Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Els joves de la Noguera reflexionen sobre la ruralitat i les oportunitats que els ofereix la seva comarca

L’Espai Transmissor del Túmul de Seró, a Artesa de Segre, ha estat l’escenari de la ponència "Ser jove rural al segle XXI". Un taller participatiu realitzat per l'Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA, en el marc del projecte "ODISSEU: programa per al retorn i la inserció laboral dels i les joves al medi rural", per tal que els joves de la comarca de la Noguera aprenguin a valoritzar el seu territori, prenent consciència del seu significat i valor.

Gemma Estany, tècnica de projectes i cooperació d’ARCA, ha sigut l'encarregada de conduir el taller el qual ha reflexionat, juntament amb un públic jove, sobre el concepte de ruralitat, l'evolució que ha patit en els darrers anys, i les oportunitats empresarials i de vida que genera el món rural i que poden afavorir l’arrelament de la població jove en el territori. Aquest taller ha estat organitzat en el marc de la segona jornada del Cicle de conferències "Noguera rural: empreses amb futur", que s'ha completat amb una visita a l'espai museístic del Túmul de Seró i la presentació d'una experiència emprenedora de la comarca, "Cerveses de ponent", impulsada per dos joves emprenedors.

El Cicle de conferències "‪‎Noguera Rural‬, empreses amb futur" és una iniciativa impulsada conjuntament pel Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord, l’Oficina Jove de la Noguera, i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones. 

Projecte ODISSEU
El projecte "ODISSEU: programa per al retorn i la inserció laboral dels i les joves al medi rural”, està impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i per la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, a partir d’una iniciativa conjunta de la Fundació del Món Rural i de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb la col·laboració dels 13 Grups d’Acció Local Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de joventut.

El projecte ODISSEU pretén incentivar i facilitar el retorn de joves cap el medi rural a partir de la creació d’un programa que faciliti la seva inserció laboral i que promogui el compromís social dels i les joves amb el seu territori rural d’origen. El programa actua de forma transversal sobre els agents que incideixen en aquesta transició (centres de formació, teixit empresarial i administració), i porta a terme accions de divulgació i sensibilització sobre els impactes de les migracions juvenils en el medi rural en general i en els centres de formació de secundària.

Notícia jornada a Balaguer Televisió