Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"Formar a algú també és aprendre i això és sempre enriquidor"

L’emprenedor en el sector agroalimentari sovint es troba amb idees innovadores que vol desenvolupar, però no sap per on començar: es requereix saber i complir particularitats pròpies del sector. En parlem amb Sergi Torres, professor del Curs d’Elaboració de Cervesa, organitzat per Baseactiva i el projecte XEMAC.

La Segarreta.
La Segarreta
  1. Com va sorgir el projecte de La Segarreta?
    Comença com a afició ja deu fer gairebé vint anys, però és el juny del 2011 quan creem la societat Cerveses de la Segarra S.L. juntament amb 4 socis. Tots aportem els nostres coneixements en la nostra especialitat.

  2. Al moment de fer l’obrador per a l’elaboració i de crear la marca i l’empresa, quins són els passos que vau seguir i on vau tenir més dificultats?
    En tots els passos vam tenir dificultats... Hem de dir que al Consell Comarcal ens van ajudar molt en tot el que van poder. El registre sanitari, el projecte, la llicència d'activitats, el CAE (impostos especials)... Tot això són coses que hem fet nosaltres, perquè si t’ho gestioni una empresa val molts diners i al principi no en tens. Són coses que no estàs acostumat a fer, però amb la il·lusió del principi i les ganes acaben sortint.

  3. Vau tenir algun suport/assessorament en aquest procés?
    Les altres cerveseres que havien començat primer ens van assessorar una mica.

  4. Per poder fer el canvi a la nau on elaboreu ara, vau realitzar un Verkami per obtenir finançament. Ens ho pots explicar?
    Al meu entendre, un Verkami és una compra anticipada, es pot gestionar des d’aquesta plataforma o bé un mateix. Actualment, les xarxes socials tenen molta força.

  5. Els que ens llegiran possiblement són amants de la cervesa artesana, quines característiques diferencien La Segarreta de la resta? Quins tipus de cervesa elaboreu?
    El nostre sistema d’elaboració és bastant peculiar. L’equip amb el qual elaborem el vàrem dissenyar nosaltres, així que és diferent a tots i aporta singularitat a les cerveses. També, fem cerveses envellides en barrica de vi, de fermentació mixta i espontània (utilitzant llevats ambientals), això també les fa molt personals.

  6. Un dels objectius del projecte XEMAC és donar suport a petits emprenedors en fer els primers passos cap a la incorporació al sector agrari i ramader, però també cap al sector de l’elaboració i la transformació. Tant a través de cursos com a través de seminaris i assessoraments més personalitzats.Creus que són necessaris aquests suports?
    Totalment necessaris, nosaltres hem “perdut” molt de temps i energia en tràmits i altres coses que no són pròpiament elaborar cervesa, que és on brillem i vibrem.

  7. Dins aquestes accions de la XEMAC, hi col·labores fent el curs que es realitza al nou obrador compartit d’elaboració de cervesa Baseactiva situat a Santa Coloma de Queralt. Ens pots explicar els continguts del curs i la seva durada i objectius?
    Està previst realitzar diferents formats de cursos, de més durada i menys també. El que estem fent ara és de 24 hores, 4 dissabtes, 6 hores cada dissabte. L’objectiu és que l’alumnat sigui capaç d’utilitzar les instal·lacions de Baseactiva amb unes bones pràctiques i per tant que en surtin cerveses de qualitat. Toquem diferents continguts, material, elaboració, neteja, disseny de receptes... És un curs molt apretat, però molt interessant.

  8. Creus que si quan vau començar haguéssiu tingut l'oportunitat de començar en un obrador compartit us hauria facilitat l’inici de l’activitat?
    Sense cap mena de dubte, l’obrador de Baseactiva està molt ben equipat, una màquina molt ben feta i un bon sistema isobàric d’envasat. És a dir, compta amb les últimes tendències del mercat pel que fa a processos d’elaboració i envasat. Tenir l'oportunitat d’elaborar en aquest equipament et fa tenir clar els mínims necessaris per elaborar una bona cervesa, el cost del projecte i per tant, la viabilitat de la idea.

  9. El curs ha tingut una molt bona acceptació. Està previst que se’n facin noves edicions o que puguis fer més col·laboracions al nou obrador?
    Sí, va quedar ple pocs dies després de publicar-se. Serà un curs que s’anirà fent. L’hem establert com a requisit per poder accedir a la utilització de les instal·lacions de Baseactiva.

  10. Les cerveses tenen alguns ingredients que podem dir que a les comarques de La Segarra i la Conca de Barberà (entre d’altres) n’hi ha prou com el cereal o el llúpol. Elaboreu amb producte de proximitat? Quins problemes/traves hi ha perquè no pugui ser així?
    Estem introduint maltes de proximitat i alguns llúpols, però principalment la matèria primera és de fora (Bèlgica, França...). Són països amb més tradició cervesera i on és més fàcil trobar fabricants de malta i llúpol. Són processos costosos i tant o més tècnics que l’elaboració de cervesa per això no han proliferat tant. Però està canviant i estem molt contents que així sigui i aviat poder dir que som 100% locals.

  11. Formar a futurs cervesers ha de ser enriquidor, però a la llarga podrien ser competidors?
    Formar és aprendre i això, com bé dius, és enriquidor. La gent que té les ganes de fer cervesa la farien igualment, així que millor que la facin bona. Si tu, la primera cervesa artesana que et beus, està mal feta i no t’agrada, et costarà tornar a demanar-ne i això fa mal a tots els elaboradors. En canvi, si en prens una de bona, ja no voldràs una altra cosa. La batalla està a crear cultura cervesera, en el fet que la gent la conegui i la consumeixi, no entre els cervesers. De fet, sempre ha sigut un sector on ens hem ajudat els uns als altres.