Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Èxit de participació en les jornades de MASIES + SOSTENIBLES

Més de 100 participants en les jornades celebrades els dies 11 i 12 de juny al Santuari de Pinós (Solsonès), organitzades pel Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central (LEADER 2007-2013).

La participació ha sobrepassat amb escreix les previsions de l’organització ja que hi ha hagut més de 100 participants en les jornades tècniques i més de 200 visitants a les diferents activitats de les jornades. El tipus de participants ha estat heterogeni, amb la presència d’arquitectes, enginyers, responsables polítics, tècnics municipals i de consells comarcals, habitants de masies i persones interessades en les temàtiques tractades.

Les jornades han consistit en la realització de ponències tècniques, sobre eco arquitectura aplicada a una masia, amb la recuperació i millora de tècniques autòctones i la reducció energètica, a càrrec de  Gabriel Barbeta,Toni Penades i Àngel Rodríguez, arquitectes experts en eco arquitectura. També s’ha tractat la autosuficiència en l’obtenció de l’energia elèctrica a càrrec de Pere Badia expert en energies renovables, la biomassa a càrrec de Pere Navarro del CTFC  i l’energia geotèrmica a càrrec de Bartomeu Casals i Albert Nadal, de Geòtics innova.

S’han conegut casos pràctics de masies sostenibles com l’hotel rural ecològic de Can Gasparó (Ripollès), la masia de Can Vicenç (Bages) i l’ecocentre Mas Lluerna (la Noguera), i també s’ha celebrat una taula debat sobre la rehabilitació i la preservació de patrimoni, a càrrec de Gabriel Barbeta, Toni Penades, Joan Curós i Eduard Fenoy, arquitectes especialitzats en eco arquitectura, arquitectura rural i planejament urbanístic. En el debat s’ha reclamat de forma unànime per part dels assistents “una major sensibilitat per part de l’administració a la realitat urbanística del medi rural”, ja que molts plantejaments urbanístics limiten les possibilitats de creixement.

Paral·lelament s’han realitzat tallers pràctics sobre l’autoconstrucció de plaques solars, el reciclatge i compostatge, el tractament natural d’aigües residuals, cuina casolana amb energia solar i construcció de panells amb tova (fang i palla).

Durant els dos dies hi ha hagut la mostra d’empreses, amb l’exposició per part de 14 empreses dels seus productes i tècniques al voltant de materials per a la construcció més sostenible, com aïllants, construcció en fusta, paviments, sostres verds, també s’han mostrat temes energètics com calderes de biomassa, geotèrmia i aspectes de construcció ecològica