GUSTUM CREA PUNTS DE TROBADA ENTRE PRODUCTORS LOCALS I RESTAURADORS DEL TERRITORI EN UN MERCAT TANCAT
Gustum, un projecte liderat pel grup Leader Urgell-Pla d’Urgell i que té abast a les Terres de Lleida, Balears i País Basc, ha unit productors agroalimentaris i restauradors en el primer workshop que organitza. La Boscana (Bellvís) ha acollit aquest dimarts aquest mercat tancat per a productors i la jornada de formació per a tècnics especialitzats amb l’objectiu de potenciar les relacions entre uns i altres i promocionar de manera efectiva aquest tipus de productes vinculats al territori.
Les jornades matinals han estat conduïdes per Pep Palau (www.forumgastronomic.com), on han assistit representants dels deu grups d’acció local que formen part del projecte Gustum i on s’ha donat eines per dissenyar i organitzar esdeveniments gastrònomics, com el que ha tingut lloc la mateixa tarda, amb un workshop a mode de mercat tancat per a professionals. La jornada ha estat inaugurada a càrrec de Rosa Mª Mora i Francesc Fabregat, presidenta i vicepresident de Consorci Leader Urgell - Pla d’Urgell, i de Domènec Vila, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.
Durant la jornada alguns productors han exposat públicament la seva experiència respecte al seu producte i la seva elaboració. Entre aquestes presentacions s’ha pogut escoltar representants de la producció del pa, l’oli, la carn de vedella ecològica i el formatge. En el mercat, una representació d’establiments de productors locals han mostrat les pròpies elaboracions i les han donat a conèixer a la resta del sector. L’objectiu era establir vincles entre uns i altres i forjar un pont entre restauració i producció.
Els 28 productors que han tingut presència en el workshop: Bernau – Herbes de l’Urgell, La tofonera, el Cadí, formatgeria Mas d’Eroles, formatgeria Serrat Gros, melmelades Ple de bo, Mafriseu, piscifactoria de Tavascan, xollis d’Adons, Ca d’Antena, Vedella ecològica Brunec, formatgeria Puigcerver, pollastres ecològics de pagès de la Torre d’Erbull, Fruitalpuntbio, Conill com cal, Molí d’oli Gabriel Alsina, Mel ca l’Helena, Cal Peretó, Oleum Flumen, Cérvoles Celler, Carn Freixa, Cooperativa del Camp de Cervià, Cooperativa l’Olivera, Ibèric bosc del Siscar, Vinagres Badia, Pa de ronyó, Formatges Camps i Celler Analec.
Aquests mateixos productes han servit també com a base dels plats que s’han elaborat i que han servit per fer una cloenda a mode de degustació del producte local. Els cuiners, juntament amb els productors col·laboradors del sopar, han fet una explicació de cada plat, fent així pedagogia sobre la relació productor-restaurador i les sinergies que han establert entre ells. Els cuiners participants en la degustació han estat: Xavier Andreu, El Buidasacs (Vilet de Riucorb), i Albert Marimon, La Cava (Tàrrega); Joel Castanyer, Resquitx (Golmés); Juanjo Ceresuela, La Cosa Nostra (Cervera), Carme Mora, Els fogons de la Carme (Cervià de les Garrigues); Josep Antoni Sànchez i Ricard Zamora, La Solana de Foradada (Foradada); i Gabi Serra, Gab’s (Talarn). Finalment, el tancament de la jornada ha anat a càrrec de Jordi Sala, director general de Desenvolupament Rural.
Imatges de la jornada
Notícia ACN
Reportatge TV3
Reportatge ACN
Segueix el projecte a les xarxes socials:
Facebook
Twitter
Font d'informació: GUSTUM