Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Es crea el Consell Assessor de Dones del Món Rural i Marítim

Es crea el Consell Assessor de Dones del Món Rural i Marítim.

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va manifestar que “el futur d’un medi rural en igualtat passa per incorporar la veu de la dona en tots els àmbits de decisió. Ho reivindiquem cada any: sense dones, no hi ha desenvolupament rural” durant la jornada de commemoració del Dia Internacional de la Dona que es va celebrar al Palau de la Generalitat, amb la qual s’ha volgut reconèixer el paper de les dones del sector primari català.

En el decurs de la jornada, Teresa Jordà va anunciar la creació del Consell Assessor de Dones del Món Rural i Marítim, un nou organisme que vol establir un marc de relacions formals i efectives entre el Departament d'Agricultura i les recentment creades Associació Catalana de Dones de la Mar i Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya.

La jornada va comptar amb la intervenció de la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea, Meritxell Serret, com a impulsora del Grup de Treball de Dones del Món Rural i Marítim de Catalunya, que va donar peu a la creació de l’Associació de Dones del Món Rural. L’esdeveniment també va comptar amb la participació de la professora de Geografia de la Universitat de Girona especialitzada en geografia del gènere, agricultura i desenvolupament rural, Isabel Salamaña, la presidenta de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya, Anna Berga, i la xef Ada Parellada, i ha estat conduït per l’escriptora Bel Olid.

La dona rural és un dels reptes més importants de la igualtat d’oportunitats i constitueix un eix estratègic per al desenvolupament rural, i la seva qualitat de vida té un impacte directe en la vertebració social del territori i de l’economia agrària. 

A la Catalunya rural, que és el 90% del territori, hi viuen actualment gairebé 1 milió de dones. Es quantifica l’ocupació en el sector agrari en un 20% de dones davant d’un 80% d’homes. I, en l’àmbit de la pesca, la dona representa encara no un 1%. A Catalunya, hi ha 56.000 explotacions agràries i una tercera part són titularitat de dones.

Amb aquest acte institucional, el DARP se suma i convida, un any més, a la celebració el pròxim 8 de març del Dia Internacional de la Dona, una efemèride que es vol aprofitar per fer visible i reconèixer la tasca que desenvolupen les dones del món rural i marítim.

FONT I FOTOGRAFIA: Ruralcat