als joves en el medi rural i també el recolzament de la Generalitat.

En l’espai dedicat a les experiències de joves que engeguen projectes de vida, empresarials i cooperatius al món rural, es va fer èmfasi en la importància de l’acompanyament. Però un bon acompanyament no es limita només a l’aspecte financer ni es restringeix al moment de la posada en marxa, sinó que un bon acompanyament ha de perdurar al llarg de tot el procés. I en aquest sentit les administracions han de tenir capacitat de generar instruments que puguin acompanyar aquestes iniciatives i que incloguin difondre altres models i experiències, formació, orientació d’experts i molt més.

Finalment, es desprèn un repte fonamental que implica que les institucions facin un canvi cultural que doni més centralitat i visibilitat al món rural, com un espai d’oportunitats, per als joves i per a la nostra societat. Només des d’aquí es podrà redefinir la relació entre ruralitat i ciutat. I això significa sensibilitzar en els valors de patrimoni natural, agrari, mediambiental i cultural que el món rural aporta per al present i el futur de casa nostra i, sense dubte, dels nostres joves.

ARCA ha col·laborat en l'organització del Fòrum i també ha moderat la taula rodona "Els reptes de l'acompanyament de joves en el medi rural". Un espai que ha comptat amb la participació de Jordi Paris, gerent del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, el qual ha explicat la implementació del programa Leader i, més específicament, l'experiència d'èxit dels vivers agroalimentaris especialitzats de la comarca de la Conca de Barberà, com a eina de suport per a l'establiment de joves als territoris rurals.

FONT: Direcció General de Joventut