Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"Espais Naturals de Ponent" creix fins els 20 espais naturals i es reforça com a projecte global amb la participació de les sis comarques de Ponent

"Espais Naturals de Ponent" creix fins els 20 espais naturals i es reforça com a projecte global amb la participació de les sis comarques de Ponent.

L’Associació Leader de Ponent, conjuntament amb el Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, ha presentat aquest matí les novetats d’"Espais Naturals de Ponent", projecte que vol donar a conèixer, potenciar el valor afegit i evolucionar els espais naturals del territori de Ponent, espais que encara no són prou coneguts entre el públic, ni l’autòcton ni el forà.

"Espais Naturals de Ponent" creix i incorpora set nous espais naturals, que se sumen als 13 que ja en formaven part. Es tracta dels espais naturals de Valls de Sió-Llobregós, Aiguabarreig Segre - Noguera Ribagorçana, Aiguabarreig Segre – Noguera Pallaresa, Els Plans de la Unilla, Serra Llarga – Secans de la Noguera, Serra de Montsec i Vessants de la Noguera Ribagorçana. "Espais Naturals de Ponent" comptarà així amb un total de 20 espais naturals protegits i ampliarà la seva extensió i impacte sobre el territori ja que incorpora les comarques de La Noguera, La Segarra i el Segrià Nord, que es s’adhereixen a les que ja en formaven part: Les Garrigues, l’Urgell, el Pla d’Urgell i el Segrià Sud.

Els propers mesos l’Associació Leader de Ponent treballarà en el recull de les particularitats paisatgístiques, naturals, històriques i culturals de cada un dels nous espais naturals. També coordinarà la creació dels materials web i audiovisuals que s’incorporaran a www.espaisnaturalsdeponent.cat, el portal del projecte que recull tota la informació necessària pel visitant.

Amb aquestes incorporacions el projecte integra tots els espais naturals del territori de Ponent inclosos a la "Xarxa Natura 2000" i incorpora les sis comarques del territori, que participaran de forma activa en el seu desenvolupament i impacte. L’ampliació consolida el projecte "Espais Naturals de Ponent" com un projecte global de territori que contribueix a diversificar l’activitat social i econòmica de Ponent amb la creació de més llocs de treball, la dinamització i generació de noves empreses i serveis especialitzats –restauració, allotjament, serveis de guia, ornitologia, etc.- i el consum de productes locals.

Les novetats s’han presentat aquest matí amb les intervencions de Joan Trull, president de l’Associació Leader de Ponent i president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell; Maria José Invernón, alcaldessa d’Aspa, vicepresidenta de l’Associació Leader de Ponent i presidenta del Consell Comarcal del Segrià; Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.


El doble d’activitats per descobrir les particularitats dels espais

"Espais Naturals de Ponent" posa en marxa per segon any consecutiu una complerta programació per descobrir els diferents espais naturals. Després de l’èxit de la passada edició, el programa proposa el doble d’activitats i en realitzarà, entre març i setembre de 2018, un total de 46.

La programació consta d’activitats variades amb l’objectiu d’atreure un públic ampli i familiar. Es vehicula al voltant de tres eixos: activitats de descoberta de valors naturals realitzades per professionals com visites ornitològiques o sessions per descobrir la flora i la fauna, entre d’altres; activitats de descoberta del patrimoni històric; i activitats per descobrir l’espai a l’aire lliure a través dels sentits amb concerts d’autors i grups locals. Entre els confirmats destaquen El fill del Mestre, Meritxell Gené, Lauzeta, Berta Puigdemassa, Avstral, Thinkin'wild, Cor Euridice o Mezzos, entre d’altres. Totes les activitats són obertes al públic i gratuïtes però requereixen inscripció prèvia a www.espaisnaturalsdeponent.cat.

Com a novetat d’aquesta edició destaca l’activitat de geocaching La Ruta de’n Pius, una activitat d’orientació permanent que el visitant podrà realitzar pel seu compte. Amb un quadernet de camp on hi haurà l’explicació, indicacions, normes, consells i un mapa central de l’espai, el visitant haurà de trobar plantes i animals amagats en diferents espais naturals.

També entre la primavera i la tardor "Espais Naturals de Ponent" impulsarà l’exposició itinerant que destaca, a través de propostes visuals i informatives, les característiques paisatgístiques, de flora, fauna i arquitectura tradicional de cada espai natural.


Un projecte de territori impulsat de forma col·lectiva

"Espais Naturals de Ponent" és un projecte impulsat per l’Associació Leader de Ponent conjuntament amb el Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord i del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central. El projecte és cofinançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural en el marc dels ajuts a la cooperació Leader del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020, i pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Els Consells Comarcals de de les Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell, el Segrià, La Segarra i La Noguera també participen amb un 10% del finançament.

Des de la seva posada en marxa, la tardor de 2016, el desenvolupament del projecte ha comptat també amb la participació d’una àmplia varietat d’agents vinculats al territori i als espais naturals: ajuntaments de la zona integrada en el projecte, el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, l’Associació Aladrell, Grup d’Ecologia i Medi Ambient de Tàrrega, Agents Rurals, Centre d’Estudis Segarrencs i la Institució Catalana d’Història Natural, entre d’altres.

Per formalitzar aquesta vinculació col·lectiva es preveu signar els propers mesos un conveni entre totes aquestes entitats i totes aquelles que es vulguin adherir al projecte.

FONT I FOTOGRAFIA: Associació Leader de Ponent