Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Es posa en marxa el primer obrador compartit d'horta de la Catalunya Central

L'obrador està ubicat al Mercat de Puigmercadal de Manresa i estarà gestionat per la cooperativa L’Obradora. Es traca d'un projecte finançat per l’Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya, l'Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona.

Acte d'inauguració de l'obrador compartit d'horta de la Catalunya Central.
Acte d'inauguració de l'obrador compartit d'horta de la Catalunya Central

La Catalunya Central ha posat en marxa el primer obrador compartit d’horta i ja s'ha iniciat l’elaboració de productes i conserves de proximitat a les instal·lacions del Mercat Puigmercadal de Manresa. Durant aquests primers dies s’estan realitzant les proves de producció, amb la voluntat de poder tenir l’equipament a ple rendiment a partir d’aquest mes de juny, quan comença la temporada forta de l’horta manresana.

L'obrador ha estat inaugurat aquesta tarda per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà Roura, i per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, amb la presència d'altres responsables d'entitats i institucions implicades en el projecte com és el cas d'Albert Puigvert, gerent de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya.

L’obrador compartit d’horta ocupa una superfície de 154 m2 i compta amb l’equipament necessari per transformar productes vegetals en brous, conserves o aliments processats a punt per al consum. Disposa d’una cuina totalment equipada i forn, maquinària per abatre temperatura i homogeneïtzar el producte, una autoclau per esterilitzar les conserves, una cambra freda on tallar vegetals, cambres frigorífiques on guardar producte i estris diversos per envasar, tallar i pelar vegetals o altres productes.

La instal·lació, que ha costat 185.000 euros, ha estat promoguda pels Ajuntaments de Manresa, Artés i Navàs —els tres municipis promotors de la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central (Xasacc)— i finançada per institucions que tenen com a objectiu promoure el desenvolupament agrari del territori. L’Ajuntament de Manresa hi ha aportat 103.000 euros, ARCA n’hi ha aportat 62.000 i la Diputació de Barcelona, 20.000. La iniciativa també ha comptat amb el suport tècnic de les tres entitats i de la Xasacc.

Amb la construcció d’aquesta infraestructura, es vol potenciar l’ocupació al territori, tot creant noves oportunitats per als productors actuals i noves possibilitats d’ocupació per a persones que vulguin incorporar-se al sector agrari. Així mateix, l’existència de l’obrador permetrà als pagesos transformar el producte excedent de les seves explotacions i planificar nous cultius dedicats a la transformació. Finalment, també es pretén apropar els productes de proximitat als consumidors i consumidores finals, crear xarxes entre productors i elaboradors i innovar en productes i formats.

La gestió de l’equipament la porta a terme la cooperativa L’Obradora, que ha estat constituïda per diversos pagesos i pageses de la Catalunya Central amb la voluntat d’unir esforços per transformar el producte de les seves explotacions. Inicialment, preveuen transformar els seus excedents i fer conserves i productes de quarta gamma amb la marca L’Obradora, que garantirà que tot està elaborat amb productes de màxima proximitat i directes de productors.

La cooperativa està formada en aquests moments per deu productors (Can Torres, Ecopallareta, Frecoop, l’Hort del Navarro, Horta Can Calafell, Les Arnaules, Mas Rossinyol, Niuverd, Peixos Agustí, Sambuus). Es preveu que pugui ampliar-se a altres pagesos i pageses que tinguin interès a transformar el seu producte.

 

El nou obrador, un exemple de col·laboració

La nova instal·lació ha estat possible gràcies a la col·laboració publicoprivada de diversos agents. D’una banda, el projecte s’ha impulsat des del ‘programa BCN Smart Rural’, una iniciativa promoguda per la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb l'ARCA i el CTFC, i que compta amb el cofinançament dels fons FEDER de la Unió Europea. De l’altra, també ha estat possible gràcies al treball dels Ajuntaments membres de la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central (Xasacc) i a la col·laboració de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, que promouen polítiques orientades al foment d’un sistema agroalimentari més sostenible. I, de manera destacada, els pagesos i pageses del territori, que han contribuït a la definició de les necessitats de l’obrador a través d’un procés participatiu dut a terme durant el 2020.

INFORMACIÓ: Ajuntament de Manresa i ARCA