Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Incidir en l’adaptació al canvi climàtic dels sectors forestal, turístic, agroramader i pesquer és imprescindible per mantenir i potenciar les activitats socioeconòmiques del territori

Ens ho explica Guillem Bagaria, tècnic del projecte "eCOadapt50" a l'Associació d'Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA).

Guillem Bagaria,  tècnic del projecte "eCOadapt50" a l'Associació d'Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA).
Guillem Bagaria, tècnic del projecte "eCOadapt50" a l'Associació d'Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA)

En el marc del projecte Life "eCOadapt50" semestralment s'elabora el butlletí corporatiu COcreem adaptació, amb l'objectiu de difondre i donar a conèixer les actuacions que s'han desenvolupat en el marc d'aquest projecte; a la vegada que pretén ser una eina divulgativa en l'àmbit de l'adaptació al canvi climàtic.

El primer número d'aquest butlletí, editat aquest juliol, compta amb la participació de l'Associació d'Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA). Així, Guillem Bagaria, tècnic del projecte a ARCA, ens explica com es treballen les accions d'adaptació al canvi climàtic en el Life "eCOadapt50".

A continuació us compartim l'entrevista íntegra

Quin és el paper d’ARCA en el projecte "eCOadapt50"?

ARCA coordina la implementació de les accions d’adaptació al canvi climàtic del projecte i és responsable del seguiment de la seva planificació i implementació. A més a més, com a xarxa dels Grups d’Acció Local (rurals i pesquers) de Catalunya, també fa una tasca de coordinació i de suport tècnic dels set Grups d’Acció Local que participen en el projecte.

ARCA també implementarà accions demostratives del projecte encarades a fomentar la incorporació de joves al sector agroramader, per  potenciar la ramaderia extensiva i contribuir a l’adaptació del sector i dels sistemes agroforestals en un context de sequera, d’increment de la temperatura i de risc d’incendis forestals.

De quina manera es vol treballar amb els sectors forestal, turístic, agroramader i pesquer, i per què son rellevants per a l’adaptació dels territoris als efectes del canvi climàtic?

ARCA treballa de forma transversal per al desenvolupament dels territoris rurals i marítims de Catalunya, juntament amb els Grups d’Acció Local, a través del foment del relleu generacional agrari, la transició energètica, l’ecoturisme, el suport a petits productors i a la comercialització de proximitat, l’accés a l’habitatge, etc., en el marc de l’Agenda Rural de Catalunya i l’Estratègia Marítima de Catalunya.

Tot això, ho fa directament i amb el suport fonamental dels Grups d’Acció Local associats, que tenen una relació de confiança i de suport al teixit de les PIMEs d’aquests sectors, persones emprenedores que estan a la base del ric teixit socioeconòmic que manté vives les comunitats rurals i marítimes.

Incidir en l’adaptació al canvi climàtic dels sectors forestal, turístic, agroramader i pesquer és imprescindible per mantenir i potenciar activitats socioeconòmiques clau d’uns territoris rurals vius i per a incrementar la resiliència dels ecosistemes. Aquestes activitats es poden veure molt compromeses per l’augment de temperatura, la sequera, la disminució dels dies de neu o la pujada del nivell del mar, i ens cal actuar amb urgència per a assegurar-ne la continuïtat, crear noves oportunitats per a les persones que viuen en entorns rurals i garantir la seguretat alimentària.

Ens podries explicar algun exemple d’accions que s’han proposat o que s’estan treballant des dels territoris?

Els Living Labs dels diferents territoris ja estan treballant en la definició i selecció de propostes d’accions d’adaptació al canvi climàtic pels diferents sectors, i ja es compta amb més d’una cinquantena de propostes. Una de les accions seleccionades és l’assessorament tècnic personalitzat al sector agrari del Priorat, coordinat amb les cooperatives agràries, per a la implementació de tècniques agronòmiques que permetin adaptar la gestió dels cultius per millorar la fertilitat i retenció d’aigua del sòl, l’eficiència del reg... i fer-los més resilients als impactes del canvi climàtic.

Un altre exemple d’acció que es durà a terme i que tindrà incidència en els sectors agroramader, forestal i turístic és la catalogació d’antics corrals al municipi de Fulleda (les Garrigues), de cara a la recuperació de patrimoni cultural i arquitectònic, la millora de l’activitat silvopastoral i l’impuls de models d'ecoturisme basats en aquest patrimoni.

Les primeres actuacions del projecte "eCOadapt50"

El primer any i mig d’execució de l’"eCOadapt50" ha permès començar el procés de cocreació en els territoris i l’execució de les primeres actuacions previstes en el projecte. 

La constitució de 16 Living Labs ha permès al projecte reunir més de 400 agents territorials en aquests espais de participació i cocreació entre administracions públiques, sectors econòmics, entitats i ciutadania. En aquest marc, s’ha presentat el projecte, s’ha treballat un baròmetre de percepció, que al llarg dels anys ens permetrà avaluar l’evolució en el coneixement, els interessos i les necessitats d’aquests agents respecte l’adaptació al canvi climàtic; i s’ha portat a terme un treball d’identificació dels riscos i de les vulnerabilitats del territori enfront del canvi climàtic, i del seu impacte en els sectors agrorameder, forestal, pesquer i turístic. El resultat d’aquesta feina, desenvolupada per l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic amb el suport de l’Institut Cerdà, permet disposar d’una diagnosi sobre les principals vulnerabilitats als efectes del canvi climàtic per cada un dels territoris.

El projecte "eCOadapt50"

Life "eCOadapt50" és un projecte europeu d’adaptació al canvi climàtic liderat per l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona i en el que participen 25 socis públics i privats. Està enfocat a la cocreació d’una acció estratègica per a l’adaptació al canvi climàtic dels territoris i l’economia local en 19 àrees de Catalunya.

Amb la implicació dels agents socials i econòmics dels territoris, i les administracions locals i amb un pressupost de 18,6 milions d’euros, del 2023 al 2030, Life "eCOadapt50" preveu executar més de 76 accions en quatre activitats econòmiques especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic –agroramadera, forestal, pesquera i turística– i en 19 espais de Catalunya, que representen el 60% de la superfície catalana (prop de 19.400 km2) i més d’un 10 % de la seva població (més de 900.000 habitants).

El reptes del projecte giren entorn: 

  • La resiliència: Construir un futur per als territoris reduint la vulnerabilitat de les activitats socioeconòmiques als impactes del canvi climàtic. 
  • La mobilització: Implicar els agents econòmics i socials dels territoris mitjançant la informació, la conscienciació, la formació, la participació i l'acció.
  • La governança: Establir espais de debat, participació i proposició estables per a la promoció i cocreació de solucions d’adaptació al canvi climàtic.
  • La inversió: Desenvolupar un procés d’execució d’accions i inversions (més de 73 M€) a llarg termini.
  • El coneixement: Treballar per generar un coneixement precís sobre els efectes del canvi climàtic en aquests sectors, en situacions com la reducció de la disponibilitat i la qualitat de l’aigua, episodios de calor més freqüents o l’augment del risc d’incendis, entre d’altres.

Butlletí "eCOadapt50" nº1 - juliol 2024

Entrevista Guillem Bagaria

Amb el suport de: