Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Es crea l'Intergrup Parlamentari europeu sobre Àrees Rurals, Muntanyoses i Aïllades, impulsat per la REDR a través del Moviment per al Món Rural Europeu

El dia 12 de febrer es va presentar al Parlament Europeu l'Intergrup sobre Àrees Rurals, Muntanyoses  i Aïllades. La presentació va anar a càrrec de Mercedes Bresso, presidenta de l'Intergrup, i va comptar amb la participació d'altres personalitats com Juan Andrés Gutiérrez, president de l'Associació Europea d'Àrees de Muntanya (Euromontana).

La Red Española de Desarrollo Rural (REDR) ha impulsat la creació d'aquest Intergrup a través del Moviment per al Món Rural Europeu.

La creació de l'Intergrup al Parlament Europeu respon a la necessitat urgent de reduir la diferència entre les àrees rurals i urbanes. Tots els ciutadans de la UE, rurals i urbans, mereixen una qualitat de vida millor, amb accés al treball, informació, transport i recursos d'energia neta. La Cohesió territorial no són només paraules, és una condició clau perquè els habitants visquin bé en tota la Unió Europea. Ha d'incloure tots els territoris europeus i la seva diversitat, tant els aïllats com els que s'enfronten a una gran expansió urbana, desenvolupant el potencial humà i natural de les àrees rurals, muntanyoses i remotes.

Les aspiracions de l'Intergrup són les següents:

 • Promoure un desenvolupament de les àrees rurals, muntanyoses i aïllades integrat, en una relació equilibrada amb els pols urbans.
 • Treballar per un reconeixement explícit dels territoris rurals, amb la seva diversitat, com a pols de desenvolupament i innovació.

Les apostes de l'Intergrup són:

 • Millorar la inclusió social, econòmica i tecnològica de les àrees rurals, muntanyoses i aïllades i els seus habitants a través de la implementació de l'Estratègia Europea 2020.
 • Reduir la diferència i millorar connexions positives entre les àrees urbanes i rurals.
 • Millorar la qualitat de vida dels ciutadans en àrees rurals, muntanyoses i remotes.
 • Conscienciar als Comitès del Parlament Europeu en les seves contribucions a les condicions de vida de les àrees rurals, muntanyoses i remotes.

Els seus objectius són:

 • Abordar, des d'un enfocament integrat i transversal, la problemàtica rural al Parlament Europeu, ja que actualment es troba dispersa en diversos Comitès AGRI, REGI, ENVI, ITRE, EMPL, etc., i tractar eficaçment tots els aspectes del desenvolupament en aquestes àrees d'una manera justa i equilibrada.
 • Escoltar i compartir les preocupacions dels ciutadans i negocis d'aquestes àrees per assegurar que la problemàtica es tracta d'una manera estructurada i consistent a un nivell de política europea.
 • Subratllar les capacitats i iniciatives d'aquests territoris en els camps econòmic, social, medi ambient i inclusió.

Les accions que es proposen són:

 • Demanar un Llibre Blanc a la Comissió Europea de la realitat rural a la Unió Europea, tenint en compte les especificitats de les àrees rurals, muntanyoses i aïllades.
 • Continuar amb la iniciativa parlamentària RURBAN dedicada a les interrelacions rurals-urbanes.
 • Posar en marxa un important treball sobre el futur dels territoris rurals a la UE, amb l'organització de seminaris temàtics i relacionant-se amb altres Intergrups.

L'Intergrup està recolzat per la societat civil, ja que l'impulsen les associacions que componen el Moviment pel Món Rural Europeu:

Associació Internacional Ruralitat-Medi Ambient-Desenvolupament (RED)
Associació Europea de Regions de Muntanya (Euromontana)
Associació Europea d'Institucions de Desenvolupament Rural (AEIAR)
Associació LEADER Europea de Desenvolupament Rural (EALRD -a la qual pertany REDR)
Associació Europea de Vies Verdes (EGWA)
Comitè Europeu de Propietaris (CEDIP)
Comitè Europeu de Dret Rural (CEDR)
Xarxa Europea d'esports a l'aire lliure (ENOS)
Federació Europea de Turisme Rural (EUROGÎTES)
Associació Internacional de Moviments Familiars de Formació Rural (AIMFR)
Federació Internacional de Turisme Eqüestre (FITE)
Federació Internacional d'Habitatge i Urbanisme (IFHP)
• Universitat Europea Rural (URE)
Associació pel Futur de l'Energia Rural a Europa (FREE)


FONT: Red Española de Desarrollo Rural