Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Es celebra la II Jornada tècnica del projecte Odisseu

Es celebra la II Jornada tècnica del projecte Odisseu.

El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, acompanyat de la Directora General de Joventut, Marta Vilalta, ha inaugurat, la II Jornada tècnica del projecte Odisseu, que se celebra al Centre Empresarial i Tecnològic de l’Alt Pirineu (CETAP) de la Seu d’Urgell. L'obertura de l'acte ha estat a càrrec del president, Jesús Fierro, i vicepresident, Ramon Moliner, del Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya, grup Leader coordinador del projecte.

El Projecte Odisseu per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural està impulsat pel DARP, des de l’any 2011, i per la Direcció General de Joventut, amb la col·laboració d’ARCA, la xarxa catalana de grups Leader, i la Fundació del Món Rural, i té l’objectiu de fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions i administracions.

En la jornada tècnica d’avui hi participa el personal tècnic dels grups Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de joventut, amb l’objectiu de fer balanç de l’aplicació del projecte Odisseu i constituir un espai de diàleg, intercanvi d’idees i coordinació de les actuacions territorials del projecte Odisseu.

Durant la jornada es presenta el projecte de cooperació Leader Odisseu 2016, així com les actuacions desenvolupades fins l'any 2015, com per exemple les pràctiques efectuades per universitaris en les empreses del territori Leader. Posteriorment, es realitza un panell d’accions Odisseu i experiències en joves i ocupació en les zones rurals.

Com a novetat per a aquesta anualitat 2016, el programa incorpora dos nous cercles d'actuació que permetran obrir noves línies de treball per als grups Leader i per als territoris rurals. Aquests dos nous cercles són:

- la creació d'antenes online de benvinguda als territoris rurals, a través de la creació de guies de recursos de tots els territoris Leader per tal que les persones que decideixin viure i treballar al món rural tinguin tots els recursos a l'abast;

- i la diagnosi sobre la incorporació de joves al sector agrari en períodes anteriors per a avaluar les tipologies d'explotacions i la viabilitat de les noves incorporacions, per tal de poder millorar els resultats de les incorporacions de joves.

Entre els resultats assolits pel projecte en anys anteriors cal destacar la realització de 74 tallers d'emprenedoria i ocupabilitat amb 1.874 participants, 11 visites i intercanvis amb la participació de 200 joves, 29 accions de sensibilització i arrelament per als joves abans que marxin del territori amb 2.442 participants, així com la millora de borses de treball i creació d’eines de seguiment dels joves amb 1.231 participants i 909 joves inscrits.

La cloenda de l'acte ha comptat amb la participació d'Albert Puigvert, gerent d'ARCA, i Marc Riera, director de la Fundació del Món Rural, els quals han destacat la feina feta des de l'inici del projecte l'any 2010 ideat per ambdues entitats, així com la necessitat d'aprendre dels errors per reforçar les accions d'aquesta nova embranzida del projecte.

Catalunya és la primera comunitat autònoma de l’Estat espanyol que ha convocat els ajuts a la cooperació Leader, en el marc de l’operació 19.3, del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020 i la que hi destina més fons, amb una dotació total per a tot el període de programació 2014-2020 de 7.000.000 €, el que representa una clara aposta del DARP pel desenvolupament de les estratègies locals dels grups Leader.

En aquesta primera convocatòria, la 2016, el Departament d’Agricultura ha aprovat 20 projectes de cooperació Leader, 9 dels quals de cooperació interterritorial entre Grups d’Acció Local de Catalunya i 11 estratègics d’un grup Leader amb els agents del seu territori, per un import d’ajut total d'11.417.666 €, amb un cofinançament del 43% per part del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). D'aquest import total, el projecte Odisseu compta amb un pressupost global de 161.639,46 euros.

FONT: DARP