L’Associació Leader de Ponent signa un nou conveni per a la dinamització i conservació de l’espai natural dels secans de Belianes-Preixana
Els sotasignats del conveni són els ajuntaments de Belianes, Arbeca, Bellpuig, Preixana, Tàrrega, Sant Martí de Maldà, Vilanova de Bellpuig i l’Associació Leader de Ponent.
L’Associació Leader de Ponent, a través del projecte Espais Naturals de Ponent, va formalitzar el passat mes de febrer la signatura d’un conveni per a la dinamització i conservació de l’espai natural dels secans de Belianes-Preixana. El conveni preveu fomentar la participació activa dels ens locals que el signen i implicar-los en la dinamització i preservació d’aquest espai natural. En aquest cas, els sotasignats del document són els ajuntaments de Belianes, Arbeca, Bellpuig, Preixana, Tàrrega, Sant Martí de Maldà, Vilanova de Bellpuig i l’Associació Leader de Ponent.
Els acords que es detallen al conveni tenen com a objectiu principal el treball coordinat entre totes les parts per consensuar criteris equilibrats per al bon desenvolupament territorial dels secans de Belianes-Preixana. Així mateix, cal destacar que els convenis inclouen una aportació econòmica que reverteix en l’espai natural.
Les diferents entitats que el firmen reconeixen la necessitat de dinamitzar i donar valor als secans de Belianes-Preixana mitjançant la gestió i divulgació d'aquest, promovent una generació indirecta d’activitat econòmica, conservant els valors i béns que aquest espai natural proporciona i sent una oportunitat de caràcter econòmic, associada a la major afluència de visitants a la zona com a conseqüència de la protecció atorgada.
L'espai natural dels secans de Belianes-Preixana
L'espai natural Secans de Belianes-Preixana, catalogat com a zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA) i inclòs a la Xarxa Natura 2000, es troba al sud-oest de la comarca de l'Urgell i ocupa lleugerament una part de la comarca de les Garrigues. Es tracta d’una zona pseudoestèpica i que esdevé uns dels últims reductes dels secans autèntics de la plana de Lleida. També, n’és protagonista la gran riquesa arquitectònica que hi ha en aquest espai, destacant l’existència de nombroses cabanes, aixoplucs i marges de pedra seca.
De la mateixa manera, cal destacar l'abundància i diversitat d'ocells esteparis a la zona, com el sisó i l’esparver cendrós, els quals aprofiten aquest indret per alimentar-se i reproduir-se.
Cinc anys del projecte Espais Naturals de Ponent
El projecte Espais Naturals de Ponent es va posar en marxa a la tardor del 2016 amb la participació activa d'una àmplia varietat d'agents vinculats al territori i als espais naturals. Espais Naturals de Ponent té com a objectiu realçar els valors dels espais naturals de la plana de Lleida, en primer lloc, entre la població local per tal de garantir la seva preservació i, en segon lloc, entre la població forana, per fomentar l'ecoturisme i que aquest ajudi a diversificar i potenciar l'economia.
Durant aquests cinc anys, s’han consolidat diferents accions en el marc del projecte com les activitats de descoberta dels espais naturals, la difusió del projecte a través de les xarxes socials i la participació en fires i congressos. Durant l’any 2020, però, aquestes accions s’han vist afectades per les restriccions derivades de la pandèmia i algunes s’han pogut adaptar a nous formats, com els cursos virtuals d’ornitologia, que han obtingut més de 4.000 visualitzacions a Youtube.
A més, des de fa dos anys, el projecte Espais Naturals de Ponent compta amb una proposta educativa per apropar aquests espais naturals i els seus valors als infants i joves dels centres educatius del territori. Es tracta d’un recurs molt interessant per treballar la descoberta de l'entorn proper i les competències per a la sostenibilitat.