L'Educació 360 arriba als territoris rurals
Es crea un Grup de Treball per donar a conèixer l'Educació 360 i estudiar com aplicar-la a les zones rurals del territori
Educació 360 és una iniciativa educativa, social i política que planteja connectar els aprenentatges que es produeixen en tots els temps i espais de la vida de les persones. Una nova manera de concebre l’educació que, des de l’any 2018, s’impulsa a través de l’“Aliança Educació 360”, una xarxa promoguda per la Fundació Jaume Bofill, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona,i integrada per ajuntaments, consells comarcals, entitats, centres educatius, grups de recerca i xarxes d’organitzacions socials, culturals i esportives d’arreu de Catalunya.
Aquesta educació a temps complet arriba ara als territoris rurals del nostre país. Conseqüència del procés participatiu de l’Agenda Rural de Catalunya, es va constituir un Grup de Treball entorn l’educació al món rural. Format per alguns dels representants territorials de l’Aliança d’Educació 360, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, el Secretariat d’Escola Rural de Catalunya, l’Associació de Micropobles de Catalunya i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, el Grup va recollir 33 accions relacionades amb l’Educació 360 i els territoris rurals.
D’aquest fet, i tenint en compte el desconeixement existent per part de la comunitat educativa del territori del concepte d’Educació 360 i de com s’ha de treballar per adaptar-la i posar-la a en pràctica a les zones rurals, sorgeix la necessitat de donar continuïtat a aquest Grup de Treball amb l’objectiu de crear una Guia que doni resposta als dubtes sobre que és l’Educació 360 i com es pot aplicar al món rural. Un document on s’especificarà com desenvolupar accions i projectes vinculats amb l’Educació 360, i com els resultats obtinguts es poden aplicar a municipis o regions de diferents magnituds demogràfiques, orientant així a zones rurals amb realitats socioeconòmiques i demogràfiques molt diverses.
El Grup de Treball per una Educació 360 als territoris rurals ha començat a treballar aquest novembre, amb una primera trobada el passat dia a 2 al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí; i està previst que publiqui el document definitiu durant la tardor del 2023.
Educació 360 – Educació a temps complet
Amb el convenciment que el futur de l’educació passa per aquesta mirada global de 360 graus, l’Educació 360 proposa que el model educatiu promogui i incorpori també les oportunitats educatives que avui es troben fora del sistema reglat escolar: activitats extraescolars, de vacances, el temps de migdia i, en àmbits com l’artístic, l’esportiu, el lúdic, de lleure, tecnològic...
Es tracta d’una concepció de l’educació que entén la comunitat i el municipi com un ecosistema educatiu i proposa:
- Generar més i millors oportunitats educatives, al llarg i ample de la vida.
- Connectar els aprenentatges i l’educació lectiva i no lectiva, dins i fora de l’escola, proporcionant itineraris personalitzats.
- Promoure i garantir l’equitat, la igualtat d’oportunitats i evitar la segregació.
- Construir una aliança, desenvolupant un treball col·laboratiu de tots els agents de la comunitat.