Es publiquen les actes del II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya
Les conclusions i els seminaris del II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya, que es va celebrar l’octubre del 2022, ja es troben disponibles per a la seva consulta de forma gratuïta a la web http://transhumancia.com. El Congrés va tenir lloc al Pont de Suert, Amposta i Igualada, organitzat per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA), l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya i la Universitat de Lleida.
L’objectiu de les jornades era reivindicar la importància de la transhumància i els camins ramaders, tant per al sector de la ramaderia extensiva com pel conjunt de la població. Així, es volia donar més visibilitat als reptes de la ramaderia extensiva, incorporant la perspectiva de gènere i l’impacte del context de crisi climàtica i energètica.
Durant la celebració del congrés es van poder escoltar ponències i comunicacions relacionades amb els tres eixos temàtics:
• Des(xifrant) la ramaderia extensiva: reptes i estratègies de futur.
• Transhumància: activitat ancestral i eina de desenvolupament territorial.
• Transhumar per preservar i habitar els territoris rurals.
Tot el material es recull ara a la web www.transhumancia.com, on també es pot descarregar la publicació del congrés. Aquí es poden trobar els textos definitius de les ponències i comunicacions presentades durant les jornades, així com les aportacions dels tres seminaris d’experts sobre la diferenciació per a la comercialització dels productes de ramaderia extensiva, l’intercanvi de coneixements entre agents de recerca i el sector ramader, i sobre la classificació de camins ramaders.
Les principals conclusions del II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders giren al voltant de la diferenciació de la ramaderia extensiva com a sector específic, l’organització del sector extensiu per establir una interlocució clara amb l’administració, reivindicar la posada en funcionament del Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva i l’establiment d’un pla d’acció per a la classificació dels camins ramaders i la seva priorització.
Amb aquesta publicació es clou el II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya.
Conclusions del Congrés
Durant les tres sessions del II Congrés de transhumància i camins ramaders de Catalunya i els 3 seminaris paral·lels que s’han dut a terme sobre la diferenciació de la ramaderia extensiva, el vincle entre la recerca i els sector ramader extensiu i sobre la classificació dels camins ramaders, s’han destacats les següents idees:
• Celebrar l’existència del Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva de Catalunya i alhora fer-ne seguiment per assegurar-ne el seu desplegament.
• Promoure l’organització del sector de la ramaderia extensiva per construir un interlocutor clarament identificat que defensi els seus interessos.
• Definir amb urgència una estratègia de comercialització adaptada a cada subproducte de la ramaderia extensiva que garanteixi la supervivència de les explotacions.
• Establir criteris i prioritats per estimular el manteniment, la valorització i la patrimonialització dels camins ramaders de Catalunya.
• Promoure activament la recuperació de la transhumància a Catalunya pels seus beneficis agroambientals.
• Cal treballar per tenir una llei catalana de camins ramaders i que tingui una relació estreta amb el PEREC.
• Cal un pla d’acció per a la classificació dels camins ramaders i la seva priorització.
Font: Transhumància i Camins Ramaders a Catalunya