Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Els Premis Leader mostren la importància del desenvolupament rural

Els Premis Leader mostren la importància del desenvolupament rural.

La Red Española de Desarrollo Rural va celebrar l’entrega dels Premis Leader el dia 14 de desembre al Círculo de Bellas Artes de Madrid. L’objectiu d’aquests guardons és premiar als mitjans de comunicació, institucions i personalitats que hagin fet palesa, en un o diversos dels seus treballs, la seva sensibilitat envers el món rural.

La cerimònia d’entrega dels premis va comptar amb la presència de més de 400 persones relacionades, directa o indirectament, amb el medi rural. L’acte es va iniciar amb un parlament del president de la REDR, Aurelio García, que va destacar la importància de la tasca realitzada pels grups d’acció local i les seves xarxes regionals com a impulsors dels territoris rurals i com a punt de trobada de tots els agents presents a les zones rurals.

Un cop finalitzat el parlament del president de la REDR, es va iniciar l’entrega dels premis amb el Premi Leader en la categoria de Premsa Escrita  que va recaure a Cristóbal Ramírez, Eduardo Nave i Juan Millás, pel reportatge “Los últimos del lugar” publicat a El País Semanal. En aquest article es detallen els problemes que suposa viure en un entorn rural a través d’històries personals recollides en diferents punts de la geografía espanyola.

El Premi Leader d’Internet i Nous Suports se’l va endur Carlos Barrabés, un emprenedor de Benasc que  ha desenvolupat una sèrie d’aplicacions orientades als entorns rurals.

La cadena SER, gràcies al programa “A vivir que son dos días”, va recollir el Premi Leader de la categoria de Radio. Finalment, el programa de Televisió “Un país para comérselo”,  protagonitzat per Juan Echanove i Immanol Arias, es va endur el Premi Leader en Televisió.

Un cop entregats els premis als diferents mitjans de comunicació, es van lliurar els Premis Leader d’Investigació, Arts i el Premi Leader Especial.  El guardó en Investigació va recaure al Foro IESA (Instituto de Estudios Sociales Avanzados de Andalucía), gràcies al document “Del desarrollo rural al desarrollo territorial”, que aposta per un model territorial i integral de desenvolupament. El cineasta Montxo Armendáriz va recollir el Premi Leader de les Arts, gràcies a l’aparició  del medi rural en molts dels seus treballs, convertint‐lo així en senyal d’identitat dels seus projectes. El premi Leader Especial, que premia l’especial implicació i sensibilitat vers el món rural d’un personatge notable, va recaure, a títol pòstum, en la figura del cantautor aragonès José Antonio Labordeta.  La seva filla Ana va recollir el premi entre els aplaudiments dels més de 400 assistents a l’acte, convertint aquest moment en un dels més emotius de la cerimònia.

Un cop entregats els premis, el secretari general del Medi Rural, Eduardo Tamarit, va tancar l’acte destacant la importància que ha tingut la Red Española de Desarrollo Rural en el desenvolupament del territori, al mateix temps que va remarcar que cal treballar per incrementar el benestar dels habitants del medi rural, evitant així les amenaces de la despoblació i l’aïllament.

Posteriorment, els assistents a l’acte van poder degustar una sèrie de productes agroalimentaris elaborats per projectes impulsats pels grups d’acció local associats a la Red Española de Desarrollo Rural. Entre els productes inclosos en la degustació, el territori català va estar representat per l’arròs del Montsià, la vedella dels Pirineus (IGP‐VPC), el cava Vinum Conca, les Neules, i els embotits i la Llangonissa del Ripollès.   

Durant la celebració els assistents van poder gaudir de la música instrumental en directe del grup Tres Fan Ball.

FONT: Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya