"És necessari un espai on persones, eines, serveis, empreses i iniciatives del món agroecològic s’aglutinin per oferir formació i assessorament per al canvi"
L’emprenedor en el sector agroalimentari sovint es troba amb idees innovadores que vol desenvolupar, però no sap per on començar: es requereix saber i complir particularitats pròpies del sector. En parlem amb Jordi Puig, assessor agroecològic.
- En el teu dia a dia com a assessor (sobretot en casos d’acompanyament a persones emprenedores), quin tipus d’acompanyament i en quins aspectes tens més demanda?
La majoria de finques són reconversions a ecològic. L’aspecte més recurrent és la fertilitat del sòl i la manca de producció de les finques. A partir d’aquí, apareixen altres aspectes vinculats al disseny global de les finques per tal de fer-les més resilients al canvi climàtic. També, treballem varietats locals, agroforestria i millora de les rotacions i associacions de cultius. - Actualment, estàs col·laborant amb algunes entitats que donen suport a l’emprenedoria en el sector agrari, ramader i de transformació agroalimentària sobretot de la província de Barcelona. Creus que aquests acompanyaments s’haurien d’estendre a tot Catalunya?
Sí, ara per ara, la major part de l’assessorament fet des de les institucions és a la província de Barcelona, però tinc clients a la resta de Catalunya que estarien encantats de poder entrar en aquests programes. Per tant, especialment a les zones de Tarragona i Lleida seria molt important poder oferir aquests serveis públics en clau d’agroecologia. - El sistema de finançament d’aquests serveis a les entitats sovint ve donat per subvencions que reben aquestes entitats procedents de diferents fons i que es destinen a realitzar aquests acompanyaments amb experts. Com creus que s’hauria d’estructurar aquest servei i aconseguir que no fos tan dependent d’aquestes subvencions?
Els antics serveis d’extensió agrària s’haurien de recuperar des d’una perspectiva moderna i generadora de canvi. Haurien d’existir aquestes figures que fossin capaces de coordinar experts en diversos àmbits i que a partir de pressupostos públics es fessin assessoraments a finca en funció de les necessitats. A França, per exemple, existeix un sistema de formació i assessorament als agricultors que prové, en part, d’una bossa de recursos comunitaris generats pels mateixos agricultors. Per tant, poden existir fórmules público-privades que permetin generar aquests serveis que han de ser claus per a fomentar un canvi de model i adaptació a uns entorns (climàtics, socials i econòmics) cada cop més inestables. - L’acompanyament als emprenedors del sector agrari té algunes peculiaritats pròpies que requereixen un assessorament especialitzat en el sector primari. Coneixes alguna eina, xarxa o borsa d’experts en diferents àmbits i que treballin en aquest sector?
Sí, les ADV’s de Catalunya fan un paper molt important en l’assessorament, però moltes vegades estan molt focalitzades en les plagues i les malalties. També, hi ha diversos col·lectius que treballen en la transformació agroecològica com l’Era, algunes associacions vinculades a la Xarxa Catalana de Graners o empreses que ofereixen aquests serveis. Val a dir, però, que l’atomització és important i, des de la meva perspectiva, caldria canalitzar esforços per aglutinar aquests serveis en un mateix espai. - Creus que crear una xarxa d’experts per donar servei a diversos dispositius d’incorporació al sector agrari (espais test agraris o obradors col·lectius) seria una bona mesura?
Sí, precisament, en l’anterior pregunta pensava en això, en un espai on persones, eines, serveis, empreses i iniciatives del món agroecològic s’aglutinin per oferir aquesta formació i assessorament per al canvi.