Es constitueix l'Associació Red de Espacios Test Agrarios, com a palanca de canvi per enfortir el relleu generacional agrari
Les entitats fundadores aposten per la innovació a l’hora de donar suport a les persones que es volen incorporar al sector agrari
Solsona/Berriz, divendres 25 de novembre de 2022.- Representants de la Fundación Cooprado (Extremadura), l’Asociación de Desarrollo Rural Urkiola (Euskadi), l’Asociación para el Desarrollo rural Zunbeltz (Navarra) i ARCA (Catalunya), han constituït l’associació Red de Espacios Test Agrarios (RETA). L’acte de presentació formal ha tingut lloc avui, 25 de novembre, a Berriz (País Basc), en el marc de les “II Jornades sobre espais test agraris”. L’Associació RETA neix amb l’objectiu de facilitar suport tècnic i acompanyament als espais test d’arreu del territori, i pretén convertir-se en un agent de referència i interlocució institucional que els permeti tenir incidència en les polítiques de relleu agrari.
La falta de relleu generacional al món agrari és un repte a nivell europeu. Segons l’estudi #Agro Millennials, 6 de cada 10 professionals del camp es jubilarà durant la propera dècada, un fet que suposarà la falta d’uns 200.000 emprenedors i emprenedores que cobreixin aquest buit. En paral·lel, l’estudi destaca que 1 de cada 4 persones que s’incorpora al campo no té un origen agrari.
Dades com aquestes fan palesa la necessitat de treballar cercant eines i actuacions que facilitin la incorporació de joves al sector agrari i, en conseqüència, es doni resposta a la falta del relleu generacional. Una nova pagesia que cal acompanyar i recolzar en la seva incorporació.
D’aquesta necessitat i des del convenciment que sense persones treballant la terra no hi ha cap sistema alimentari que se sostingui, neix l’associació Red de Espacios Test Agrarios. Vuit entitats que treballen per promoure un entorn innovador de suport a les persones emprenedores que es volen incorporar de manera progressiva al sector agrari, apostant clarament pels espais test com a eina clau per fomentar el relleu generacional.
L’Associació, promoguda per la Fundación Cooprado (Extremadura), l’Asociación de Desarrollo Rural Urkiola (Euskadi), l’Asociación para el Desarrollo rural Zunbeltz (Navarra) i ARCA (Catalunya), s’ha presentat aquest matí en roda de premsa en el marc de les “II Jornades sobre espais test agraris”. Durant l’acte s’han presentat formalment els membres de la Junta Directiva de l’Associació, presidida Maria Ángeles Muriel, Directora de la Fundación Cooprado, que en la seva intervenció ha destacat que “els espais test agraris són una eina que dona resposta de forma integral a totes les fases que requereix un procés d’incorporació agrària”.
L’acte també ha servit per presentar el nou pla d’acció de l’entitat per als propers dos anys, centrat en quatre eixos de treball: desenvolupar un programa d’assistència tècnica i de suport als espais test; esdevenir un espai de coordinació i de trobada entre tots els agents implicats; generar una interlocució institucional i tenir incidència en les polítiques de relleu agrari; i generar coneixement al voltant dels espais test i de les incorporacions agràries.
II Jornades sobre espais test agraris
Les “II Jornades sobre espais test agraris” han estat el punt de trobada de totes aquelles persones i entitats interessades a innovar a les eines que facilitin la incorporació d'una nova generació agrària. Des del convenciment que sense persones treballant la terra no hi ha cap sistema alimentari que se sostingui, la Red de Espacios Test Agrarios (RETA) ha promogut un entorn innovador de suport a les persones emprenedores que es vulguin incorporar de manera progressiva al sector agrari.
Al llarg d’aquest novembre s’han organitzat quatre sessions de treball, en format en línia i presencial, orientades a continuar aprenent i a teixir xarxes publicoprivades per facilitar la incorporació de noves generacions agràries. La primera sessió de treball, en format en línia, es va realitzar el 16 de novembre amb l'objectiu de conèixer com articular les polítiques públiques i les eines de suport en els processos d'incorporació agrària en diferents contextos. La segona sessió es va realitzar el 18 de novembre, també en format en línia, i es va centrar a explicar com els espais test agraris són un mitjà per al procés d'incorporació progressiva al sector agrari.
Aquest dijous, 24 de novembre, ha tingut lloc la tercera sessió, aquesta en format presencial, a Berriz (Biscaia). La jornada s'ha centrat en les persones i entitats interessades en els espais test agraris, i sobretot en els que estan desenvolupant projectes per a la creació i la implementació. Amb l'objectiu de conèixer la situació dels espais test agraris a Espanya, i especialment a Navarra i al País Basc, s'han organitzat una sèrie de dinàmiques i tallers per afrontar els diferents reptes que plantegen aquestes eines per al relleu agrari. Les persones i les entitats participants han compartit els seus processos en la creació d'espais test agraris, i han debatut al voltant de com articular la viabilitat normativa i econòmica, o com resoldre la cobertura legal de la persona tester.
Com a cloenda de les “II Jornades RETA”, aquest divendres ha tingut lloc una sessió de treball interna, adreçada exclusivament a les entitats promotores d'espais test agraris i moderada per la secretària tècnica de la RETA. Les vuit entitats presents i compromeses amb el desenvolupament d’espais test agraris han compartit reptes, a més del procés de constitució de l’associació Red de Espacios Test Agrarios i el seu Pla d’Acció 2022-2024.
Les II Jornades sobre espais test agraris han finalitzat amb una visita a l'espai test agrari d'Haztegia de la mà de l’Asociación de Desarrollo Rural Urkiola, amfitriona de l'esdeveniment, entitat promotora de l'espai test agrari i membre de la RETA.
Sobre el projecte RETA
La xarxa d’Espais Test Agraris RETA és el projecte de dinamització, suport i acompanyament a les entitats que promouen espais test agraris a Espanya. Va néixer el 2018 com a projecte d’innovació social per atendre les necessitats de relleu generacional al sector agrari, a través d’un Grup Operatiu finançat pel Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, en el marc del Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2020. Des d’octubre del 2020 fins a l’octubre de 2022, a través del finançament de la Fundación Daniel y Nina Carasso, la RETA disposa d’un equip interdisciplinar formada per ARCA (Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya) i Neus Monllor.
Amb la constitució de l'associació Red de Espacios Test Agrarios, el projecte fa un pas més en la consolidació dels espais test com un element estratègics per al relleu generacional.