Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Experts de la Xarxa Rural Catalana expliquen el programa LEADER en el curs de participació i lideratge per a la gestió territorial a l'Argentina.

Experts de la Xarxa Rural Catalana expliquen el programa LEADER en el curs de participació i lideratge per a la gestió territorial a l'Argentina..

 

Entre els passats 29 de novembre i 3 de desembre, dos experts de la Xarxa Rural Catalana van acudir a la ciutat argentina de Rosario per explicar el Programa Leader en el curs de Participació i Lideratge per a la Gestió Territorial Rural a Argentina. 

Aquest intercanvi de coneixement, informacions i experiències relacionades amb el desenvolupament rural participatiu forma part d'un acord de cooperació entre la FAO i la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural. 

El curs va estar organitzat per la Federació Agrària Argentina (Fundació FAA) i la coordinadora d'organitzacions de productors familiars del MERCOSUR-COPROFAM, impulsat per l'oficina regional de la FAO per Amèrica Llatina i el Carib i finançat per AECID i REDR. 

Les jornades, que van tenir lloc a la ciutat de Rosario, van congregar a 30 dirigents, provinents de diferents regions del país i diferents entitats de base de la FAA. El seu objectiu era estat dotar els participants d'eines per enfortir el diàleg de la societat civil amb l'estat, sobre les polítiques públiques que es promouen per al desenvolupament rural i enfortir les seves capacitats de reflexió, gestió i elaboració de propostes, per consolidar la conducció interna de les seves organitzacions i la relació amb l'entorn en què se situen. 

En el mòdul III del curs, basat en l'enfocament territorial, els experts de la xarxa rural catalana, Jordi Vilalta, gerent del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central i Joan Torrent, gerent del Consorci Leader Urgell-Pla d'Urgell, van explicar als assistents la implantació del programa LEADER i la seva vinculació amb el desenvolupament territorial espanyol, a més de ressaltar l'important paper que juguen les xarxes de desenvolupament rural, tant a nivell català (ARCA) com a nivell espanyol (REDR). 

A més, durant la trobada, es van mantenir contactes amb diversos representants de la FAA, de la Federació de Cooperatives Federades, i es va realitzar una visita tècnica a la cooperativa de Pagesos Federats Argentins (AFA) del municipi de Bigand, per conèixer el seu model productiu. 

"La trobada va resultar molt gratificant, amb un molt bon clima entre tots els participants-explica Jordi Vilalta-, amb molt intercanvi d'informació més enllà de la metodologia LEADER. Ens va sorprendre l'alt coneixement que tenien dels sistemes d'ajudes a la producció i programes europeus, i la nostra impressió és que aquests sistemes serien també aplicables a l'Argentina, que és un país tan enorme que podria qualificar de país de països, de manera que seria una bona via per promoure el contacte entre diferents zones. altra de les seves potencialitats és la de diversificar la seva producció, ara gairebé exclusivament centrada en la soja i el blat ". 

De la bona relació establerta entre les dues parts dóna bon compte el fet que, després del curs, mantenen un contacte habitual a través del correu electrònic, via que els permet anar aprofundint en el mutu coneixement que es va establir en el curs. "Una de les coses que ens va cridar l'atenció-recorda Vilalta-és que no es tracta d'un entorn tan rural com pensàvem en un principi, ja que hi preval una organització de sistema cooperatiu. Vam tenir també la possibilitat de desplaçar al camp per visitar les seves zones productores.
FONT: ARCA