Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Jornada 'Avaluar propostes sobre la implementació de LEADER en el pròxim període de programació 2014-2020' de REDR

Jornada 'Avaluar propostes sobre la implementació de LEADER en el pròxim període de programació 2014-2020' de REDR.

La Red Española de Desarrollo Rural (REDR), xarxa de Grups d'Acció Local, va organitzar el passat dia 29 d'octubre a San Fernando de Henares (Madrid) una Jornada sobre l'avaluació de propostes sobre implementació de LEADER en el pròxim període de programació 2014 - 2020.
Més de 150 participants de tot Espanya van acudir a la convocatòria, com a representants de les diferents institucions, Grups de Desenvolupament i Xarxes territorials relacionades amb el Desenvolupament Rural. La Jornada estava dirigida als grups d'acció local, als actors econòmics i socials del territori, els mitjans de comunicació i el conjunt de la societat. Igualment va comptar amb la col·laboració de la Direcció General de Desenvolupament Rural i Política Forestal del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, en el marc del Fons Europeu per a l'Agricultura i Desenvolupament Rural (FEADER).

Programació de la Jornada
La Jornada va començar amb la participació d'Aurelio García Bermúdez, president de REDR, que va inaugurar l'esdeveniment al costat de Begoña Nieto Gilarte, directora general de Desenvolupament Rural i Política Forestal del MAGRAMA. Begoña Nieto, a més, es va encarregar de la primera intervenció del dia, 'El LEADER - Regulació nacional període Marc 2014-2020 - Fons MEC i FEADER'. Nieto va començar el seu discurs felicitant els Grups de Desenvolupament Local pels seus més de 21 anys d'eficient treball i de metodologia LEADER .
A continuació, l'enginyer agrònom i expert en Desenvolupament Rural Francisco Martínez Arroyo, va conduir la ponència 'Els GALS en la nova programació i la seva comparació amb el període 2007-2013', en què va sostenir que el bon funcionament dels Grups d'Acció Local passa per una organització ascendent, on s'evitin al màxim les ingerències polítiques de l'Administració, a més d'insistir que el futur LEADER ha de treballar per un fons específic per al Desenvolupament Rural.

L'Enfocament Local Participatiu, un dels aspectes en què més s'està incidint de cara al nou període de programació 2014-2020, va ser el protagonista de la següent ponència, titulada "Estat de situació de la Guia Comuna de les DGs sobre l'Enfocament Local Participatiu. Els processos de participació a Portugal i França pel que fa a l'acord d'Associació". La ponència va ser presentada per Paul Soto, Director del Grup Alba - FARNET,  que va reclamar un major pes de la societat civil, i agilitat en la cooperació i flexibilitat, com algunes claus del Desenvolupament Local Participatiu. Seguidament va intervenir Josep Tortosa, gerent de la REDR, que va explicar el treball i l'experiència LEADER a França, mentre que per la seva banda, Luis Chaves, Coordinador de la Xarxa Portuguesa Minha Terra, va fer el mateix sobre el treball dels Grups i Xarxes portugueses.
José Luis Peralta, Cap del Servei Tècnic de la Subdirecció General de Programació i Coordinació de la Direcció General de Desenvolupament Rural i PF del MAGRAMA, va ser el ponent de la següent intervenció, "La gestió del Desenvolupament Local Participatiu LEADER 2014-2020", on es abordar aquesta línia d'acció de la propera programació del LEADER. Peralta va insistir en que és necessari una major implicació de la població local en les iniciatives dels Grups de Desenvolupament Rural per un òptim compliment dels Plans de Desenvolupament.

Després va començar una Taula Rodona sota el títol de "Propostes d'Implementació LEADER". Amb Aurelio García Bermúdez, president de REDR, com a moderador. A la taula van participar: Felipe González de Canales, secretari general de REDER; Roberto Be Navarro, Representant Comunitat de Madrid; Esther Rubio Jiménez, representant de la Xarxa Riojana de Desenvolupament Rural; Miquel Rovira i Comas, president d'ARCA Catalunya; Margarida Gala Sánchez, Gerent de REDEX Extremadura; Lourdes Arruebo de Lope, presidenta de RADR Aragó; Ignacio García Saura, gerent d'ARA Andalusia, i Belarmino Fernández Fervienza, president de READER Astúries. A la taula, els representants territorials van transmetre a la resta de participants les seves opinions i experiències de treball en els seus territoris.

Després de la pausa per dinar  van començar els "Tallers participatius per elaborar propostes de gestió, programació i cooperació pel període Leader 2014-2020". El primer d'ells, titulat "Gestió i participació", va ser coordinat per Javier Blasco Fernández, gerent de RADR Aragó. El segon, "Programació i estratègies", per Laura Ibànyez Ramon, gerent d'ARCA Catalunya. "Cooperació i Treball en Xarxa" va ser el nom del tercer taller, coordinat per Ignacio García Saura, gerent d'ARA Andalusia. Per acabar, es va celebrar l'últim dels tallers coordinat per Luis Miguel Rebustiello, sota el nom de "Comunicació i visibilitat" . Després d'això, es van recollir les conclusions dels quatre tallers, per acabar finalitzant la jornada a les 17:30h.

Red Española de Desarrollo Rural  i LEADER
La metodologia LEADER és una eina extraordinàriament potent que, amb els seus enfocaments innovadors i el valor que l'impulsa cap al futur, ha permès la dinamització del medi rural europeu, la diversificació econòmica dels territoris, la millora de la qualitat de vida dels seus habitants i l'adquisició de capacitats vinculades a la innovació social.
Les institucions europees i internacionals han avalat al llarg dels darrers anys la validesa de la metodologia LEADER. Prova d'això són els successius posicionaments de la DG Regio i DG Agri de la Comissió Europea (CE), el Parlament (PE) el Tribunal de Comptes (TC) i el Comitè Econòmic i Social (CESE) europeus, el Comitè de les Regions (CdR), la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (ENRD i ELARD) i l'OCDE, entre d'altres.
D'altra banda, els projectes de reglaments del Marc Estratègic Comú (MEC) i el Fons Europeu per a l'Agricultura i el Desenvolupament Rural (FEADER) per al període 2014-2020 destaquen i posen en valor el paper de LEADER i dels grups d'acció local al llarg del últims 20 anys, reservant-los un paper rellevant en la nova programació.

 

FONT: REDR