Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Es publica el Baròmetre del Tercer Sector Ambiental de Catalunya

Es publica el Baròmetre del Tercer Sector Ambiental de Catalunya.

Durant la celebració del "2n Congrés del Tercer Sector Ambiental de Catalunya" es va presentar el Baròmetre 2015 del Tercer Sector Ambiental, l’estudi més complert sobre les entitats ambientals a Catalunya.
L’objectiu d’aquest estudi és analitzar i mostrar l’estat actual del Tercer Sector Ambiental català, a la vegada que fa visible el valor que les entitats ambientals aporten a la societat. El Baròmetre també recull els reptes del sector ambiental català durant els propers anys.

El "Baròmetre del Tercer Sector Ambiental de Catalunya" és una iniciativa impulsada per l’Obrador del Tercer Sector Ambiental i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i desenvolupada tècnicament per l’Observatori del Tercer Sector i l’Obrador.

Els objectius del Baròmetre
El "Baròmetre 2015 del Tercer Sector Ambiental de Catalunya" és una recerca innovadora que té com a objectius principals:

  • Identificar i dimensionar la realitat socioambiental de les entitats del Tercer Sector Ambiental català. 
  • Millorar el coneixement sobre les organitzacions del TSAcat. 
  • Disposar d’una eina de promoció de la realitat TSAcat i dels seus valors. 
  • Recollir dades sistemàticament sobre la situació actual i l’evolució del Tercer Sector Ambiental a Catalunya. 
  • Identificar àmbits de treball o estratègies no explorades 

El Tercer Sector Ambiental en xifres
Aquesta és la primera edició del Baròmetre del TSAcat, en conseqüència, per primera vegada es disposa de xifres i estimacions globals del tercer sector ambiental. Segons les dades del Baròmetre (any 2013), a Catalunya hi ha 220 organitzacions no governamentals i entitats privades sense finalitat de lucre, que centren la seva activitat en l’àmbit de l’ecologia, de la sostenibilitat ambiental i, en general, en la protecció i la millora del medi ambient. Aquestes entitats compten amb prop de 25.000 socis en tot Catalunya, i impliquen al voltant de 5.500 voluntaris anuals. La seva activitat representa un volum econòmic de 19,3 MEUR anual.

Les entitats
Les entitats del Tercer Sector Ambiental estan distribuïdes arreu de Catalunya. Per un factor de capitalitat, un 52% de les entitats es concentren a les comarques barcelonines i fins a una quarta a part tenen seu a les comarques gironines. 
Cal tenir en compte, però,  i en relció a l’abast territorial, fins un 73% de les entitats actuen a tot el territori català. La projecció internacional no és massa freqüent en el tercer sector ambiental català, només un 12% fan actuacions en aquest àmbit.

A més de l’àmbit geogràfic, el Baròmetre també fa un repàs dels àmbits de treball, de diferents aspectes de la gestió i el funcionament de les entitats, els equips i les persones, els recursos econòmics i la societat relacional (entre entitats i amb altres agents socials).

Els 7 grans reptes
Les entitats que han participat al Baròmetre destaquen aquests reptes per als propers anys:

  • Augmentar la incidència política i la transformació social.
  • Millorar el finançament i la sostenibilitat econòmica.
  • Millorar la comunicació i l’impacte social.
  • Incrementar les aliances i el treball en xarxa. 
  • Enfortir l’estructuració i vertebració del sector.
  • Avançar en el reconeixement social del sector i de la tasca que desenvolupa.
  • Consolidar i incrementar la base social de les entitats.

Baròmetre del Tercer Sector Ambiental

FONT: Xarxanet.org i  Obrador del Tercer Sector Ambiental