Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Jornada de cloenda dels projectes de cooperació Leader "Energia i Forest" i "Masies + Sostenibles"

Jornada de cloenda dels projectes de cooperació Leader "Energia i Forest" i "Masies + Sostenibles".

El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Jordi Sala, ha inaugurat l’acte de cloenda dels projectes de cooperació Leader "Energia i Forest" i "Masies+Sostenibles", aquesta tarda, a la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll.
La jornada ha estat organitzada per l'Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura, com a grup coordinador del projecte "Energia i Forest", i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, com a coordinador de "Masies+Sostenibles".

"Energia i Forest" és un projecte on participen els 13 grups leader de Catalunya, que té com a objectiu catalitzar i impulsar la sostenibilitat del model de desenvolupament dels territoris rurals catalans, basant-se en una estratègia de foment de l’estalvi i eficiència energètica i en la promoció de les energies renovables basades en fonts endògenes, especialment la biomassa.
Un cop realitzat el projecte, se'n destaquen resultats com la consolidació d’una xarxa de 13 gestors energètics municipals, la implantació de la comptabilitat energètica a 56 municipis, la realització d’una diagnosi energètica a 6 equipaments públics, l’actualització del Pla Estratègic comarcal de la biomassa del Ripollès i la transferència d’aquest pla a 5 territoris més.

Per la seva banda, "Masies+sostenibles" és un projecte que compta amb la participació de 10 grups Leader de Catalunya, i té com a objectiu impulsar la rehabilitació, sostenibilitat i autosuficiència de les masies mitjançant alternatives sostenibles i renovables. Entre les actuacions més importants del projecte en destaquen l’elaboració i edició d’una guia pràctica per a la rehabilitació i la construcció sostenible, l’edició del documental “viure a la masia”, l’edició anual i consolidació de la Fira Masies+Sostenibles i la creació del cens de masies de Catalunya MASICAT.

Durant la jornada de cloenda, el director general de Desenvolupament Rural, juntament amb el president del grup Leader del Ripollès, ha fet entrega dels certificats d’estalvi d’emissions del Programa CLIMA. Els Projectes Clima, promoguts a través del Fons de Carboni per una Economia Sostenible, estan concebuts per marcar un camí de transformació del sistema productiu espanyol cap a un model baix en carboni. El Fons de Carboni per una Economia Sostenible és un instrument de finançament climàtic que es concep amb l'objectiu de reorientar l'activitat econòmica cap a models baixos en carboni al mateix temps que es contribueix al compliment dels objectius internacionals assumits per Espanya en matèria de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.
El diploma l’han rebut 7 empreses del Ripollès, 1 del Berguedà i 1 del Moianès, que en total han deixat d’emetre a l’atmosfera 700 tones de CO2 i per les que han rebut una compensació de 7,10€ per tona.

La jornada també ha inclòs les xerrades "Què fer davant el Canvi Climàtic", a càrrec de Salvador Samitier, de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic i "Valor del bosc: perspectives socioecològiques", a càrrec de Martí Boada, geògraf, naturalista i doctor en Ciències Ambientals.

Reportatge de la jornada de cloenda (TV del Ripollès)


FONT: DAAM