Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"És necessari un espai on persones, eines, serveis, empreses i iniciatives del món agroecològic s’aglutinin per oferir formació i assessorament per al canvi"

L’emprenedor en el sector agroalimentari sovint es troba amb idees innovadores que vol desenvolupar, però no sap per on començar: es requereix saber i complir particularitats pròpies del sector. En parlem amb Jordi Puig, assessor agroecològic.

Jordi Puig - assessor agroecològic.
Jordi Puig - assessor agroecològic
 1. En el teu dia a dia com a assessor (sobretot en casos d’acompanyament a persones emprenedores), quin tipus d’acompanyament i en quins aspectes tens més demanda?
  La majoria de finques són reconversions a ecològic. L’aspecte més recurrent és la fertilitat del sòl i la manca de producció de les finques. A partir d’aquí, apareixen altres aspectes vinculats al disseny global de les finques per tal de fer-les més resilients al canvi climàtic. També, treballem varietats locals, agroforestria i millora de les rotacions i associacions de cultius.

 2. Actualment, estàs col·laborant amb algunes entitats que donen suport a l’emprenedoria en el sector agrari, ramader i de transformació agroalimentària sobretot de la província de Barcelona. Creus que aquests acompanyaments s’haurien d’estendre a tot Catalunya?
  Sí, ara per ara, la major part de l’assessorament fet des de les institucions és a la província de Barcelona, però tinc clients a la resta de Catalunya que estarien encantats de poder entrar en aquests programes. Per tant, especialment a les zones de Tarragona i Lleida seria molt important poder oferir aquests serveis públics en clau d’agroecologia.

 3. El sistema de finançament d’aquests serveis a les entitats sovint ve donat per subvencions que reben aquestes entitats procedents de diferents fons i que es destinen a realitzar aquests acompanyaments amb experts. Com creus que s’hauria d’estructurar aquest servei i aconseguir que no fos tan dependent d’aquestes subvencions?
  Els antics serveis d’extensió agrària s’haurien de recuperar des d’una perspectiva moderna i generadora de canvi. Haurien d’existir aquestes figures que fossin capaces de coordinar experts en diversos àmbits i que a partir de pressupostos públics es fessin assessoraments a finca en funció de les necessitats. A França, per exemple, existeix un sistema de formació i assessorament als agricultors que prové, en part, d’una bossa de recursos comunitaris generats pels mateixos agricultors. Per tant, poden existir fórmules público-privades que permetin generar aquests serveis que han de ser claus per a fomentar un canvi de model i adaptació a uns entorns (climàtics, socials i econòmics) cada cop més inestables.

 4. L’acompanyament als emprenedors del sector agrari té algunes peculiaritats pròpies que requereixen un assessorament especialitzat en el sector primari. Coneixes alguna eina, xarxa o borsa d’experts en diferents àmbits i que treballin en aquest sector?
  Sí, les ADV’s de Catalunya fan un paper molt important en l’assessorament, però moltes vegades estan molt focalitzades en les plagues i les malalties. També, hi ha diversos col·lectius que treballen en la transformació agroecològica com l’Era, algunes associacions vinculades a la Xarxa Catalana de Graners o empreses que ofereixen aquests serveis. Val a dir, però, que l’atomització és important i, des de la meva perspectiva, caldria canalitzar esforços per aglutinar aquests serveis en un mateix espai.

 5. Creus que crear una xarxa d’experts per donar servei a diversos dispositius d’incorporació al sector agrari (espais test agraris o obradors col·lectius) seria una bona mesura?
  Sí, precisament, en l’anterior pregunta pensava en això, en un espai on persones, eines, serveis, empreses i iniciatives del món agroecològic s’aglutinin per oferir aquesta formació i assessorament per al canvi.