Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Es crea el subgrup LEADER i un Fòrum de seguiment de la M19 LEADER

Es crea el subgrup LEADER i un Fòrum de seguiment de la M19 LEADER.

Representants de la Comissió Permanent de la REDR van mantenir una reunió ahir, 19 de setembre, amb Isabel Bombal, Carolina Gutiérrez i José Luis Peralta, de la Direcció general de Desenvolupament Rural i Política Forestal del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

En primer lloc, el president de REDR, Secundino Caso, va exposar breument la situació del programa LEADER a nivell nacional i la necessitat de reforçar el paper dels GAL en l'agenda política territorial. Després de valorar de manera molt positiva aquesta recomanació, la directora general, Isabel Bombal, va abordar la situació europea dels reglaments que, com ja sabem, i lamentablement, FEADER ja no serà part dels Fons EIE i s'integrarà al Pla Estratègic de la PAC. El Ministeri analitzarà en profunditat els elements disponibles en els pròxims reglaments i el seu marge de maniobra per evitar possibles errors comesos en aquest i/o altres períodes de programació. Bombal va anunciar que s'organitzarà una reunió de la RNN a finals d'octubre per parlar del calendari dels propers Reglaments i el Pla Estratègic europeu, la nova PAC, a la qual es convidarà a les autoritats de gestió, però també a les associacions representatives de la societat civil, com REDR.

La RRN recuperarà el Subgrup LEADER
Des de la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural s'havia reivindicat en moltes ocasions la necessitat de constituir un subgrup LEADER tal com estableixen els reglaments europeus; un espai de reflexió que havia existit fins al període anterior de programació. La directora general es va comprometre a recuperar aquest subgrup LEADER, que tindrà una finalitat continuista.
Al seu torn, els responsables de la DG de Desenvolupament Rural van anunciar que es constituirà un Fòrum, més científic/tècnic, per analitzar la Mesura 19 LEADER i els diferents enfocaments que s'estan donant des de cada PDR. El coordinador d'aquest grup serà Javier Esparcia, catedràtic de la Universitat de València, i es convidarà a participar a les autoritats de gestió, grups d'acció local i xarxes rurals per analitzar diferents models i aplicacions que funcionin millor i així poder-los replicar en altres CCAA i redefinir algunes actuacions regionals. Aquest Fòrum tindrà un caràcter finalista i, en principi, se celebrarà la primera quinzena de novembre.

Despoblació a nivell nacional
A la reunió també es va anunciar que el MAPA co-liderarà, al costat del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, l'"Estratègia Nacional davant del Repte Demogràfic". Per tal de dur-la a terme, es reactivarà la interlocució amb els agents del medi rural, un espai on la REDR jugarà un paper actiu.
Respecte al "Pla Nacional de Territoris Intel·ligents", el MAPA seguirà apostant per la inclusió, participació i la implementació per part dels Grups d'Acció Local, i que aquests en siguin actors actius.

Finalment, Secundino Caso, president de la REDR, va fer una denúncia de la situació insostenible dels Grups de Desenvolupament Rural a Canàries i dels incompliments per part de la Conselleria de DR en aquesta Comunitat. La directora general va anunciar que  des del seu Departament es farà el seguiment necessari per tal de reconduir aquesta problemàtica.

FONT I FOTOGRAFIA: REDR